Jump to content
Българският форум за музиканти

Разстроен гриф около дванадесето прагче.


Jikata5561

Recommended Posts

Здравейте,

Имам електрическа китара ESP LTD m100fm. Купих си я Февруари месец тази година и забелязвам, че когато китарата е настроена съвсем нормално, когато свиря на по-горните прагчета, звучи разстроено и фалшиво. Това важи само за 1-ва , 2-ра и 3-та струна. Тоест, китарата е настроена например 1-ва струна на Е и следователно, когато удариш 12-то прагче, пак трябва да звучи на Е... Е при мен на 12-то прагче се изменя тоналността и звучи разстроена. Това се отнася за прагчетата над дванадесето. Ако някой ме разбра и знае какъв е проблема, моля да ми даде съвет какво да правя.  :thumbs_up: 

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

китарата ти не е иинтонирана най-вероятно

 

интонирането е преместване на моста в една или друга посока, така че на 12 праг да звучи коректен тон и при изпълнение на флажолет също тонът да бъде коректен в твоя случай Е

 

из нета има много видео уроци как става интонирането, ако все пак не си сигурен най-добре потърси помощ от квалифицирани спецове или поне някой приятел който знае какво прави

 

поздрави и успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интонирането не е трудно,още повече с наличен тунер.Преди да навиваш винтовете на бриджа отхлаби малко струната от ключа за да не я скъсаш.Не знам дали линка работи,но тук е показано как се прави.http://www.youtube.com/watch?v=qa0P45RjvqA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От цялата работа с интонирането разбрах, че ако нотите по грифа са по-ниски от колкото трябва, трябва да приближа това механизъмче от флойда към грифа. Това го направих, но проблемът си стои. Все още 12-то и 24-то прагче не са на Е, когато на отворена струна е настроена на Е, а са малко по-ниско.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето картинката за интониране на китарата. Тази връзка е за Ibanez , но е добре разяснено всичко .

http://forum.ibanez.com/yaf_postst69978_MEGATRON-S-FLOATING-TREM-GUIDE.aspx

Но понеже си с флойд , при интонирането на всяка струна - трябва да видиш къде е малкото винтче което стопира седлото - то има две дупки кудето може да се завие.  И друго нещо - флойда трябва винаги да го държиш в позиция да е хоризонтален на тялото на китарата  . Малко голяма играчка е докато свикнеш да го правиш .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2tyq.jpg4oz5.jpg

 

3bg1.jpgЕто как изглежда флойда. Както споменах, проблема е при 1-ва, 2-ра и 3-та струна, като при 1-ва и 2-ра е доста по-разстроен тона при 12-то прагче и нагоре от 3-та струна. Преместил съм "седлото" на 1-ва струна максимално напред, но промяна няма. Искам да спомена, че преди 2 седмици скъсах 1-ва струна от комплект 9-тки и я замених със старата си 1-ва струна, която е 11-ка май, но това не мисля, че е фактор, понеже проблема го имаше и преди да я скъсам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нови струни задължително!!! Иначе няма да можеш да я интонираш!

Струната се разтяга с времето неравномерно и започва да фалшивее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да съвета да смениш струните с нови е уместен , може да си попаднал на кофти струни.

Но ако нямаш опит със смяната на струни на китара с флойд , сменяй ги една по една , настройваш струната на отворен нът и после провери интонацията на 12 праг. Ако са необходими корекции по седлото - отпусни дадената струна - да е свободна , намести седлото в желаната посока , натягаш пак струната до желаният тон и пак проверяваш интонацията. Но пак казвам - всияко това при оключен нът .

От снимката на флойда кощто си качил оставам с впечатление , че първа струна на 12 прагче ти дава по-нисък тон от " е "  отворена , макар , че си мръднас седлодо докрай напред - така ли е ??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Ето принципа, при Флойдовете.....

 

И не само при тях :)  В пълна сила е за интонирането на китара с всякакъв тип долен мост ( bridge )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, това е принципът, но скромният ми опит показва, че наистина идва момент, в който колкото и да местиш, тонът спира да се променя. Не знам на какво се дължи това, може би на евтина китара...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.