7thString Отговорено Април 3, 2013 Отговорено Април 3, 2013 За четвъртото - имаше подробен анализ какво и как влияе на самовнушението. Някой беше пратил линк към филма - струва си да се гледа - ако намеря препратата, ще ти я пусна
Evtim Djerekarov Отговорено Април 3, 2013 Отговорено Април 3, 2013 (Редактирано) Монетата си има две страни. Ако от едната е меренето - от другата със сигурност е слушането. Няма смисъл да се карате, защото става като с кокошката и яйцето. Разбира се, ако на измервания две лампи излизат еднакви, твърде вероятно е да звучат еднакво. Но тогава пък трябва да имаме база данни с измервания и съответстващите им субективни възприятия. Сценариите стават много и са трудни за обхващане. Затова се появява тази музикално-инженерна дуалистичност на въпроса . Музикант да си избира лампи по технически характеристики е малко като момиче да си избира парфюм по химически състав. За това е по-добре инженерната работа да я вършат инженерите, музикантската - музикантите и да има добър диалог между тях. Ако пък някой е добър инженер и едновременно с това добър музикант - ашколсун . Редактирано Април 3, 2013 от Evtim Djerekarov 6
Hillbilly Отговорено Април 3, 2013 Отговорено Април 3, 2013 (Редактирано) Там е работата,че повечето китаристи,които не свирят чисти китари ги радва претоварен/овърдрайв звук,който от инженерна гледна точка е гавра с усилвателя и говорителите. Тоест,вижданията на техниците и изпълнителите за звук са ..различни един вид. Редактирано Април 3, 2013 от Hillbilly 3
lyu_records Отговорено Април 3, 2013 Автор Отговорено Април 3, 2013 Като се напише думичката "лампа" форума изпада в еуфория! Ето обещаните снимки: Лампата е на изхода и на нея нищо не пише! То ясно, че не е баш лампов но можеше да го кръстят хибриден.
7thString Отговорено Април 3, 2013 Отговорено Април 3, 2013 (Редактирано) Еми, би трябвало да е все едно напъваш чистия канал на някой лампов амп с буустер/драйв. Можеш да направиш следното - ако имаш хубав интерфейс за компютър, запиши една суха китара и после я прекарай през машинката - един път със старата, един път с новата лампа, и после ги постни тук без да ни казваш кое с кое е Така ще елиминираме твоето самовнушение и ще кажем кое ни харесва и дали има разлики П.П. Добре, че не съм единствен, който веднага след като си купи нещо, да го разкостява, за да види какво има вътре Редактирано Април 3, 2013 от 7thString 1
lyu_records Отговорено Април 3, 2013 Автор Отговорено Април 3, 2013 О никак не си единственият, винаги отварям да вида какво има вътре. В интерес на истината доста добре се обажда. Това, което не ми харесва в него е, че е малко сух мръсния канал въпреки че има повечко гейн и слаб в динамика при ниските. Но след като компенсирам от ампа, в който го пускам звучи доста стабилно. На една от китарите имам вграден бустер EMG AB и като се усили леко звучи страхотно. Това което ми харесва много в него е концепцията на потенциометрите. Чистия канал му е страхотен звучи мноого приятно! Имайте предвид, че за рок е страхотен но аз търся стабилен метъл тон!
patzo Отговорено Април 3, 2013 Отговорено Април 3, 2013 ^^ Така като гледам над 90% от функцията на тази лампа е рекламна. Мисля, че gain-на е изцяло Solid State. Ако ти се занимава измери волтажите на 1-во и 6-то краче - да видим кой е там. 1
lyu_records Отговорено Април 3, 2013 Автор Отговорено Април 3, 2013 Чак пък рекламна! До колкото видях аз тя е на изхода като предусилвател а кривоча и тон корекциите не са от нея, просто минават през нея. Като го пусна трябва да изчакам малко защото няма звук и лека полека започва да се появява това в рамките на 5, 6 секунди Да не забравяме, че е една лампата и се храни с 9V адаптерче.
