Jump to content
Българският форум за музиканти

Vst Plugins


olygofren

Recommended Posts

Доколкото разбрах, има си SDK-та за целта. Интересно ми е има ли тука хора, които да са съгласни да напишем заедно някой VST plugin, като направим широка дискусия точно какъв. В смисъл да е нещо интересно, което не се намира лесно, евтино и качествено. Но все пак да има писана теория по въпроса, за който иде реч.

 

Аз лично нямам никакъв опит в програмирането на мултимедийни технологии, но иначе програмирам от около 8-9 години и мисля, че ще бъда полезен. Па ако ще и само за GUI-то да е.

 

И естествено да го направим free. А после пичовете, които го използват в записите си, да ни прославят до небесата и да ни черпят неуморно където им паднем.

 

Или е утопия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какъв е смисъла? И най вече кой се занимава с такива неща че да го направи? СДК ама не е да си избираш от това и онова - всичко се пише с алгоритми, а алгоритмите които могат да се измислят ей така като звук ще са под всякаква критика... фирмите които се занимават с това има лаборатории с куп учени които изследват, и пишат на базата на изследванията си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LOE е абсолютно прав.

 

Е чак купища лаборатории с учени нямат всички, но със сигурност DSP (обработка на цифрови сигнали) си е цяла наука и изисква доста годинки опит, залягане над книгите, експериментиране и изследвания и като цяло специализация в областта.

 

Иначе колкото за купона нищо не пречи да се пробва, но за да стане качествено, горните условия са абсолютна необходимост.

Не казвам че цифрата от 1000$ за еквилайзер на Waves или Refined Audiometrics, etc не е отвратително висока, но определено както зад самото ЕКу, така и зад цифрата се крие солидна дейност от много години, което донякъде я оправдава.

А малка разлика не само в алгоритъма, но и чисто в типа на променливите или закръгленията има съществено значение за звука. Въобще самото СДК-а е относително проста работа да се овладее, доколкото съм го разглеждал с изследователска цел, но писането на самата обработка далеч не е :lol:

Все таки ако се стигне до реализация аз мога да помагам с тестове, че вече нямам време за писане ... за съжаление :-/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си поразрових линковете ето и малко мат'риал по темата все пак:

http://www.u-he.com/vstsource/

 

Само допълнително да спомена, че теорията, която стои зад самата обработка включва значителен обем висша математика, от типа Фурие трансформации, комплексни числа, "сигнални" функции, която сама по себе си е достатъчно сложна :lol:

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е разбира се, че не е юруш на маслините. По-скоро е нещо като заигравка с потенциал.

 

Много добре знам, че се изискват сериозни познания, но мисля, че тук има доста интелигентни хора, специализирани в различни области. Би могло например някой да обмисли електрическите и физични свойства на проблема, друг да ги алгоритмизира, трети да напише конкретната реализация, четвърти да се занимае с интерфейса, и цялата работа да се координира централно. Въобще, teamwork му е майката.

 

А всичко това, което казвате за особеностите на алгоритмите ми е пределно ясно, все пак имам известен опит в тая област :lol: .

 

Ако някого не му хареса резултата, няма лошо. Може пък на друг да му хареса. Плюс това може да се насочим не към дилеи, еквалайзери и прочие всеизвестни и изследвани от купища учени територии, а някакви различни неща. Просто трябва комуникация какво би било интересно да се направи.

 

Е, в крайна сметка, ако не става - не става. Не знам дали тук има достатъчно ентусиазирани хора, подплатени и с достатъчно познания или поне желание за учене.

 

Едит: Само да спомена, че за висшата математика има огромно количество налични open-source библиотеки. Иначе JPG нямаше да е възможно. :D

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е чак купища лаборатории с учени нямат всички, но със сигурност DSP (обработка на цифрови сигнали) си е цяла наука и изисква доста годинки опит, залягане над книгите, експериментиране и изследвания и като цяло специализация в областта.

Aз казах лаборатории с куп учени :lol: не куп лаборатории...

 

Просто без изследвания над реални звуци и начина по който те работят няма как да стане, а това не може да се случи в домашни условия от хора които не са учени...

 

Друг върпос че от ефект до ефект има разлика... може да ви прозвучи леко пресилено, но аз намирам огромна разлика в качеството между отделни плъгини, не говоря за безплатни а за платени. Примерно параметричния еквалайзер на waves дава много по добри резултати от еквалайзерите които са фабрично към кубейс, които изобщо не са лоши. Но пред тези на waves куцат. Това важи за абсолютно всеки ефект.

 

Възможно е да се направи нещо, което би вършило някаква работа на хора които изобщо не се занимават сериозно, но такова дело според мен е напълно лишено от логика. Има предостатъчно безплатни плъгини които са в пъти по добри от най доброто което би излязло от тук... поне в близките да речем 5 години, може би толкова ще трябват докато този който се занимава с това почне да дава задоволителни резултати.

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето сериозни open-source неща са започнали на майтап. А и целта не е да се направи от днес за утре. :)

 

А и го има фактора зарибявка - с повишаването на качеството на продукта повече хора искат да участват в проекта, което води до повишаване на качеството на продукта.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успех :)

 

Може като направите нещо да ви направя графичния интерфейс, много ме дразни че безплатните неща често изглеждат грозно, нещо от типа на бял прозорец с стойности... не коства кой знае колко да се нарисува някой друг чарк и да се направи интуитивно и привлекателно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да не се съглася с всички наблюдения изказани до тук. Определено ни липсва "domain specific knowledge" и това е една от най-големите пречки. Иначе мисля, че SDK-то на Steinberg идваше с някои примерни VST-та.

 

Друг в общи линии непреодолим проблем е синдромът на "доброто намерение". Толкова софтуер за лична употреба съм започвал и зарязвал до под кривата круша, че откровенно казано не вярвам дори и да се хванем с това да го докараме до използваем вид. Ежедневието ни е пренаситено с писане на софтуер и поне на мен ми е малко трудно да намеря сили и вечер да се занимавам с това.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето, че започнахме да обсъждаме конкретни детайли по реализацията, значи нещо вече се прави по въпроса. :) И мене адски ме дразнят грозните плъгини. Просто изглеждат неудобни и отблъскват и човек не си дава труд да ги проучи.

 

И да, наистина е така с времето, което можем да отделим. Обаче ако се съберем 4-5 до десетина човека само за програмирането, отделно хора за другите работи, можем да се справим съвсем прилично и с не много труд.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

похвално че имаш желание!

А това е по важно...дори и да има много фриита ...дори да са много добри

това не значи че ти трябва да не се пробваш:)

 

Успех!

п.с мога да тествам друго не знам:headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по лесно ще стане нещо което да набляга повече на функционалност отколкото на качество, но ме мързи да мисля какво точно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарен преамп с няколко диста...за спикъри ше се позлват имулси...

И ГУИ-то да супер ПРО.

 

Сега тествах един гол дист правен на Синтедит с уейвшепъри и гейнове

и с един спикър импулс изкарах доста обещаващ звук!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай, ама в тая област никой от нас не може да се мери с NI и Waves. По-добре нещо необичайно и неизследвано. И все пак не безобразно нечовешки трудно.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.