Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 71
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

То се знаеше преди Namm. Защо си толкова изненадан :>  8 е доста удобно и има мегдан за още 1. Нещо не ми харесва бриджа, но не мога да коментирам. 

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено

Като се науча на 6 струни да свиря като хората,от които се вдъхновявам,тогава ще се замисля за 9....

Отговорено

Не е чак толкова различно колкото си мислите. :> Даже откривам, че за някой неща 8 ми е по удобна. Не заради горните струни, ами самата широчина на фингърборда ми позволява да хвана по удобен за мен начин. С Schecter не беше така. Нек профила им е значително по-дебел и дори 7 ми беше зор. 

Отговорено (Редактирано)

12-струнен бас

Китарите имат обхват да бъдат и соло китара и бас китара. Басовете също. Т.е. реален смисъл от тая хава няма. Та цялата свинщина става за пари и мерене на пишоци. Хората, които могат да оползотворят дори 6 струнна китара до последния тон и просто не им стига се броят на пръсти. Какво остава за 9-струнна китара, за 12-струнен бас...те тия неща са невъзможни за свирене.

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

Yves има си за всеки влак пътници. Кажи го на Tosin Abasi, че няма смисъл. Както казах по-горе, на мен 8 ми е доста удобна. Има хора с доста по-големи ръце от моите. За тях 9 няма да е проблем. Нек профила на Ibanez позволява да сложат толкова много струни без да ги правят невъзможни за достъп. Ъгъла под който ти е китката на лявата ръка е малко по-различен, но в никакъв случай не е неудобно.

Отговорено

Гледай сега, седнал вкъщи да си дрънкаш за кеф много неща са удобни. Прав час и половина да свириш на истински концерт....е друга хава :)
Да не говорим, че лично за мен да си държиш китарата на гърдите все едно си се обесил на нея е нелепо....нищо, че някой ще тръгне да ми обяснява, че не може всички да свирят с китара между чатала и да ми прави вметки за Хетфийлд :D  Външния вид си е част от рокенрола и винаги е било така...

Направих уточнението, че хората, които използват оптимално тия китари са малко, но все пак ги има. Сега, дали Тошко, Миша и другите "новатори" са от тия хора може да се спори, но да кажем, че са от талантливите люде. Но пък и не може да се отрече, че изродщините, които се навъдиха напоследък повечко целят да бъдат уникални, отколкото музикални. Да, самоцелно сигурно и на 20-струнна китара може да се свири, дали има смисъл е друго :)

Отговорено (Редактирано)

То ако не ползваш по-долните струни за къф чеп ти е аджеба осем струнна. Ако се предназначени за такива неща, каквито думаш щяха да са с по две - три струни ... или като онова ... джент стик  :D 
То и в джента може да се солира всъщност. 

А и на мен ми се струва по-логично да е обратното - като ползваш ниските струни да е по-удобно китарата да ти е високо. 

Редактирано от trolla
Отговорено (Редактирано)

И в двата случая си е по-удобно да ти е горе китарата. 

Tosin си я запасва до врата като циганин басист в оркестър, както казва Yves. Но той ползва доста 1, 2, 3, 4, 5, 6 струни и то на прагове след 12-ти: 

Meshuggah от друга страна много рядко свирят на различни от 7-ма и 8-ма и то от 1-ви до 12-ти праг. Освен това не се налага да свирят със скорост като на Тосин. Това им позволява да си поотпуснат страповете за сметка на контрол. Само като им видите нековете на LAX и M8M-ките можете да разберете къде свирят. На 1:17 завърта китарата и се вижда захабения финиш по нека: 

http://www.youtube.com/watch?v=bO034QxXqZ0

2z4d4jm.jpg

Това повдига въпросът защо са им нужни 8 струнни китари. Явно така им е по-удобно. Усещането е малко по-различно. Ако свириш техни неща на 6 струнна китара е малко странно. Нямам идея как точно да ви го обясня, но самите hammer-ons на 6, 7 и 8 се получават по-агресивно. Пак зависи от това какви ръце имаш, но лично при мен некът така си ляга в китката, че върховете на пръстите ми идват точно на 7-ма и 8-ма и ми е лесно да правя камшични движения без да се целя особено. Та аз бих заложил на комфорт. Признавам, че ми е малко мъка да свиря прав с такава китара. Въпреки че е доста по лека от махагоновите Les Pauls с които съм свикнал, все още не съм си намерил правилна позиция за нея. И понеже не искам да си я запасвам до врата като Тосин се мъча. Знам че изглеждат неудобни и големи, но нек профилът на Ibanez е умопомрачително тънък и бърз.

Сигурен съм, че има влиание и върху цялостният опън на струните ако премахнеш 2, но тук вече някой по-компетентен трябва да се изкаже. 

Та всичко се свежда до там, че 8-9 струнните китари никога няма да заместят 6-струнните такива. Не пречи да ги има обаче и са добре дошли за хора на които са удобни. And there is the Badass factor. На който се струва нелепо просто може да си спести парите за такава. 

9-ката е вече за големи момчета: 

Лично аз разсъждавам по този начин: Ако имаш големи ръце и ти е удобен по-голям нек, можеш да го постигнеш като добавиш 2 струни. Иначе трябва да увеличиш разстоянието между струните, а това е сериозен проблем. Хора като Buckethead ползват oversized китари именно за да са им удобни нековете. Той е около 1,92см с огромни ръце.

Отговорено

Многострунни китари е имало и ще има и преди и след Ibanez. Важното е музика да се свири и да звучи добре.

Между другото китарата е изработка на Линда Манзер http://www.manzer.com/, при която доскоро въобще не можеше да си поръчаш китара. От Декември, 2013 waiting list-a отново е отворен. Вариантът втора употреба за $8K винаги го има разбира се :)

Отговорено (Редактирано)

Тя тази тенденция(с дебелите струни) е доста стара , само сега добавят и  още тънки струни   :D

fender_bass_iv_2.jpg

Редактирано от ultramega