Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустика на помещението /звук/


Recommended Posts

Ами помещението е 4 на 3 м и е абсолютно празно въпроса ми е такъв... Дали обикнобеният дунапрен може в приемлива степен да замести Ауралекс-а защото за момента е мога да си го позволя :think: а за ватата чух от 2-3 места че с каквото и да я покриваш прашинки все излизат а това вообще не е добре за мембраните на кондензаторнитемикрофони ;)

 

 

А имах предвид дунапрен на топове която можеж да си купиш от всеки мадазин за домашни потреби (има и по тънка от 10см)

 

и последно какво означава Dull Sound :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами помещението е 4 на 3 м и е абсолютно празно въпроса ми е такъв... Дали обикнобеният дунапрен може в приемлива степен да замести Ауралекс-а защото за момента е мога да си го позволя :think:  а за ватата чух от 2-3 места че с каквото и да я покриваш прашинки все излизат а това вообще не е добре за мембраните на кондензаторнитемикрофони  ;)

 

 

А имах предвид дунапрен на топове която можеж да си купиш от всеки мадазин за домашни потреби (има и по тънка от 10см)

 

и последно какво означава Dull Sound  :D

Недей да приемаш толкова буквално приказките за ватата....все пак не говорим за стъклена вата, а за минерална (каменна). Всъщност реалното й предназначение не е да ти оправи акустиката вътре в помещението, а да ти даде звукоизолиращата функция монтирана зад стените (под пода). За акустиката вътре в помещението, ако се работи с дунапрен, добре е да бъде формован. Всъщност ауралех-ът и другите подобни панели пак са дунапрен, но малко по-особен - и като състав на материала, и като пластове....затова и ефектът им е по-добър. Но ако не разполагаш с много средства и можеш да си осигуриш само дунапрен (и то равен) - по-добрият вариант е да го направиш на панели (отделни плоскости), а не да го наредиш на 100% от стените, защото тоя dull sound за който говоря представлява коренна промяна в звука (в неблагоприятна посока) - всичко глъхне, високите потъват и целият саунд ще ти в глух. Виж, ако искаш да намалиш неприятните вибрации и острия звук на пиано с цел добросъседски отношения - сложи 10 см дунапрен зад лирата по цялото й протежение и всичко ще падне с няколко децибела. Нещата се правят с мярка (а най-добре със знания по акустика и изчисления....и подходящи материали) - не винаги "колко повече - толкова по-добре" важи навсякъде. Ако говорим за звукоизолация - да, но щом става дума за акустика - в никакъв случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от bate_pe60:

абе от стъклената вата - страхотни сърбежи се получават като се пипа или поръсва по човешката кожа. мани ти. пък и тя се ползва само за топлоизолация.

минералната вата - за какви прашинки става дума че нещо не съм вчас?!?!?!? КОЙ СЛАГА НА ГОЛИ СТЕНИ ГОЛА МИНЕРАЛНА ВАТА И АЙДЕ НА ЗАПИС ? та тя не е за акустично третиране, а за звукоизолиране. молим ви се! лекинко само!

нека си падат прашинките ,ама как тия прашинки ше минат през ГИПС-КАРТОНА мътно ми е...

 

а за тва колко ГЛУХО ще ти стане помещението - може би треа наистина да се поизчислят нещата преди да стане бозава работа. иначе за мене специално - ВАКУМНА КАМЕРА ще ми свърши перфектна работа --- с моито съскане като пепелянка :) ужасТ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой може ли да ми даде книга, схема и/или някакъв...каталог знам ли как да го нарека за да мога да си сметна каде точно да направяизолирането.

 

Оп!!! :green: Предишния път съм изпуснал да кажа, че мисля в това помещение 3-4м да направя нещо като кабинка за запис ...1.5-1.5 м квадрат...

Това ще е добре ли от акустична гледна точка в смисъл записите да не добиват някакво кънтене от малкото пространство независимо от изолацията (дунапрена :P ) дето мисля да го сложа отвътре :) :think:

 

 

П.С. Мног благодаря за изчерпателните отговори от преди! :lol:<_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много моля някой да отговори, защото вече опрях до направата на кабинката,а много ме вълнува въпроса дали изобщо има смисъл да я правя

(ако ще има кънтене) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

странно....според мен е излишна - все пак това не е професионално студио, нали :( направи като мен - горе съм сложил снимки на паната - излизат евтино и са ефикасни - сега е като глас в пустиня тук :greenangel: и аз преди бях мераклия за дунапрен ама никаква работа не върши май

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз преди бях мераклия за дунапрен ама никаква работа не върши май

Да. :greenangel:

По-добре паната.

Най-добре Ауралекс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак ще има ли негативен ефект(кънтене или нещо от сорта) ако направя кабинката, искам човек да е отделен когато си записва вокалите.Най малко съдейки по мен самият,просто се притеснявам когато не съм сам :godbless::D

 

Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне с изчисляването на разположението на панелите от дунапрен и на цялостната акустика на помещението(разположението на техниката и т.н. :pray: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дюд, не се хаби с дунапрена :godbless: Не знам колко още хора искаш да ти го кажат.

По-добре се напъни малко и си направи паната с минералната вата.

 

@f1_sound - струват си парите (с отстъпката ъв корс) :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

яд ме е че не направих снимки докато ръчках паната и сега не мога да направя една темичка - за да може всеки да си направи

не е трудно, трудоемко е

ако някой приритва може да ми пише и ще му обясня, само да не злоупотребява :godbless::pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.