Jump to content
Българският форум за музиканти

Изгорял дисторшън


Recommended Posts

Здравейте, наскоро взех един дисторжън но  звука взе да се скапва и реших да махна батерията и да го пусна на адаптера на процесора. В книжката пише да се използват адаптери с "positive ground". След като стана белята прочетох в нета че трябвало да са "негативни" адаптерите. А дали не му дойде много тока от адаптера? Отворих го - вътре има две интегрални схеми. Направи ми впечатление също че жака за аутпут е свързан само с една жица към схемата, на другото място има малко припой, но не видях скъсана жица.  Което е възможно да се получи от жичките за батерията.Корпуса е метален. Сега не минава сигнал през камиончето и не свети светодиода. Чудя се дали да инвестирам да го оправям, ако е интегралната схема, няма смисъл. Но ме е яд, ново ми беше и тъкмо взех да напипвам настройките. Това е общо взето, та въпросите ми са: 

Дали може да изгори от многото ток, от сбърканата поляризация (какво става най-често тогава) и дали си струва да се носи на специалист при положение че не е скъп. Благодаря предварително за отговорите.

Редактирано от svet.k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sorry за ефектчето, но едва ли някой ще се наеме да ти отговори без да го прегледа. Безда го види чичо доктор няма диагноза :) Нормално би трябвало в схемата да има един обратен диод паралелно на захранването  за защита от обръщане на поляритета и ако е така би трябвало само той да е изгорял, но това някой добър човек с време и желание трябва да го провери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи му една нова батерия и би трябвало да проработи.Между другото от къде си и какъв е ефекта(марка).

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи ми впечатление също че жака за аутпут е свързан само с една жица към схемата, на другото място има малко припой, но не видях скъсана жица.  Което е възможно да се получи от жичките за батерията.Корпуса е метален. ...

А случайно да си забравил да пъхнеш жака? По принцип в повечето ефекти жака (понякога входния, понякога изходния) играе ролята на прекъсвач за батерията и когато извадиш жака, ефекта се изключва...в противен случай ако не е направено така, трябва всеки път да вадиш батерията или ако я оставиш ще ти замине за нула време. Само че ако някой от жаковете е в ролята на прекъсвач, тогава от него би трябвало да излизат поне две жици (ако корпуса е метален и осигурява замасяването). Така че поне на единия жак би трябвало да имаш 2, а не една жица. Ако спойката е скапана или жака не прави контакт, възможно е ефекта да не запали. Иначе ме съмнява да е изгоряло, най-много диода - това е елементарна защита която се слага или поне би трябвало да се слага на всеки ефект. Един диод не струва някакви сериозни пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да съм сигурен от тази снимка дали това е Този диод, лошо се вижда. Трябва да се проследят пътечките на платката за да се види дали е наистина в паралел на захранването. Освен това, "изгорял" в случая означава "пробил" диод, т.е. той става като парче проводник, което дава накъсо захранването като така предпазва останалата част от схемата. Затова, ако наистина е пробил поради обръщането на поляритета, няма да работи и с батерия. Трябва да се разпои или отреже поне едното краче за да се отстрани окъсяването на захранването и тогава ако действително проблемът е  в диода, и само в него, ефектът трябва да тръгне. Колегата master_gamgee също прави уместно напомняне за жака.

Редактирано от univox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите, пробвах направо целия чейн с нова батерия, не е от липса на жак. Входния жак има 3 жици, изходния само една.Това което си мисля че е диод изглежда прозрачно с малки червени елементи вътре, като жички. Ще проследя  схемата и ще го разпоя, за всеки случай ако е нещо друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така както обясняваш това е диод, но е LED и силно ме съмнява дори китайците да са го сложили като споменатата защита ;)

Демек не си играй да го разпояваш :) Занеси го на някой специалист и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако svet.k не е много сигурен какво прави, съветвам го да намери техник който разбира - така може да си спести още неприятности.

 

Второ, може в случая аз да съм некомпетентен, но не бях чувал за защита с паралелен диод. Може и да са измислили нещо, но доколкото аз съм ръчкал педалчета - защитата е била с последоватено вързан към схемата и батерията диод. Ако захранването е правилно, диода пропуска и схемата бачка. Ако захранването е неправилно диода не пропуска и схемата не бачка. Само че в този случай нищо не изгаря и като се сетиш да вържеш правилно захранването, всичко си тръгва нормално.

При паралелен диод, при правилно свързване през диода не тече ток и всичко бачка. При неправилно свързване на практика става късо съединение през диода. Каква е гаранцията обаче че малка част от тока не минава през схемата? Освен това в този случай ако не се сетиш да изключиш веднага захранването има шанс да изгори я диода я нещо в захранването. А и дори само един диод да изгори - все пак това е неудобство - отиваш на концерт със скъп ефект (и скъпите ефекти имат защита, нали), обръщаш батерийката и после концерта се проваля щото трябва да търсиш техник да ти смени диода?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стана! Светна и ръмжи. Сутринта като го видях на светло ми се стори че въпросният диод е напукан и при опита да го разпоя се счупи на две (бях го подпрял с една отвертка да излезе по лесно крачето).

Благодаря на всички които се включиха!

Сега трябва ли да сменям диода, дори и само на батерия да го ползвам, гледам има един кондензатор до него? В смисъл това ли е единственото му предназначение?

Мога да пиша на производителя да ми дадат точните му данни, вчера търсих в нета схема, не открих.

Редактирано от svet.k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е да се сложи нов диод.Иначе може следващия път наистина да дефектира ефекта.

http://www.youtube.com/watch?v=V-OYXdKMG8s

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, ще сложа нов диод. Иначе може да изгори ефекта дори само когато сменям батерията, ако забравя да изключа жака и не я нацеля от първия път.

Благодаря още веднъж на всички за бързата реакция и съветите.

п.п. Адаптера изпука бая като го изключих от мрежата, не помня колко го държах - някъде 10-15 секунди, но сега работи добре процесора, така че  се надявам да няма проблем с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза jorog - диода е важен. Но след като не си много наясно, по добре иди при специалист...или внимавай много, ама много, когато сменяш батерии, да не стане беля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.