aarab Публикувано Януари 11, 2014 Публикувано Януари 11, 2014 Здравейте, имам проблем с бекинг вокалите като цяло. Ето ситуацията: Смесвам песен в която има и хармонии и вокали, които се обаждат от време на време. Хармониите звучат добре със стандартен панинг (ляво и дясно), но другият вокал, дето се обажда само за 1-2 думички не ми звучи. Хармоният звучи добре и зад основния вокал, но третия вокал, ако го панна ляво и дясно не ми харесва.... Дайте някакъв съвет, че какво ли не правих - телефонни ефекти, много ривърб, дилей и какви ли не щуротии, но просто не ми харесва как седи в микса....... Дори не се сещам за песен, която да ползвам за референс..... Примерно пуървата дума е изпята от един глас , а другите 8 примерно, от втори.... ей така вървят.... Цитирай
Mairomaster Отговорено Януари 11, 2014 Отговорено Януари 11, 2014 Ако вторият вокала има равна роля в песента с първия (както разбирам), третирай ги по подобен начин или ако са доста различни един от друг като звучене, третирай ги така, че и двата да се впишат добре и да се сливат при преходите (освен ако не е друга идеята). Ама малко трудно така, без да се чуе за какво става въпрос, вземи пусни един семпъл. Има вариант и просто да е изпълен не толкова добре примерно или по неподходящ за песента начин и да не се вписва. Тогава трудно. Цитирай
presly Отговорено Януари 12, 2014 Отговорено Януари 12, 2014 (Редактирано) компресиране, компресиране, и пак компресиране бекинг вокала трябва да звучи, като изсвирен от синти-пад Редактирано Януари 12, 2014 от presly 2 Цитирай
blr Отговорено Януари 12, 2014 Отговорено Януари 12, 2014 (Редактирано) Аз бих добавил да се опита и с паралелно компресиране. Махни или силно намали дълбоките реверберации, поиграй си с еквилайзера. Можеш да опиташ т. нар. компенсационен еквилайзер, т.е. честоти, които си намалил в единия вокал, вдигни в другия. Не прекалявай с нищо. На първо време работи с вокалите в центъра. Когато си доволен от резултата ще можеш да нагласиш панорамите и като последно би могъл да пробваш и mid-side eq. на всички вокални канали. На първо четене, без запис-толкова. Редактирано Януари 12, 2014 от blr Цитирай
aarab Отговорено Януари 12, 2014 Автор Отговорено Януари 12, 2014 Проблема идва от това, че и двата вокала са едни и същи, записвани с един микрофон, от един вокал и са лийд.... Утре ще пробвам варианти, ще пиша какво съм измислил Цитирай
enuffZnuff Отговорено Януари 13, 2014 Отговорено Януари 13, 2014 Пусни някакво демо, защото така все едно "лекар поставя диагноза на болен по телефона " 1 Цитирай
misterj Отговорено Януари 14, 2014 Отговорено Януари 14, 2014 Третираш ги по един и същ начин, но на отделни писти. Или накратко - третираш ги като един глас. Цитирай
aarab Отговорено Януари 15, 2014 Автор Отговорено Януари 15, 2014 Направих както ме посъветва MisterJ и станаха прилични Ще пусна демо, но първо групата да презентира албума, че така е кофти Мерси за идейките, свършиха работа Цитирай
Recommended Posts