Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Имам китара със активни адаптери и разбрах, че батерията за адаптерите трябва да се сменя. Въпроса ми е, през колко време трябва да се сменя тази батерия? И ако искате може да споделите вие какви батерии използвате и кои смятате за добри. Това е от мен! :)

Отговорено

Е,щом си разбрал,че батерията трябва да се сменя ,сигурно също ще разбереш и кога трябва да се смени.

Предполагам,когато китарата спре да издава звук! :)

Отговорено

Китарата почва да звучи немощно и по-тихо. Можеш да я измериш с DMM, ако е 8 волта и налдолу гаранция е за смяна!

Задължително алкални, ония по-евтините не струват. Има разни по 3.50 лв. и са идеални, държат по половин година и повече.

Отговорено

Не забравяй да изваждаш жака от китарата, когато не свириш. Това всъщност изключва батерията, ако не знаеш де...

Отговорено

Всички казват алкални, та алкани. Аз ползвам на Тошиба от 1,80 и са си есктра батериите. Не знам колко издържат. Ако свириш по  3-5 часа на ден, може би на около 2 месеца ще издъхне. Аз не чакам това. Профилактично си ги сменям на около месец, месец и половина.

Отговорено (Редактирано)

Повечето адаптери EMG имат ток на покой 80 микроампера.

9-волтовите батерии имат капацитет в границите на 200-600mAh.

Това означава, че при покой(включена китара, но без да се свири), една батерия издържа в рамките на 104 - 312 дни.

Разбира се, напрежението в един момент може да падне под допустимото, затова да кажем 80 - 200 дни са по-разумни граници. Това е при покой. При свирене, консумацията вероятно е значително по-голяма. Освен това, батериите имат известен саморазряд. Примерно, ако ползваме EMG85 с 25К потенциометри, при номинално изходно нищо, ще имаме 0.125+мА изходен ток, което при клас АБ чип прави около 250+ микроампера консумация, което прави около 33 - 100 (да кажем 25 - 65 дни), свирене поне на теория.

При положение, че има саморазряд, но свирим само по няколко часа в денонощието, предполагам, че 1 година е разумен период за смяна. На теория. Нека собствениците кажат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Купи си една нова, смени я и виж дали има промяна в звука. Ако няма си върни старата и повтори упражнението след месец. За момента 7 месеца и на двете китари с EMG 81/85. Зависи колко свириш и дали я изключваш, както ти казаха колегите. Само не вземай Clever и подобни евтини марки.

Отговорено

Какви са активните адптери,защото може и да не са ЕМГ и батериите да с 1,5 волта.Иначе изключваш кабела вадиш старата батерия и слагаш нова.Ако свириш 5 часа на ден за около месец батерията си отива,каква марка ще е все тая.Когато батерията е за смяна китарата си свири но глухо.При бас китарите направо няма звук.

Отговорено

До колкото прочетох из чужди форуми, шири се мнението, че с 9-волтовите ЕМГ, примерно 81/85 може да се свири 500-1000 часа (20-40 денонощия), в зависимост от типа и капацитета на батерията, което е около половин-една година свирене по 3 часа на ден.

Отговорено

Щом го пише в чуждите форуми сигурно е така.Моите ЕМГ са 81-60 и си сменям батерииката,имам и RGA7 пак с активни,но с батерии 1,5 волта и те си заминават,но те са си консуматив.Ако смятам да пестя от батерии тря  се гръмна,когато доиде ред за струни,лампи и т.н.Тукашна батерия за 6 месеца ще изтече и няма да я чакам имам 2 лева.Пък,като не ви се дават пари направо захранване 9 волта или 3 каквото трябва и със сигурност няма да се изтощава и звука ще е ехеее

Отговорено

Благодаря ви доста за бързите и коректни отговори! :)
А до колкото това какви са адаптерите, адаптерите са duncan designed active HB-105.
Винаги си изключвам китарата след като спра да свиря и си оправям кабелите ако са се заплели.

Купи си една нова, смени я и виж дали има промяна в звука. Ако няма си върни старата и повтори упражнението след месец. За момента 7 месеца и на двете китари с EMG 81/85. Зависи колко свириш и дали я изключваш, както ти казаха колегите. Само не вземай Clever и подобни евтини марки.

В най - скоро време ще взема батерии и ще видя дали има промяна в звука. И също така ще избягвам clever и други ниско качествени батерии.
И отново благодаря на всички за отговорите! :)

Отговорено (Редактирано)

За да спестиш излишни обяснения, нямаше да е зле, да споменеш модела още в началото.

Не всички адаптери имат еднаква консумация, при различните модели, тя се различава в пъти.

Duncan Designed HB-105
Neck model
Resonant Frequency 750 Hz
Average output voltage 0.65 Volts RMS (1)
Max. output voltage 2.60 Volts RMS (2)
Noise -97dBV
Output Impedance 1K Ohm
Current consumption 350 micro-amperes
Battery life 1420 hours (3)
Preamp topology Discrete hybrid differential, FET input
Preamp Gain 16 dB
Preamp Thd @ 1Vo .003%

Bridge model
Resonant Frequency 530 Hz
Average output voltage 2.00 Volts RMS (1)
Max. output voltage 2.60 Volts RMS (2)
Noise -96dBV
Output Impedance 1K Ohm
Current consumption 350 micro-amperes
Battery life 1420 hours (3)
Preamp topology Discrete hybrid differential, FET input
Preamp Gain 18 dB
Preamp Thd @ 1Vo .003%

Това означава, че в режим на покой(без свирене) батерия би издържала 500 - 1700 часа (20 - 70 дни), или по-консервативно, 15 - 60 дни.  Вижда се, че 350 микроампера е значителен ток на покой, в сравнение с EMG 81/85(80 микроампера). При потенциометри 25К и номинално изходно напрежение(2 волта RMS), тока през товара (потенциометър 25К) би бил 80 микроампера RMS - излиза, че изходния ток, при нормално условия, е относително малка част от тока на покой, което вероятно значи, че този тип адаптери имат близка консумация на празен ход и по време на свирене.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Извинявам се, че не бях споменал модела още в началото. Не е било нарочно. Мерси за таблицата и всичката информация! :)

• 9 years later...
Отговорено

Проверявайте отдолу на батерията до кога е годна,вчера в Технополис Пазарджик от всички 9V батерии само една Панасоник беше до 2026г. всички останали бяха с изтекъл срок 2021 и 2022г.