emosms Публикувано Август 2, 2013 Публикувано Август 2, 2013 --- Synchu и другите diy маняци, сблъсквали ли сте се с явлението blocking distortion и как се справяте с него? Семпъл с rc booster clone: http://picosong.com/RzJt/ Гейна е наполовина, изходното ниво и то там някъде. --- А тук, едно специфично шумче, de*a negovata **ma, от ep booster clone: http://picosong.com/RzSw/ Записа е доста повдигнат, за да се чува ясно. На какво ви прилича? Успях да го намаля доста, като свързах електролитния кондензатор след диода на захранването (схемата), НАОБРАТНО ...?!? Електролитния кондензатор е наобратно и така шума е най-нисък. --- п.п. Относно въпросче 1 - при еднакви изходни нива на еp и rc буустерите, с ep няма кривене в ниските, не мисля че претоварвам преампа след буустера Цитирай
synchu Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 От телефона трудно гледам и нищо не мога да чуя, но какви са транзисторите и напреженията там? Иначе Jabs мисля е по-запознат с Xotic Цитирай
emosms Отговорено Август 3, 2013 Автор Отговорено Август 3, 2013 (Редактирано) Замерих нещо . Потенциометрите са на 12 часа, без включена китара, спрямо маса. http://schematic.exteen.com/images/Copy%20of%20xotic.JPG Q1 - e 1,7v; b 1,33 Q2 - e 3,15v; b 2,7v -- Като гледам, клипващите диоди са както са на схемата - 2+1 асиметрично. Това май е варианта за AC буустер. За RC са 6 броя, 2x3 симетрично. Може от това да е. --- За еп буустера, за какво е кондензатора при led-a (4,7uf)? Някаква филтрираща верига? Склонни ли са светодиодите да тонгенерират Редактирано Август 3, 2013 от emosms Цитирай
jabs Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 Братле, аз правих RC по тази схема: http://tagboardeffects.blogspot.com/2012/10/xotic-rc-booster.html Работи добре. Доколкото ми позволява малкото време, гледам че заменките от от твоята АС схема са коректно отразени. Провери темата. Има много въпроси и отговори, може някой да те насочи в някаква посока. Не знам какво е "blocking distortion", но Gain-a не е силата на RC според мен, дори напротив.... дано съм помогнал малко. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 (Редактирано) Провери си внимателно схемата, след това я включи в истински или импровизиран осцилоскоп и разгледай осцилограмите. Нагласи работните точки според тях. Биполярните транзистори си приличат доста. Може би има известна разлика в изкривяванията, които създават различни видове, когато се сложат в схемата, но подозирам, че ако се подберат транзистори с едно и също усилване по ток, разликите в звученето ще са скромни. Редактирано Август 3, 2013 от Evtim Djerekarov Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 Евто, схемата е нефелна. Има много недоразумения, правена е от някой подобен на нашите специалисти Само един пример - кондензаторите в обратната връзка на първото стъпало осигуряват 3Hz и 0.3Hz с превключване. Е, какъв смисъл имат въобще? А когато се посочват "измервания" при които потенциалът на емитера е над този на базата, когато се свързва поляризиран кондензатор в обратна посока, и т.н. започват да се задават доста нелицеприятни въпроси. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 (Редактирано) Трябва да призная, че не бях погледнал точно схемата, която имаш предвид, а другата, с ОУ, публикувана по-късно. Тази наистина изглежда малко странно. Дори това преднапрежение 4.5V през 1 Мегаом на втория транзистор изглежда малко недоклатено. Много вероятно е и там да е причината за описвания проблем. Другият ваиант е, ползваният полеви транзистор да няма същите Idss, Vp, както този на схемата и входното стъпало да работи в погрешна работна точка, което може да се коригира, с малко познания и наблюдение на тестов сигнал, включен в устройството. Emosms, имаш ли ясна представа какво точно представлява феноменът "blocking distortion", та питаш за него, или просто си го мернал някъде из статиите и изказваш предположения с гръмки имена? Този проблем може да се корени на две места: 1.Неточни работни точки на стъпалата. 2. Сигнал с твърде много ниски честоти, подаден на стъпало с голямо усилване. Тогава стъпалото остава запушено или е в режим на насищане за голяма част от периода на ниската честота, която "накъсва" средно- и високочестотните съставки на сигнала и се получава характерното неприятно звучене. Наскоро си говорихме с валяка, че дори при перфектна схема, много зависи кой върти донастройващите тримери. Редактирано Август 4, 2013 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
