ZLE Отговорено Март 24, 2014 Отговорено Март 24, 2014 svet.k това ли имаш предвид да изпилите? Цитирай
svet.k Отговорено Март 25, 2014 Отговорено Март 25, 2014 Да, само че има повече за пилене, овално е мисля по средата, там където е проблема - П-то най отдолу. И крачетата са по дълги. С една бормашина или винтоверт и малко внимание няма да има проблем. Цитирай
Slide Отговорено Март 29, 2014 Отговорено Март 29, 2014 Чак с бормашина... то и стяга ще му трябва, за да не си разпробие пръстите. По-скоро една хубава пила, ако наистина е там проблема - но както казва Евтим - в краен случай, ако наистина е там проблема. По-добре да иде при някой лютиер или по-опитен човек, срещу скромнна сума да му погледне и setup-не китарата. 1 Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Хайде и аз да възродя малко прашлясала тема, макар и с риск да си навлека гнева на боговете. Предварително да споделя, че чинно изчетох чудесната тема за интониране и стъпка по стъпка следвах напътствията. Става въпрос за Епи Лес Пол Стандарт, китайче. Проблемите идват от фалшивеене в 1-ва струна и по-малко от втора при някои прагчета. Най-често това са от 2 до 7. Струните ги сменям редовно, не е от това. Настройвам я стандартно с тунер, след което натискам 12 прагче и интонирам от болчетата на бриджа. Фалшивее си, по-скоро звука е като бръждене, обаче не на прагче (брум, фрет бъз) ами точно като на фалшива струна, трептяща с голяма амплитуда. Тръсрода е ок, така, че нямам фрет бъз. Довечера ще запиша и ще постна звука. Забелязвам, че е фалшивеенето е по-силно изразено при повече гейн. Вече и аз не знам какво да я правя, а в Шумен не познавам читав лютиер да я погледне. Знам, че може да е от много други неща, но моля за съвет, какво още мога да направя сам? Цитирай
jorog Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 (Редактирано) Прегледай си бриджа и нъта на китарата.Аз премахнах проблеми със биене(модулиране) и бръждене като смених бриджа със ролков такъв(roller bridge).Нещо такова:http://www.ebay.co.uk/itm/GOLD-BRASS-ROLLER-SADDLE-TUNE-O-MATIC-BRIDGE-FOR-LP-GUITAR-/271742763734?hash=item3f452182d6:g:TRsAAOSw3xJVfZuN Сега при настройване първо се наглася дъгата на грифа според типа и дебелината струни (посредством тръс-рода) ,като трябва да е максимално прав или поне със минимална вътрешна дъга.После се наглася височината(екшъна) на струните както ти е удобно.Ако свириш бързи сола(шрединг) може да е по-ниско ,дори леко бръждене е допустимо.Иначе се прави възможно най-ниско без да се получава фрет бъз.Накрая се интонира със тунер по следния начин:ако при настроена китара тона при натиснат 12-ти праг за дадена струна е по-висок от хармоника(флажолета) на 12-ти праг се премества седлото назад и обратно при по-нисък тон.При нъта от друга страна е по-трудно да се изолира проблема.Ако ползваш по-тънки от фабрично поставените струни се получава леко бръждене.Пробвай като дръпнеш бръждящ тон от струна да натистеш струната при крайщата и (зад нъта и седлото на бриджа).Така би изолирал проблема. Редактирано Октомври 22, 2015 от jorog Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 До момента правя всичко както е описано. Има минимална вдлъбнатина на грифа и след като настроя китарата с тунер на опън стрингс, натискам 12 праг и дрънкам. Тунера показва, че тонът е по-висок от хармоника, следователно навивам болта с цел отдалечаване на седлото и не мога да кажа, че го заковавам точно, но е с много малки отклонения. Струните с които свиря са 9-ки, като до скоро свирих с 10-ки. Проблемът беше наличен и в двата случая. Идеята за ролковия бридж ми се струва интересна и евтина. Нищо не ми пречи да пробвам, макар, че за първи път чувам за такива бриджове, но аз и като цяло не съм много навътре в материята и както се казва, доста неща не са ми ясни. Този проблем не е от сега, но с оглед на минаването пак към 9-ки и факта, че металиЦата не звучи така зверски, както с 10-ките, реших да наблегна на солата. Добре е и за техниката, не може само металургия. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 На кои прагчета ти фалшивее най-много? На първите ли? Ако на свободна струна и на 12-то прагче тонът е точен, а на прагчета 1, 2, 3 фалшивее доста (отклонява се, според тунера), то проблемът май е ясен. Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 На свободна и на 12-то прагче тонът е ясен. Точно на първите прагчета фалшивее до към 7-мо 8-мо. Особенно ако слайдна струната се получава ужас. Какъв е проблемът според теб? Пак да уточня, че не се получава бъз. Екшъна е ОК. