SynV Публикувано Март 12, 2014 Публикувано Март 12, 2014 Здравейте! Имам китара със активни адаптери и разбрах, че батерията за адаптерите трябва да се сменя. Въпроса ми е, през колко време трябва да се сменя тази батерия? И ако искате може да споделите вие какви батерии използвате и кои смятате за добри. Това е от мен! Цитирай
chobbi Отговорено Март 12, 2014 Отговорено Март 12, 2014 Е,щом си разбрал,че батерията трябва да се сменя ,сигурно също ще разбереш и кога трябва да се смени. Предполагам,когато китарата спре да издава звук! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 12, 2014 Отговорено Март 12, 2014 Китарата почва да звучи немощно и по-тихо. Можеш да я измериш с DMM, ако е 8 волта и налдолу гаранция е за смяна! Задължително алкални, ония по-евтините не струват. Има разни по 3.50 лв. и са идеални, държат по половин година и повече. 1 Цитирай
exxct Отговорено Март 12, 2014 Отговорено Март 12, 2014 Не забравяй да изваждаш жака от китарата, когато не свириш. Това всъщност изключва батерията, ако не знаеш де... 2 Цитирай
JacksonSoloist Отговорено Март 12, 2014 Отговорено Март 12, 2014 Всички казват алкални, та алкани. Аз ползвам на Тошиба от 1,80 и са си есктра батериите. Не знам колко издържат. Ако свириш по 3-5 часа на ден, може би на около 2 месеца ще издъхне. Аз не чакам това. Профилактично си ги сменям на около месец, месец и половина. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 12, 2014 Отговорено Март 12, 2014 (Редактирано) Повечето адаптери EMG имат ток на покой 80 микроампера. 9-волтовите батерии имат капацитет в границите на 200-600mAh. Това означава, че при покой(включена китара, но без да се свири), една батерия издържа в рамките на 104 - 312 дни. Разбира се, напрежението в един момент може да падне под допустимото, затова да кажем 80 - 200 дни са по-разумни граници. Това е при покой. При свирене, консумацията вероятно е значително по-голяма. Освен това, батериите имат известен саморазряд. Примерно, ако ползваме EMG85 с 25К потенциометри, при номинално изходно нищо, ще имаме 0.125+мА изходен ток, което при клас АБ чип прави около 250+ микроампера консумация, което прави около 33 - 100 (да кажем 25 - 65 дни), свирене поне на теория. При положение, че има саморазряд, но свирим само по няколко часа в денонощието, предполагам, че 1 година е разумен период за смяна. На теория. Нека собствениците кажат. Редактирано Март 12, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
G.Varbanov Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 Купи си една нова, смени я и виж дали има промяна в звука. Ако няма си върни старата и повтори упражнението след месец. За момента 7 месеца и на двете китари с EMG 81/85. Зависи колко свириш и дали я изключваш, както ти казаха колегите. Само не вземай Clever и подобни евтини марки. Цитирай
Ламби Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 Какви са активните адптери,защото може и да не са ЕМГ и батериите да с 1,5 волта.Иначе изключваш кабела вадиш старата батерия и слагаш нова.Ако свириш 5 часа на ден за около месец батерията си отива,каква марка ще е все тая.Когато батерията е за смяна китарата си свири но глухо.При бас китарите направо няма звук. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 До колкото прочетох из чужди форуми, шири се мнението, че с 9-волтовите ЕМГ, примерно 81/85 може да се свири 500-1000 часа (20-40 денонощия), в зависимост от типа и капацитета на батерията, което е около половин-една година свирене по 3 часа на ден. Цитирай
Ламби Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 Щом го пише в чуждите форуми сигурно е така.Моите ЕМГ са 81-60 и си сменям батерииката,имам и RGA7 пак с активни,но с батерии 1,5 волта и те си заминават,но те са си консуматив.Ако смятам да пестя от батерии тря се гръмна,когато доиде ред за струни,лампи и т.н.Тукашна батерия за 6 месеца ще изтече и няма да я чакам имам 2 лева.Пък,като не ви се дават пари направо захранване 9 волта или 3 каквото трябва и със сигурност няма да се изтощава и звука ще е ехеее Цитирай
SynV Отговорено Март 13, 2014 Автор Отговорено Март 13, 2014 Благодаря ви доста за бързите и коректни отговори! А до колкото това какви са адаптерите, адаптерите са duncan designed active HB-105.Винаги си изключвам китарата след като спра да свиря и си оправям кабелите ако са се заплели. Купи си една нова, смени я и виж дали има промяна в звука. Ако няма си върни старата и повтори упражнението след месец. За момента 7 месеца и на двете китари с EMG 81/85. Зависи колко свириш и дали я изключваш, както ти казаха колегите. Само не вземай Clever и подобни евтини марки. В най - скоро време ще взема батерии и ще видя дали има промяна в звука. И също така ще избягвам clever и други ниско качествени батерии.И отново благодаря на всички за отговорите! 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 (Редактирано) За да спестиш излишни обяснения, нямаше да е зле, да споменеш модела още в началото. Не всички адаптери имат еднаква консумация, при различните модели, тя се различава в пъти. Duncan Designed HB-105Neck modelResonant Frequency 750 HzAverage output voltage 0.65 Volts RMS (1)Max. output voltage 2.60 Volts RMS (2)Noise -97dBVOutput Impedance 1K OhmCurrent consumption 350 micro-amperesBattery life 1420 hours (3)Preamp topology Discrete hybrid differential, FET inputPreamp Gain 16 dBPreamp Thd @ 1Vo .003%Bridge modelResonant Frequency 530 HzAverage output voltage 2.00 Volts RMS (1)Max. output voltage 2.60 Volts RMS (2)Noise -96dBVOutput Impedance 1K OhmCurrent consumption 350 micro-amperesBattery life 1420 hours (3)Preamp topology Discrete hybrid differential, FET inputPreamp Gain 18 dBPreamp Thd @ 1Vo .003% Това означава, че в режим на покой(без свирене) батерия би издържала 500 - 1700 часа (20 - 70 дни), или по-консервативно, 15 - 60 дни. Вижда се, че 350 микроампера е значителен ток на покой, в сравнение с EMG 81/85(80 микроампера). При потенциометри 25К и номинално изходно напрежение(2 волта RMS), тока през товара (потенциометър 25К) би бил 80 микроампера RMS - излиза, че изходния ток, при нормално условия, е относително малка част от тока на покой, което вероятно значи, че този тип адаптери имат близка консумация на празен ход и по време на свирене. Редактирано Март 13, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2014 Отговорено Март 13, 2014 Горното се отнася до свирене с 1 адаптер. Ако има два или повече активни, животът на батерията намалява пропорционално. Цитирай
SynV Отговорено Март 14, 2014 Автор Отговорено Март 14, 2014 Извинявам се, че не бях споменал модела още в началото. Не е било нарочно. Мерси за таблицата и всичката информация! 1 Цитирай
ven555 Отговорено Юни 22, 2023 Отговорено Юни 22, 2023 Проверявайте отдолу на батерията до кога е годна,вчера в Технополис Пазарджик от всички 9V батерии само една Панасоник беше до 2026г. всички останали бяха с изтекъл срок 2021 и 2022г. 1 Цитирай
Recommended Posts