emosms Отговорено Август 4, 2013 Автор Отговорено Август 4, 2013 Благодаря за информацията . Не ми дойде на ум да проверявам режима на транзисторите.. Схемата с полевия звучи добре, поне от гледна точка на изкривяване, не съм мерил нищо на втория транзистор. Превключването на кондензаторите би трябвало да е за bass boost, но кондензатора от 100uF не съм го слагал изобщо. Другия превключвател, при байпас на резистора от 15к би трябвало да има изрязване на високите, и това не съм го включвал в изработката. И в двете схеми, стойностите на резисторите при базата са доста големи. Има си делител на напрежение и в двете схеми, но защо биаса на базата минава през тези допълнителни резистори, не знам. Схемата с ОУ (RC booster), в линка на jabs, видях други който са я правили да постват реалистични измервания на транзисторите, примерно 2,3 on B and 1,9 on E. Никой не споменава да е променял стойностите на R3 и R15. Блокинг дисторшън не е ли точно това което се чува на семпъла - на самия край на записа, където има акорд без ефекта и после акорд с ефекта. За какво трябва да служат кондензаторите при светодиодите? Пропуснал съм ги. Цитирай
emosms Отговорено Август 4, 2013 Автор Отговорено Август 4, 2013 тва, лед индикатора за вкл/изкл. Анти-пук функция някаква? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 Няма да е фатално, ако не го сложиш. Цитирай
emosms Отговорено Август 18, 2013 Автор Отговорено Август 18, 2013 (Редактирано) Взе да се получава системата От клипващите диоди е гадното кривене на RC boostera. Сложих 2 x 3 последователно, както си е в схемата. Втория транзистор пак има по-високо напрежение на емитера отколкото на базата, но го няма това запушващо кривене. Пипнах и преампа. Лампата е 6н2п. Катодните резистори и кондензатори са както си е в схемата. Кондензатора за басите в тон стака го направих от 100n на 470n. Изходния резистор го байпаснах с кондензатор 300pf и сега кърти от високи. Жалко че нямам тонконтрол за високите, свалям ги от китарата Запис 'чист' звук от преампа (има си гейн) по някое време включвам и RC буустер с гейн до средата. (RC е преди преампа в чейна) Напънал съм преампа с изходното ниво на RC буустера до края: http://picosong.com/y3P9/ - само на Little WIng e станало 'Чейна': http://postimg.org/image/mw0zjqa39/ плюс guitar rig 4 - само ревърб, дилей и проби с различни кабинети (matched, control room, т.н.), варианти бол. Иска още малко бас от преампа ми се струва, но може да се вкарат разни EQ в gr. На ЕП буустера този тъп шум не съм открил още от какво е. Само с този извратен трик с електролитния кондензатор наобратно шума пада доста. Иначе е много, ама много силен: http://picosong.com/y3Pt/ Редактирано Август 18, 2013 от emosms Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 19, 2013 Отговорено Август 19, 2013 Няма как на базата да имаш едно и също напрежение с емитера, когато транзистора е отпушен. Разликата винаги е около 0.65V при нормален режим на работа. Настрой си китарата . "Шума" на ЕП бустера не е само шум, а има и някакъв тон. От външен източник ли е или самия бустер си осцилира? 1 Цитирай
bluelemon Отговорено Август 19, 2013 Отговорено Август 19, 2013 Според мен започни да се съмняваш във саунд картата. Мяза на някакво бледо копие на беринджър. Аз имам подобна и е доста гадна и шумна. Цитирай
Recommended Posts