Jump to content
Българският форум за музиканти

Фалшиви тонове на праговете.


LucaTurilli

Recommended Posts

Да, само че има повече за пилене, овално е мисля по средата, там където е проблема - П-то най отдолу. И крачетата са по дълги. С една бормашина или винтоверт и малко внимание няма да има проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак с бормашина... то и стяга ще му трябва, за да не си разпробие пръстите. :D По-скоро една хубава пила, ако наистина е там проблема - но както казва Евтим - в краен случай, ако наистина е там проблема.

 

По-добре да иде при някой лютиер или по-опитен човек, срещу скромнна сума да му погледне и setup-не китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Хайде и аз да възродя малко прашлясала тема, макар и с риск да си навлека гнева на боговете.

Предварително да споделя, че чинно изчетох чудесната тема за интониране и стъпка по стъпка следвах напътствията.

Става въпрос за Епи Лес Пол Стандарт, китайче. Проблемите идват от фалшивеене в 1-ва струна и по-малко от втора при някои прагчета. Най-често това са от 2 до 7. Струните ги сменям редовно, не е от това.

Настройвам я стандартно с тунер, след което натискам 12 прагче и интонирам от болчетата на бриджа.

Фалшивее си, по-скоро звука е като бръждене, обаче не на прагче (брум, фрет бъз) ами точно като на фалшива струна, трептяща с голяма амплитуда.

Тръсрода е ок, така, че нямам фрет бъз. Довечера ще запиша и ще постна звука. Забелязвам, че е фалшивеенето е по-силно изразено при повече гейн. Вече и аз не знам какво да я правя, а в Шумен не познавам читав лютиер да я погледне.

Знам, че може да е от много други неща, но моля за съвет, какво още мога да направя сам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледай си бриджа и нъта на китарата.Аз премахнах проблеми със биене(модулиране) и бръждене като смених бриджа със ролков такъв(roller bridge).Нещо такова:http://www.ebay.co.uk/itm/GOLD-BRASS-ROLLER-SADDLE-TUNE-O-MATIC-BRIDGE-FOR-LP-GUITAR-/271742763734?hash=item3f452182d6:g:TRsAAOSw3xJVfZuN

Сега при настройване първо се наглася дъгата на грифа според типа и дебелината струни (посредством тръс-рода) ,като трябва да е максимално прав или поне със минимална вътрешна дъга.После се наглася височината(екшъна) на струните както ти е удобно.Ако свириш бързи сола(шрединг) може да е по-ниско ,дори леко бръждене е допустимо.Иначе се прави възможно най-ниско без да се получава фрет бъз.Накрая се интонира със тунер по следния начин:ако при настроена китара тона при натиснат 12-ти праг за дадена струна е по-висок от хармоника(флажолета) на 12-ти праг се премества седлото назад и обратно при по-нисък тон.При нъта от друга страна е по-трудно да се изолира проблема.Ако ползваш по-тънки от фабрично поставените струни се получава леко бръждене.Пробвай като дръпнеш бръждящ тон от струна да натистеш струната при крайщата и (зад нъта и седлото на бриджа).Така би изолирал проблема.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До момента правя всичко както е описано. Има минимална вдлъбнатина на грифа и след като настроя китарата с тунер на опън стрингс, натискам 12 праг и дрънкам. Тунера показва, че тонът е по-висок от хармоника, следователно навивам болта с цел отдалечаване на седлото и не мога да кажа, че го заковавам точно, но е с много малки отклонения. Струните с които свиря са 9-ки, като до скоро свирих с 10-ки. Проблемът беше наличен и в двата случая. Идеята за ролковия бридж ми се струва интересна и евтина. Нищо не ми пречи да пробвам, макар, че за първи път чувам за такива бриджове, но аз и като цяло не съм много навътре в материята и както се казва, доста неща не са ми ясни. Този проблем не е от сега, но с оглед на минаването пак към 9-ки и факта, че металиЦата не звучи така зверски, както с 10-ките, реших да наблегна на солата. Добре е и за техниката, не може само металургия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На кои прагчета ти фалшивее най-много? На първите ли?

Ако на свободна струна и на 12-то прагче тонът е точен, а на прагчета 1, 2, 3 фалшивее доста (отклонява се, според тунера), то проблемът май е ясен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На свободна и на 12-то прагче тонът е ясен. Точно на първите прагчета фалшивее до към 7-мо 8-мо. Особенно ако слайдна струната се получава ужас. Какъв е проблемът според теб?