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 (Редактирано) Според мен: 1. струните са ти прекалено високи над 1-во прагче при свободна струна(нъта е монтиран високо). ИЛИ ПЪК 2.Нъта е монтиран неправилно (трябва малко от фингърборда да се изпили, така че нъта да се приближи повече към 1-во прагче, или алтернативно нъта трябва да се оформи така, че да застъпва отгоре малко фингърборда). Първият (височинен) вариант е по-вероятен. Добра отправна точка е височината на струната над 2-ро прагче, когато си я натиснал на 1-во. Височината на струните над 1-во прагче при свободна струна е съвсем малко по-висока от това. Ако струната е по-високо се получава голям допълнителен опън на струната при натискане на първите позиции (защото най-голям опън се получава, когато натискаме струната близо до краищата й, то затова и там се усеща най-голямо съпротивление при натискане и бендване). Зле монтираният нът е причина номер едно за фалшива или не добре интонираща се китара. Понеже най-често се свири на първите прагчета на китарата, правилния монтаж на нъта е дори по-важно нещо от правилно настроените октави. За съжаление, този въпрос най-често се подценява и на голяма част от китарите винаги се наблюдава известен фалш. Друг плюс на правилно поставения нът е, че тогава седлата на октавите най-често се подреждат близо до идеалното, като на 1-ва струна октавата е най-издадена към адаптера, на втора и на 3-та, са със малки стъпки по-назад, стъпаловидно, след това на 4-та пак се връща малко по-към адаптерите, а на 5-та и на 6-та пак отстъпват с по стъпчица назад, така се получават като две "стълбъща" с по три стъпала. Редактирано Октомври 22, 2015 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Хм, много сериозна става работата значи. Ако наистина е това причината (в което не се съмнявам) работата върви към лютиер. Не знам за Шумен някой добър. Моля, ако познавате някой да препоръчате. А да я пращам по куриер в друг град малко ме е страх. Първо да не я потрошат, второ я ми я върнат я не. Но определено, ако сам се захвана, най-много да я осера още повече... Колко тъжно , а прогреса със свиренето беше на лице... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 (Редактирано) Не всеки лютиер може да ти свърши работа, понеже тези неща не са точно въпрос на твърде точна ръка и на дизайнерски усет, а по-скоро на музикалност и префекционизъм. Мисля, че ако говорим за височина, работа можеш да свършиш и сам, като вкопаеш повече струните внимателно, или пък отлепиш нъта, изпилиш го отдолу и после го залепиш обратно, като всичко е ОК. Как изглеждат струните на височина, над 1-во прагче, като сравниш това с тяхната височина над 2-ро, като си натиснал на 1-во? Редактирано Октомври 22, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Ами това мога довечера да го проверя, понеже сега съм на работа. Ще пусна и снимка ако успея. Още веднъж благодаря за отзоваването. Жалко е защото китарата си ми харесва и въпреки китайско копие си я купувах нова и мн си я обичам (б*хти звуча като ученичка). Не е най-удачния момент, но май е време да почвам да събирам за Гиби. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Проблемът така или иначе не е трудно отстраним, а се случва и на доста скъпи китари. Даже бих казал, че отстраняването му е рутинна задача. Няма за какво да се притесняваш. Цитирай
iliev.p Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Здрасти Евтиме Чета възродената тема за сетъпа на китарите,купих на сина Фендър стратокастър,но и трябва сетъп! Та въпроса ми е -Би ли го направил щото сме от София,този младеж е от Шумен и при него е трудно! Аз се справих преди години със старата му китара с бръжденето на струните,но само до там! Тази китара явно не е за моите умения,а е за майстор! Вие казвате да си е пипне лютиер,ама сте прави много, на тази не бих се учил!Мерси предварително, а и колко бири ще ми струва сетъпа,а и уиски мога да дам.Пиша ти тук щото не можеш да получаваш лични съобщения !?!?!? Цитирай
Yordan_Andonov Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 По-скоро неумението и некомпетентността леко ме смущават. В интерес на истината, когато я купих преди година и половина не ми правеше впечатление. Жуленето на пауър корди на последните 2-3 струни задоволяваше напълно нуждата ми, но с времето, както споделих, започнах да залитам по по-сложни композиции с цел развиване на техника и на първо място, защото ме кефи соло китарата. Довечера ще направя снимки и ще пробвам да ги кача тук. Ако ще е само до пиленето като краен вариант, може и да рискувам нъта. Имам едни авери, свирят в група. Не са лютиери, но със сигурност знаят повече от мен. Ще се допитам и до тях. 1 Цитирай
Recommended Posts