Jump to content
Българският форум за музиканти

Midi Drumming...


Baby Thomas

Recommended Posts

Не знам дали темата е за тук или за барабанния раздел, но предполагам, че хората там не се занимават като мен да "свирят" с копчета... :)

 

Значи много съм се зарибил на МИДИ дръминга и мисля, че ми се получава доста добре. Но имам проблем с някои "техники" като например ghost ударите по снеъра. Значи пробвах да натискам съвсем леко по единия снеър, но не ми се получава, просто ударите с апрекалено силни за ghost. Вариант е да си поиграя с велосити настройките, но не знам дали ще стане. Друг вариант е да сложа на съседен клавиш семпъл с ghost, обаче доколкото ръчках на никой соло барабан не открих семпли за ghost. Така че ще бъда благодарен, ако някой знаещ или поне предполагащ сподели част от опита и идеите си, за да реализирам и тази тънкост.

 

П.П. Свиря в реално време, както с РС, така и с приятели с китара и/или бас. Ползвам Ево МК-461С, Кюбейс, ДФХ собствен кит. Скоро планирам състейн педал за касата (ОГРОМНИ благодарности на ecmjazz, че ме открехна как става трика на химика :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какъв семплер/плейър ползваш за дфх?

състейн педал за касата не ти трябва ако нагласиш в семплера касата да ти е one shot - това кара семплера да плейва семпъла от начало до край независимо колко дълго натискаш клавиша

 

дфх(версия едно с адоновете) има огромно разнообразие на гоустове, рол-ове и всякакви украшения за всичките снеъри)

 

кажи ми какъв семплер ползваш и ще се опитам да ти обясня

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че идеята е по-скоро при натискане на състейн педал-а да се плейва каса ор съмфинг....:-)

И аз съм го замислил така освен ако не се снабдя с един Корг падКонтрол преди това - стига някой да ги внася на разумна цена, че ми писна да се занимавам с внос/износ.

 

ЕДИТ: а за "гхост" удари, най-добре е да си ги имаш семплирани и мисля че по-големите версии на ДФХ ги имат и да се плейват отделно.

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Състейн педала в случая той ще го ползва не за да състейнва нотата на касата, а за да я свири - като на истинска каса - с крак.. Няма да свири каса от клавиш..

 

ЕДИТ: оопс, сънчо ме изпревари за малко:)

 

ЕДИТ 2: и на мен ще ми е интересна тая работа със гостовете ама ако може некой да каже при BFD каква е далаверата

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

състейн педал за тригер е гут идея

 

гоустовете ги има в семплите с ниско велосити

 

там са и някой от ефектите

 

тъй като дфх има различни групи семпли за лява и дясна ръка, във всяка група има различен набор от гоустове, первази и други неща в ниските велоситита

 

за да разберете какво има там отворете мапинг едитора на семплера и вижте кои семпли за кои рейнджове от велосити скалата се свирят

с клавиатура е малко трудно защото трябва да се търсят с много леко натискане на клавишите и понякога се губят и се пропускат

Редактирано от scaldor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха.. ето тогава от мен идея: с инпут-трансформера на кюбейс да се направи определен клавиш също да тригерва семпъла на снеъра но да му се ограничи велоситито само в стойностите където е госта..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако се програмират - това не е необходимо - просто се използва необходимото велосити което свири семпъла с нужната сила за гоуст

 

ако е за на живо тогава може

 

но все пак предлагам фините корекции да стават с програмиране - не с живо свирене с клавиатурата и състейн педала

 

с друмпад може и да се свикне да се свири нужната динамика за постигане на гоуста но с клавиатура.... :)

 

защото така или иначе и гоустовете не са едни и същи всеки път освен ако не е някакъв нарочно търсен денс лууп

 

въпрос на избор - аз бих предпочел да си "изчукам" барабаните нагрубо колкото да прехвърля идеята която ми е в главата и после да си ги дооправя с корекции в матрикс и ивент едитора(лоджик) или ако ползвате кубейс в пианорол или както там се казваше едитора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато сме на тематиката, някой има ли идея отде може да се вземе в БГ Korg padKontrol (дай Боже някой да има и опит с него)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така бих направил - грубо нахвърляне с клавиатурата и после фино редактиране, но все пак е хубаво да можеш да тригерваш всички видове артикулации в реално време.. А и колегата май се е зарибил съвсем в реално време всичко да свири..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да на теория би било чудесно :)

 

обаче от практиката това с клавиатурата е малко кауза пердута

 

дори с дръмпадовете вечe става сложно заради отделните групи за лява и дясна ръка

 

имаше падове които хващат и перваз и свирят друг семпъл който им кажеш

 

а за лява дясна ръка може да се направи enviro което да сменя и да препраща всеки тригер един път лява друг път дясна ръка - защото и томовете са така като снеъра а същo и двете каси

Редактирано от scaldor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А това за лява и дясна ръка няма ли си го по принцип вградено в подобен род дръм семплери? Не знам за DFH но при BFD май при всеки удар на снеъра примерно освен че ти променя леко велоситито, хюманайз-функцията май алтерира и семплите за лява-дясна ръка? Поправете ме ако греша..

 

ЕДИТ: под промяна на велоситито имам пред вид промяна на семпъла за съответното велосити..

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да в някой специализирани друм семпъл плейъри го има но в дфх си е оставено отделно лява отделно дясна което от гледна точка на барабанист е по удобно защото следва точно начина по който си е свирил барабаните наживо

 

за дръмпадове обаче е неудобно

 

но се предполага че дфх е създаден предимно да се програмират реалистично барабани - доколкото си спомням Тумас Хооке(барабаниста на Мешуга който е изхлопал оригиналните семпли) се изрази точно като "програмирал" барабаните за последният им албум

 

което не значи че само това е начина разбира се :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обяснявам конретно за моя случай: свиря в реално време с приятели, докато правим джем сешън и затова не ми трябва после да нагласям нещо си и да редактирам - всичко в реално време! Ползвам Cubase SX 3 с два МИДИ трака, като на единия е Drummer плъгина, а на другия Percussionist плъгина. Версията ми е DFH Superior Drummer, която е на 9ДВД-та. Някой фен свири с китарата, аз на МИДИ кейборда дръмс. Който кейборд е динамично чувствителен и мога в доста голям диапазон да си определям какво и как да го изсвиря.

 

Проблемът ми в момента е гоуст снеъра, днес ще разцъкам да видя по другите соло барабани как е реализирано, защото на този модел, който ползвам в момента май не намерих да го има семплирано. А и като гледам организацията на ДФХ...гоуста, ако го има, май ще може да се задейства само с отделен клавиш, а не примерно с D# при ниско велосити (там при високо ползвам flams)...

 

Това с редуването на лява/дясна ръка и добавяне на някои ефекти си го има като опция към всеки суб-пад, но в момента не ми е точно то проблема. Специално за снеър и каса имам отделни клавиши за ляв/десен крак/ръка.

 

Състейн педала ми трябва за да свиря каса с крак, а не само с копчета. По-близо до реалното е (доколкото може да се каже това, де), а и си освобождаваш един пръст :green:

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така наречения гоуст е практически по слаб удар при който се чуват повече пружините отколкото кънтежа на снеъра така че гоустове във дфх има бол :)

 

за твоя случай наистина си е по добре да си направиш както ти е удобно - в случая ако ти е удобен друг клавиш за гоуст - значи така трябва да направиш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мога ли? На D# при ниско велосити да имам гоуст, а при високо - фламс? Съответно как, защото не се сещам начина... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.