Mar4enko Публикувано Декември 29, 2013 Публикувано Декември 29, 2013 Здравейте на всички във форума. Бихте ли препоръчали как безопасно да почистя /изпера/ замърсен фендерси куфар от този тип http://www.bgwguitars.com/data/acchardcase.htm - горния. Покритието е някакъв плат. Поздрави и весели празници ! Цитирай
panhead Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 (Редактирано) Платът не е какъв да е, а туид /tweed/, т.е. пресована вълна. Скъп плат, с ясно очертан релеф, в сплитка. Често използван както за костюми в GB, така и за куфари и китарни ампове /предимно Fender, Peavey и др./. Все още не ми се е налагало да почистя ампа и куфара досега, които са от същата материя /въпреки, че вече имат нужда /. Виждам, че за почистване на вълнени материали посочват разтвор от вода и сапун. За по - безопасно първо се пробват скрити части, за да се провери дали не уврежда материята. Специално за вълна намерих това - http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=14&p=696 Успех! Редактирано Декември 29, 2013 от panhead Цитирай
Rumen.Kolarov Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 Никога не използвай силни препарати, защото разтварят лепилото, с което е залепен платът за основата.Разтвор от вода и веро бих използвал, и то внимателно. Цитирай
blr Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 Както се спомена т. нар. tweed е вълнен плат. Има едни спрейове за почистване на вълнени килими и дамаски на мебели. Представляват пяна в аерозолен флакон. Пръска се, търка се с четка и веднага се попива с чиста кърпа. Аз бих опитал това, като първо бих направил проба на някое по-малко видимо място. Не използвай органични разтворители (спирт, ацетон, разредители за бои...) защото могат да разтворят лепилото, както и обикновен прах за пране, тъй като ензимите, които се съдържат в него повреждат вълната. 1 Цитирай
ciriljhonson Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 В случаи на силно замърсяване, всички подходящи продукти за поддръжка и почистване на автотапицерия. В по-леки случаи, чиста кърпа, вода и сапун, са напълно достатъчни. Внимавай, влажна кърпа, не мокра. В този ред на мисли, хубаво е да имаш под ръка прахосмукачка, която да може да смуче вода. Цитирай
blr Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 Аз не случайно препоръчах аерозолната пяна. Това е почти сухо почистване, т.е. пяната съдържа много малко вода. Не бих го мокрил по-сериозно за да не се изметнат/раздуят плоскостите. Ако куфарът е от старите, под плата са летви и пресовани плоскости. Виждал съм такъв куфар, който е бил мокрен от дъжд и се беше изметнал. 1 Цитирай
ciriljhonson Отговорено Декември 29, 2013 Отговорено Декември 29, 2013 ^ +1 Много важно е да уточним, че не става въпрос за пране, а за ПОЧИСТВАНЕ. Цитирай
Mar4enko Отговорено Декември 29, 2013 Автор Отговорено Декември 29, 2013 (Редактирано) Благодаря за всички отговори. Куфара не е чак толкова мръсен и наистина става въпрос за някакво почистване. Притесненията ми са по-скоро да не се разлепи нещо при по-висока влажност а не че ще се повреди плата. Явно и тук ще се прави с минимано мокрене и бързо изсмукване на влагата. Препарати - само на водна основа. А това френското май не е аерозол - пише за изпиране. Както за термобельо и други такива. Поздрави ! Редактирано Декември 29, 2013 от Mar4enko Цитирай
Recommended Posts