SwiFy Публикувано Февруари 10, 2014 Публикувано Февруари 10, 2014 Здравейте, от скоро се занимавам с хип хоп и т.н и си правя записи на домашно нали, но просто тестови записи с някакъв обикновен скайп микрофон. Та сега реших малко по-сериозно и мисля да взема 1 микрофон за запис на вокал, не смятам да давам и кой знае какви пари, понеже ще се ползва само за репетиции и да виждам как ми се получават записите. Нещо до 200лв., като добавя, че ми казаха, че не ставало да взема микрофон и директно да го свържа с компютъра... Ако може и малко разяснение? Предполагам ще трябва да взема аудио карта, поп филтър, стойка, кабели, слушалки (имам), но ми казаха също така, че някой вокални микрофони нямали нужда от смяна на звуковата карта.. Някакви съвети? И какво ми трябва точно ако искам да направя що годе добър запис. Също така не разбирам и от програми ползвам "Audacity", но не мога да работя кой знае колко с нея ... Имам предвид за ефекти и т.н, не знам нищо как става. Цитирай
musicman Отговорено Февруари 11, 2014 Отговорено Февруари 11, 2014 Можеше като начало да потърсиш за подобни теми. По всеки един от въпросите ти вече е писано подробно. 3 Цитирай
SwiFy Отговорено Февруари 11, 2014 Автор Отговорено Февруари 11, 2014 ^ Ам, да си се замислял, че изобщо си нямам понятие от такива неща и даже не знам какво да търся и къде? Аз ако знаех нямаше да питам... Цитирай
emosms Отговорено Февруари 11, 2014 Отговорено Февруари 11, 2014 (Редактирано) Нещо ей такова:--- Въпросния микрофон е кондензаторен. В общи линии означава че има нужда от захранване и дава много добро качество на звука при записи, без да има нужда да го държиш в ръка. За изпълнение на живо се ползва динамичен микрофон, който се държи в ръка, пее се отблизо и е по-добър за такава цел. ---- Aз лично не бих ползвал микрофон с usb захранване, ами същия примерно, без такова. ---- В общи линии до 200 лв ти е бюджета само за микрофон, който горе долу става.(т.е. за първи и домашни записи наистина ще се изкефиш много на качеството и ще ти върши доста работа) ----По добрия вариант, т.е. отделен микрофон без юсб, ще ти изисква отделна звукова карта, за което има много варианти. Ето това е бюджетно решение. Хубаво е че е като пулт, за директен контрол и корекции, като в истинско студио. Само че истински пулт е много по скъп. Има звукови карти, не толкова удобни за боравене но с по-добро качество от въпросното пултче и с цена от 2 до много пъти по висока Пак малко не ми харесва, как от 5v захранване на пултчето ще ти изкара фантомно захранване на микрофона. Има семплинг честота 44.1 и 48 kHz, 16 бита. За тези параметри на звуковите карти, както и какво е кондензаторен и динамичен микрофон, тр. отделно да си ровиш и да си четеш. --- Освен да ровиш в ибей и немския сайт, има и български сайт, първо там преглеждай какво има да се ориентираш --- За директен запис в компа - ако имаш line in на звуковата карта, пак става с пулт. Примерно беринджър, и без usb interface.Със що годе свестен микрофон, като тези горе, стават приемливи записи.Плюс това, може в пулта да имаш някои ефекти в реално време. Редактирано Февруари 11, 2014 от emosms Цитирай
SwiFy Отговорено Февруари 11, 2014 Автор Отговорено Февруари 11, 2014 ^ Да разбирам, че трябва да търся следната комбинация: Миксер, Кондензаторен микрофон, кабели, стойка, поп-филтър и слушалки ? Това ли ми е нужно ако искам да направя що годе добри записи? Цитирай
musicman Отговорено Февруари 11, 2014 Отговорено Февруари 11, 2014 Добре, поне правилата прочети, не се копира предишно мнение. 1 Цитирай
blr Отговорено Февруари 11, 2014 Отговорено Февруари 11, 2014 Ако ще търсиш информация в интернет, поне не го прави с ключова фраза "записи на домашно нали". 1 Цитирай
emosms Отговорено Февруари 11, 2014 Отговорено Февруари 11, 2014 (Редактирано) Горе долу това.Вариантите за пулт/звукова карта.... бая има да ровиш. Ако ти тр. само за вкъщи, отделен пулт с вграден процесор не ти трябва толкова. Все пак, ако е изгодно на старо, ти си знаешНо това е по-скоро за демо записи, записи в репетиционна. п.п. има пултове, най-вероятно стари дараци, но може и да е нов, без вход за кондензаторен микрофон! Такова не ти трябва. ---Вариант пулт/звукова карта, най-малкото мини пулт на беринджър, алезис, 'арт' забравих какво, това са евтините. Вариант само звукова карта - ей на това примерно аз съм хвърлил око, но само то ти е 320 лева, удобно за боравене, контроли на конзолата, т.н. Това е с firewire аудио интерфейс, мн. е възможно компа ти да няма такова. Масовия стандарт е usb, както си виждал всекакви устройства за usb вход. ---Ако ти или някой приятел мисли да записва бас линии с бас китара, или нещо със соло китара в парчетата - аудио интерфейса тр. да има highZ/инструментален вход. Съответно, ако си взел пулт, китара/бас китара най-вероятно няма да може да се включват директно и ще трябват други хави. Това, защото въпросния highZ/инструментален вход, не е задължителна опция нито за всички пултове, нито за всички аудио интерфейси плюс, че за добър звук дори и да имаш такъв вход най вероятно ще ти трябват и други неща. ---Микрофон малко рисково на старо, може да е удрян, ама пак зависи. Стойката - има чисто нови стойки евтини, които като за вкъщи ще са достатъчно здрави.Поп филтъра специално - него може евентуално да си го направиш сам. С едни кръгли формички за опъване на гоблени от магазин за шивашки материали, нечий дамски чорапогащник, и да го вържеш с тел за стойката :D Ако ти се занимава и се постараеш, може да се получи прилично. Но сигурно има готови бюджетни варианти и за това. Редактирано Февруари 11, 2014 от emosms Цитирай
Recommended Posts