svet.k Публикувано Октомври 22, 2013 Публикувано Октомври 22, 2013 (Редактирано) Здравейте, наскоро взех един дисторжън но звука взе да се скапва и реших да махна батерията и да го пусна на адаптера на процесора. В книжката пише да се използват адаптери с "positive ground". След като стана белята прочетох в нета че трябвало да са "негативни" адаптерите. А дали не му дойде много тока от адаптера? Отворих го - вътре има две интегрални схеми. Направи ми впечатление също че жака за аутпут е свързан само с една жица към схемата, на другото място има малко припой, но не видях скъсана жица. Което е възможно да се получи от жичките за батерията.Корпуса е метален. Сега не минава сигнал през камиончето и не свети светодиода. Чудя се дали да инвестирам да го оправям, ако е интегралната схема, няма смисъл. Но ме е яд, ново ми беше и тъкмо взех да напипвам настройките. Това е общо взето, та въпросите ми са: Дали може да изгори от многото ток, от сбърканата поляризация (какво става най-често тогава) и дали си струва да се носи на специалист при положение че не е скъп. Благодаря предварително за отговорите. Редактирано Октомври 22, 2013 от svet.k Цитирай
univox Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 Sorry за ефектчето, но едва ли някой ще се наеме да ти отговори без да го прегледа. Безда го види чичо доктор няма диагноза Нормално би трябвало в схемата да има един обратен диод паралелно на захранването за защита от обръщане на поляритета и ако е така би трябвало само той да е изгорял, но това някой добър човек с време и желание трябва да го провери. Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 22, 2013 Автор Отговорено Октомври 22, 2013 Това внася успокоение малко, мисля че има диод свързан успоредно на захранването. линк Цитирай
jorog Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 (Редактирано) Сложи му една нова батерия и би трябвало да проработи.Между другото от къде си и какъв е ефекта(марка). Редактирано Октомври 22, 2013 от jorog Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 22, 2013 Автор Отговорено Октомври 22, 2013 Неще с нова батерия. Ефекта е Nux HG5, от Пловдив съм. Цитирай
master_gamgee Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 Направи ми впечатление също че жака за аутпут е свързан само с една жица към схемата, на другото място има малко припой, но не видях скъсана жица. Което е възможно да се получи от жичките за батерията.Корпуса е метален. ... А случайно да си забравил да пъхнеш жака? По принцип в повечето ефекти жака (понякога входния, понякога изходния) играе ролята на прекъсвач за батерията и когато извадиш жака, ефекта се изключва...в противен случай ако не е направено така, трябва всеки път да вадиш батерията или ако я оставиш ще ти замине за нула време. Само че ако някой от жаковете е в ролята на прекъсвач, тогава от него би трябвало да излизат поне две жици (ако корпуса е метален и осигурява замасяването). Така че поне на единия жак би трябвало да имаш 2, а не една жица. Ако спойката е скапана или жака не прави контакт, възможно е ефекта да не запали. Иначе ме съмнява да е изгоряло, най-много диода - това е елементарна защита която се слага или поне би трябвало да се слага на всеки ефект. Един диод не струва някакви сериозни пари. Цитирай
univox Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 (Редактирано) Не мога да съм сигурен от тази снимка дали това е Този диод, лошо се вижда. Трябва да се проследят пътечките на платката за да се види дали е наистина в паралел на захранването. Освен това, "изгорял" в случая означава "пробил" диод, т.е. той става като парче проводник, което дава накъсо захранването като така предпазва останалата част от схемата. Затова, ако наистина е пробил поради обръщането на поляритета, няма да работи и с батерия. Трябва да се разпои или отреже поне едното краче за да се отстрани окъсяването на захранването и тогава ако действително проблемът е в диода, и само в него, ефектът трябва да тръгне. Колегата master_gamgee също прави уместно напомняне за жака. Редактирано Октомври 22, 2013 от univox Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 22, 2013 Автор Отговорено Октомври 22, 2013 Благодаря за отговорите, пробвах направо целия чейн с нова батерия, не е от липса на жак. Входния жак има 3 жици, изходния само една.Това което си мисля че е диод изглежда прозрачно с малки червени елементи вътре, като жички. Ще проследя схемата и ще го разпоя, за всеки случай ако е нещо друго. Цитирай
synchu Отговорено Октомври 22, 2013 Отговорено Октомври 22, 2013 Така както обясняваш това е диод, но е LED и силно ме съмнява дори китайците да са го сложили като споменатата защита Демек не си играй да го разпояваш Занеси го на някой специалист и така. Цитирай
jorog Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 Провери за прекъснат проводник(на входният жак и на батерията). Цитирай
master_gamgee Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 Ако svet.k не е много сигурен какво прави, съветвам го да намери техник който разбира - така може да си спести още неприятности. Второ, може в случая аз да съм некомпетентен, но не бях чувал за защита с паралелен диод. Може и да са измислили нещо, но доколкото аз съм ръчкал педалчета - защитата е била с последоватено вързан към схемата и батерията диод. Ако захранването е правилно, диода пропуска и схемата бачка. Ако захранването е неправилно диода не пропуска и схемата не бачка. Само че в този случай нищо не изгаря и като се сетиш да вържеш правилно захранването, всичко си тръгва нормално. При паралелен диод, при правилно свързване през диода не тече ток и всичко бачка. При неправилно свързване на практика става късо съединение през диода. Каква е гаранцията обаче че малка част от тока не минава през схемата? Освен това в този случай ако не се сетиш да изключиш веднага захранването има шанс да изгори я диода я нещо в захранването. А и дори само един диод да изгори - все пак това е неудобство - отиваш на концерт със скъп ефект (и скъпите ефекти имат защита, нали), обръщаш батерийката и после концерта се проваля щото трябва да търсиш техник да ти смени диода? Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 23, 2013 Автор Отговорено Октомври 23, 2013 (Редактирано) Стана! Светна и ръмжи. Сутринта като го видях на светло ми се стори че въпросният диод е напукан и при опита да го разпоя се счупи на две (бях го подпрял с една отвертка да излезе по лесно крачето). Благодаря на всички които се включиха! Сега трябва ли да сменям диода, дори и само на батерия да го ползвам, гледам има един кондензатор до него? В смисъл това ли е единственото му предназначение? Мога да пиша на производителя да ми дадат точните му данни, вчера търсих в нета схема, не открих. Редактирано Октомври 23, 2013 от svet.k Цитирай
jorog Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 (Редактирано) Добре е да се сложи нов диод.Иначе може следващия път наистина да дефектира ефекта. http://www.youtube.com/watch?v=V-OYXdKMG8s Редактирано Октомври 23, 2013 от jorog 1 Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 23, 2013 Автор Отговорено Октомври 23, 2013 Да, ще сложа нов диод. Иначе може да изгори ефекта дори само когато сменям батерията, ако забравя да изключа жака и не я нацеля от първия път. Благодаря още веднъж на всички за бързата реакция и съветите. п.п. Адаптера изпука бая като го изключих от мрежата, не помня колко го държах - някъде 10-15 секунди, но сега работи добре процесора, така че се надявам да няма проблем с него. Цитирай
master_gamgee Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 Както каза jorog - диода е важен. Но след като не си много наясно, по добре иди при специалист...или внимавай много, ама много, когато сменяш батерии, да не стане беля Цитирай
Recommended Posts