Пак да уточня, че не се получава бъз. Екшъна е ОК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен:

 

1. струните са ти прекалено високи над 1-во прагче при свободна струна(нъта е монтиран високо).

 

ИЛИ ПЪК

 

2.Нъта  е монтиран неправилно (трябва малко от фингърборда да се изпили, така че нъта да се приближи повече към 1-во прагче, или алтернативно нъта трябва да се оформи така, че да застъпва отгоре малко фингърборда).

 

 

Първият (височинен) вариант е по-вероятен. Добра отправна точка е височината на струната над 2-ро прагче, когато си я натиснал на 1-во. Височината на струните над 1-во прагче при свободна струна е съвсем малко по-висока от това.

Ако струната е по-високо се получава голям допълнителен опън на струната при натискане на първите позиции (защото най-голям опън се получава, когато натискаме струната близо до краищата й, то затова и там се усеща най-голямо съпротивление при натискане и бендване).

 

 

Зле монтираният нът е причина номер едно за фалшива или не добре интонираща се китара.

Понеже най-често се свири на първите прагчета на китарата, правилния монтаж на нъта е дори по-важно нещо от правилно настроените октави. За съжаление, този въпрос най-често се подценява и на голяма част от китарите винаги се наблюдава известен фалш.

Друг плюс на правилно поставения нът е, че тогава седлата на октавите най-често се подреждат близо до идеалното, като на 1-ва струна октавата е най-издадена към адаптера, на втора и на 3-та, са със малки стъпки по-назад, стъпаловидно, след това на 4-та пак се връща малко по-към адаптерите, а на 5-та и на 6-та пак отстъпват с по стъпчица назад, така се получават като две "стълбъща" с по три стъпала.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, много сериозна става работата значи. Ако наистина е това причината (в което не се съмнявам) работата върви към лютиер. Не знам за Шумен някой добър. Моля, ако познавате някой да препоръчате. А да я пращам по куриер в друг град малко ме е страх. Първо да не я потрошат, второ я ми я върнат я не. Но определено, ако сам се захвана, най-много да я осера още повече... Колко тъжно :crying: , а прогреса със свиренето беше на лице...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не всеки лютиер може да ти свърши работа, понеже тези неща не са точно въпрос на твърде точна ръка и на дизайнерски усет, а по-скоро на музикалност и префекционизъм.

 

Мисля, че ако говорим за височина, работа можеш да свършиш и сам, като вкопаеш повече струните внимателно, или пък отлепиш нъта, изпилиш го отдолу и после го залепиш обратно, като всичко е ОК.

Как изглеждат струните на височина, над 1-во прагче, като сравниш това с тяхната височина над 2-ро, като си натиснал на 1-во?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това мога довечера да го проверя, понеже сега съм на работа.

Ще пусна и снимка ако успея.

Още веднъж благодаря за отзоваването.

Жалко е защото китарата си ми харесва и въпреки китайско копие си я купувах нова и мн си я обичам (б*хти звуча като ученичка). Не е най-удачния момент, но май е време да почвам да събирам за Гиби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът така или иначе не е трудно отстраним, а се случва и на доста скъпи китари. Даже бих казал, че отстраняването му е рутинна задача. Няма за какво да се притесняваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Евтиме

Чета възродената тема за сетъпа на китарите,купих на сина Фендър стратокастър,но и трябва сетъп! Та въпроса ми е -Би ли го направил щото сме от София,този младеж е от Шумен и при него е трудно! Аз се справих преди години със старата му китара с бръжденето на струните,но само до там! Тази китара явно не е за моите умения,а е за майстор! Вие казвате да си е пипне лютиер,ама сте прави много, на тази не бих се учил!Мерси предварително, а и колко бири ще ми струва сетъпа,а и уиски мога да дам.Пиша ти тук щото не можеш да получаваш лични съобщения !?!?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро неумението и некомпетентността леко ме смущават. В интерес на истината, когато я купих преди година и половина не ми правеше впечатление. Жуленето на пауър корди на последните 2-3 струни задоволяваше напълно нуждата ми, но с времето, както споделих, започнах да залитам по по-сложни композиции с цел развиване на техника и на първо място, защото ме кефи соло китарата. Довечера ще направя снимки и ще пробвам да ги кача тук. Ако ще е само до пиленето като краен вариант, може и да рискувам нъта. Имам едни авери, свирят в група. Не са лютиери, но със сигурност знаят повече от мен. Ще се допитам и до тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.