Jump to content
Българският форум за музиканти

Пробвах и аз да си озвуча ампа. Какво мислите за тези бичкии?


hed

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

https://soundcloud.com/dreadsasho/krivo4

https://soundcloud.com/dreadsasho/skaip2

https://soundcloud.com/dreadsasho/punk4e

 

Моля на първо време за субективни мнения от типа "кефи ме", "ужас е" и т.н., колеги  :metalist:

 

Технологичните детайли ще ги побистрим при интерес по-натам. Леваченето ми откъм свиренье също моля да го игнорирате, всичкото това е само за тест, някакви random рифчета от първия път. 

 

Очаквам включвания и благодаря предварително. 

 

edit: не знам как се линква от саундклауда пинизчийски директно тук да излиза плеърчето, затова така, олдскул, с линкове, за което се извинявам.

Редактирано от hed
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре е , ама запиши нещо чисто. Върху този трак (при това с много надупен компресор/лимитер) не може да се чуе истинския звук на китарката.Дето се вика ако искаш да си кажат хората мнението за приятелката ти - пусни я гола ...или поне по цци

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Parni_Valjak - да :) 

 

Басурендер - мога да кача само китарките... Ама то и сега почват само чистите китари умишлено и чак после почва уйдурмата, та все тая. А и нали е важно не просто какъв звук си си направил, но и как влиза в микса. Затова им добавих среда. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко е станало,ама има доста гейн и като се насложат китарите и почва да жужи много.Пиши и как е станало озвучаването с какъв микрофон,кабинет и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В подобни теми често се срещат призиви "Не обръщайте внимание на свиренето, само на звука". А е факт, че звука е силно зависим от свиренето, особено с добра апаратура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под призива "не обръщайте внимание на звука" имах предвид че клатя и бъркам на места, иначе в контекста на звукоизвличане си ги удрям както бих ги ударил и на уембли  :P

Всъщност цялото нещо тръгна от идеята за това доколко важна е техниката за постигането на добър (тежък) звук (ако допуснем че има универсално определение за добър звук, каквото разбира се не може да има). В момента като цяло в тежките стилове цари едно интернационално преклонение към лампата, т.е. ако трябва да обобщя това "разбиране" - ако не си през маркова лампова глава и активни адаптери - не ставаш. В спор по темата, записах за тест домашното ми кубе в студийни условия, с цел да се опитам да извадя големия звук от малкото кубе и като резултат, без да се заигравам особено разбира се (аз съм леко мързел за тия неща) получих ето това: https://soundcloud.com/dreadsasho/randall1

Това е с китарка Ibanez ART100 с оригиналните пасивни адаптерчета -> Randall V2XM -> AKG Perception400 -> Digidesign 003 -> Pro Tools. Като изключим микрофона и протулсщината, цялата "верига" китара -> амп си е пасивно-транзисторна евтинийка. След малко EQ донагласяне, като цяло се получи приемлив звук според мен, с достатъчно обем, който даде достатъчно материал за размисъл. 


Дотук добре, обаче една вечер когато исках да си запиша малко рифачки да не ги забравя на момента, в изблик на творчество и технологична безпомощност (не притежавам вкъщи никаква звукозаписна техника), изрових едни скайп слушалки от тия най-евтините дето са с микрофон към тях като на пилотите и секретарките, заклещих ги в решетката на кубето (леко off-axis да кажем хаха  :slap:)  и ги боднах директно в на лаптопа вградената карта и докато си тананикам рифчетата като идиот да не ги забравя, установявам че дори нямам качена програма на която да ги запиша, съответно пуснах уиндоуския саунд рекордер и така ги записах (със същата китарка). Максимално срамна звукозаписна ситуация. На другия ден донесох файловете в студиото, разделих ги на ляво/дясно на два трака и ги пуснах - еми, това е саунда който чувате на първите линкове. Заклевам се, не съм добавял дори EQ :hooray: . Толкова ми хареса тоя звук, че наредих бас и барабани и понапомпах микса -> това е което чувате в горните линкове. Записите са стари, не съм я открил тая еврика сега, съответно не ми би хрумнало изобщо да занимавам когото и да е с простотиите ми, но вчера прочетох поредните коментари в съседната тема за това как "истината е скъпа... и лампова" (без да се обиждат колегите разбира се) и затова реших да споделя скромните ми впечатления относно моята евтина и транзисторна скайп истина. Защото преслушах доста от семплите в темата, някои от които са записани с фантастични китари, през страхотни ампове, озвучени с чудесни микрофони и т.н., т.е. опитах се да го намеря този хубав и скъп лампов звук и честно казано не го намерих, повечето неща ми звучат като записани с милин камък враца и се чудя в мен ли е проблема или не. 
Не искам темата да се превръща и в "транз срещу лампи", защото не ми е това идеята, по-скоро да провокирам малко размисли на тема "що е то хубав звук и непременно скъпо ли струва да се постигне" или нещо такова. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е. ако спазваме изискването в първото мнение, ще бъда кратък в субективното си мнение, според предложените две опции - "ужас е".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

synchu, съжалявам но вече разкрих смразяващата тайна на записите, т.е. вече не сме на етап "първо време", съответно предложените опции вече са невалидни. "Ужас е" е едно елегантно измъкване, оценявам го но все пак ще те помоля да ме почетеш с повече текст, бил той и в посока "ужас е", благодаря.

Освен това VIP listed персоните не могат да използват готовите опции в темите ми  :greenball:  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С удоволствие - само да ми тръгне soundcloud-a :) Отсега ще се презастраховам разбира се, че е лично мнение, иначе - всекиму неговото си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.