Jump to content
Българският форум за музиканти

Схващане на малкия пръст


filip.guitar

Recommended Posts

Започнах да правя упражнения за малкия пръст, тъй като ми е доста слаб. Доста бързо ми се схваща ето така:

10153507_557857800994748_1563578404_n.jp

 

и ако продължа да свиря след като ми се е схванал, като спра остава известно време вдървен

 

10152733_557857797661415_637269508_n.jpg

 

Та да ви питам нормално ли е това и трябва ли да правя почивка като ми се схване така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се осакатиш момче.

 

Не трябва да има напрежение при свирене, ъгала на сгъване на пръста трябва да ти е както на другите пръсти леко свит във всики фаланги.

Ти в момента зверски натоварваш ставата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам слабо кутре обаче я карам по полека.Не натоварвай толкова много кутрето.Малко по малко и ще се получат нещата.Поздрави и успехи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ужас. Преди свирене и след прави  задължително масажи на пръсти, китки, както и разтривки. От колко време свириш ?

 

Какви упраженения правиш ?  Има какви ли не. Едни от най-изполваните за независимсот м/у пръстите(finger independence)

са хроматичните - 1,2 3,4 и всякакви вариации м/у тях. Дръпни си примерно книжката на Troy Stetina - Speed Mechanics For Lead Guitar. Една от най-добрите книги за механиката при свирине. Бих те посъветвал, ако наистина искаш да правиш тези дрилове, не прави повече от  10-15 мин. на ден. Hammer on-pull-off упражненията пак са добри и за индипендънс и за стамина и издръжливост. През годините много малко съм правил от тези неща, в смисъл не за дълъг период от време, защото може би ежедневното ми свирене в момента си изисква и така и така ги позлвам всички тези, техники, дрилове и каквото се сетиш. В смисъл идва момента, когато имаш що годе достатъчно стамина, за да свириш чисто и ясно без да натискаш много, не казвам да свириш бързо, има разлика, а чисто, без напрежение. По-скоро, търси и свири музикални така да ги нарека ликове или песни, които да съдържат желаните техники или неща, които искаш да подобриш.

 

Китарата не изисква кой знае каква сила, за да се свири, от там идват всичките контузии. Издръжливостта идва с годините. Стреми се, както каза колегата да свириш без никакво напрежение.  Почваш с разтривки и свириш бавно.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От класическата китара знам че и позицията на лявата ръка е важна,гледай като свириш пръстите ти да да са с еднакъв ъгъл и да няма пречупване,всичко друго е упражнения. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря от 4 години не много сериозно. Последната година и половина бях спрял, но преди 2 месеца пак почнах. Досега почти не си използвах кутрето, но понеже искам да стана по-добър и да свиря по-сложни неща потърсих упражнения за заякване и като цяло правя хроматизми 1,2,3,4 както и онова упражнение на Петручи 1,2,3,4 пръст съответно на 1,2,3,4 струна с всичките вариации по целия гриф. Ясно ми е че е супер слабо място в момента и че с упражнения ще стане , но за 5та и 6та струна пръста ми не е достатъчно дълъг за да стои под ъгъл както останалите .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом не ти стига кутрето до 5-та и 6-та струна, според мен 99,9 % не изнасяш китката достатъчно и затова се появява този проблем. Снимката, която си показал е ужасна и ако не искаш завинаги да прекратиш заниманията си с китара, трябва да си оправиш постановката. Натоварването на кутрето е много сериозно, особено на ставата, както каза Дими, и може да доведе до много сериозни проблеми, щом се появява такова "заключване" и изкривяване. Отиди веднага на учител или поне някой, който може да свири, да ти обясни как да си оправиш лявата ръка. Поздрави и дано реагираш навреме!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Съветвам те да оставиш Rock Discipline на Petrucci. По мое мнение това изобщо не е за начинаещи. Просто започваш да използваш кутрето винаги като свириш. С месеците, до година, ако свириш всеки ден по 2,3 часа, ще свикне пръстчето. Стреми се, когато свириш през 2 или 3 прагчета, ползвай малкия пръст, не гледай Andy James!  Аз също имам малки пръсти, особено кутрето. Но явно съм изкарал късмет, в смисъл през годините винаги съм си го ползвал. Има малка доза истина в това, че понякога за някои неща, големи стречове, не всеки може да свири всичко. Paul Gilbert например е висок и има ебати дългите пръсти. Например аз не мога да му свиря всичко и го знам, именно заради огромните стречове през 4,5 прагчета на някои места по грифа, особено между 9-то и 14то, 15-то прагче. Вярно някои неща се компенсират с тапинг да кажем, но не винаги се получава.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всеки кутрето му е доста по-слабо от другите пръсти. С времето си заяква.

Аз лично с тази цел започнах да свиря всички акорди 5-ци само с 1 и 4 пръст и доста бързо набрах инерция... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на мен изключително много ми помогна посочената по-горе книга на Troy Stetina - Speed Mechanics For Lead Guitar. Особено упражненията стил Малмстеен на първа струна обикаляйки грифа напред назад :) в началото на дали съм ги правил повече от 5 минути без почивка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върбанов,  умрях от смях пич,ахах хахах.  За power chords-петиците, което спомена Baby Thomas, категорично да!  Мислих да го напиша, но забравих, сега се сетих като видях.  Хубаво е винаги да се дават примери и със себе си, въпреки че всеки свири различно. Петиците ги свиря и с 3-ти и с 4-ти, вече зависи какъв е рифа. Та  е хубаво да се свиква и свири и по 2-та начина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Съвпадение просто. Последния урок на Andrew Wasson. По темата за пинкито! : ) )

 

Реших да споделя.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.