patzo Отговорено Април 4, 2013 Отговорено Април 4, 2013 Ами затова съм написал 90% а не 100%. Естествено, че сигнала минава през нея, но просто не влияе съществено на крайния резултат след една серия операционни усилватели и режим на лампата много под оптималния. Аз имам един "лампов" микрофонен предусилвател - още когато го взех му смених китайските лампи със скъпи и качествени такива. На слух никаква разлика - след измервания установих малко по-малък собствен шум - това е. Това не пречи да ми харесва преампа, но просто не е лампов а с няколко лампи за "цвят". Производителите обичат да добавят думичката "TUBE" - защото продава,
никони Отговорено Април 4, 2013 Отговорено Април 4, 2013 Изчетох внимателно темата и не можах да разбера следното - колегата пуснал темата търси Sovtek 12AX7LPS... няколко дни след това отваря преампа и вижда че вътре има една лампа без надпис, няма схема на устройството и няма понятие къде в схемата е лампата, каква функция изпълнява, в какъв режим работи.... та не можах да разбера как е решил че му трябва точно Sovtek 12AX7LPS....От там нататък ми се струват безпредметни дискусиите коя лампа какъв звук ще извади.
lyu_records Отговорено Април 4, 2013 Автор Отговорено Април 4, 2013 Функцията на лампата е че е на изхода на дисторшън с ОУ-та и върши действието предусилвател, написал съм го малко по-горе. Дискусията е следната, ако твърдението, че различните лампи 12ax7 свирят по различен начин в случая сигнала минава през нея и би следвало да свири различно с друга такава въпреки, че е една. А най-интересното е че намерих теми по въпроса и хората твърдят, че свири различно! Причината да е точно тази лампа е че прочетох доста позитивни неща за нея и колегите са доволни. Пак се почва на ново цялата дилема а не мен не ми се повтаря горенаписаното! Сега ще направя следното, както предложи един колега малко по горе така и така една лампа е 20-тина лв. ще си я закупя и ще го запиша в сегашното състояние и после с нея пък да видим. Мненията из нета са доста мътни а няма никакво инфо за това устройство. Аз обичам да си ръчкам и съм решил да пробвам пък да видим поне ще съм обективен! До тогава оставям темата отворена въпреки, че нямам правата за това нещо. Сега остава да си намеря лампа. Благодаря на всички надявам се да сте се забавлявали с неука моя милост!
Evtim Djerekarov Отговорено Април 4, 2013 Отговорено Април 4, 2013 Зависи от схемата на свързване. Ако лампата е свързана като някакъв тип повторител или относително линеен усилвател, разликите, които ще чуеш по всяка вероятност ще са много по-малки отколкото в случая, в който лампата участва в овердрайв/дисторшън ефекта. Но без схема си говорим празни приказки.
lyu_records Отговорено Април 4, 2013 Автор Отговорено Април 4, 2013 Схема в нета няма или поне аз не намирам иначе отдавна да съм я изтипосъл тук. Все пак разчитам на професионално мнение от хора като теб но за жалост схема липсва. Съответно пак си опирам до проба грешка и имам чувството, че това е като проклятие и ще ме дебне цял живот На всичкото отгоре процесора, който ползвам за репетиции с групата започна да се рестартира когато си ще, а сега излизаме на сцена. Както винаги купона е пълен и винаги трябва да има приключение!
никони Отговорено Април 5, 2013 Отговорено Април 5, 2013 При толкова ОУ в схемата смяната на лампата едва ли ще се отрази на общата картина, още повече при това ниско захранване...Аз досега не съм пробвал лампов дист с ниско захранване, въпреки че съм виждал доста схеми - несериозни ми изглеждат - може и да не съм прав. Единствената лампа за която съм чувал че работи без захранване е лампата на Аладин. 2
synchu Отговорено Април 5, 2013 Отговорено Април 5, 2013 Не съм съгласен с това обобщение на ламповите драйвове. Последният, с който се занимавах и който работи с 15V регулирано захранване - звучи чудесно, различните лампи, с различни характеристики, звучат различно. На разположение са спецификациите, където е видно на какви характеристики на лампата се разчита при различни параметри на подаваното напрежение и ток. Например - http://www.drtube.com/datasheets/12au7a-rca1961.pdf е добър пример за изчерпателна такава, където е ясно видно поведението на тази лампа. Това и използвах при "настройката" на лампата, при ограниченията на останалата част от схемата. Дали звучи добре, зле, оптимално, не оптимално, е субективна оценка. Държа да отбележа, че имам доста широка база за сравнение. 1
Recommended Posts