Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко промяна на бас китара,


Recommended Posts

Имам едно басче на Уошбърн ХВ125 и леко ме дразни как се изключва и включва активната електроника. Понеже съм много неграмотен технически, оставям на тези от вас, които искат и могат да ми помогнат със съвет или ако им се занимава, на съответната цена да помогнат и с ъпгрейда, ако мога да го нарека така B)

Става дума за следното. Ще го обясня като пълен лаик, защото съм именно такъв :greenangel:

На тон потенциометъра на баса ми е вграден ключа за това превключване и е меко казано много неудобно да се работи с него. Пускането и спирането на електроника става чрез дърпане на потенциометъра нагоре. Не знам как се казва този тип превключване но ми изглежда като пул контрол. Мисълта ми е следната. Да се демонтира този потенциометър и да се сложи обикновен, а функцията на ключа да се изнесе на едно ц/к ключе на тялото на баса. Просто не винаги искам да ми кове като чук по наковалня басчето през колонката и това смятам да е разрешението на проблема ми, защото за мен е проблем и неудобство.

Понеже и търсих из нета схема, за да ви улесня, но не намерих(което е малко гадно), няма да мога да ви предоставя с тази информация, а ми се искаше, за да имате нагледно какво представлява свързването на електрониката на китарата.

Много ще съм благодарен за каквато и да е помощ!

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не ти трябва схема на китарата - тва е елементарно - просто трябва да се сложат кабелчетата от ключа (ключовете, най вероятно са 2) на потенциометъра към едно ЦК, само ти трябва омметър за да разбереш потенциометъра как е включен и как изключен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие сте болни , ако си мислите , че само той може да направи тая простотия . Дори аз мога да го напрая :) Ако си спомням добре , тея понтециометри имат 3 извода за самия понтециометър и шест за ключето . Тея дето са за ключето ги местиш директно върху външен ключ ...

 

пс. Овърдрайф, не те видях , че пишеш :) ... мали къф съм прост , той поста бил там от преди час .

Редактирано от RockMan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

@Overdrive мерси много за инормацията, човеко! Ще видя какво мога да направя по въпроса!

 

Рокменченце, само искам да ти кажа, мойто момче, че тази тема я пуснах с идеята да ми се даде решение на проблема ми, а не да знам кой е луд и че дори и ти можеш да го направиш! Прочете ли ми въпроса преди да пишеш? Не съм запознат с електротехниката и затова питам!!! Още повече, че не е простотия, а е моя бас!!! Много ме ядоса, да знаеш... Детски изпълнения!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-вероятно ключето не е с 2 извода а с 6.

Продават малки ключета дет се щракат с 6 извода в електронинвест

Изглеждат така:

dpdt.s.jpg

 

Та копи-пейст на положението на жиците от потенциометъра към това ключе

А потенциометъра то от вътре изглежда така:

EP_0286-000%20push%20pull.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, Никсън, ще проверя какво е ключето, даже мога да снимам как изглежда и да ви дам повече информация тези дни :) Доста ми пречи това превключване и смятам скоро да го преправя. Жалко, че не си в София, човек, на теб ти имам много голямо доверие за такива неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдааа. Лошо е и че не си в Русе! Да знаеш ако се клонираш запази един Ники и за наше село... :green:

 

Винаги съм мислел, че тия пуш-пул потове са много готини и функционални. Учудвам се, че има проблем с тях. Както съм си харесал китара с такъв пот...малко почна да ме замисля... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами удобно е донякъде! Ако свириш и това е начинът да спреш активната електроника на баса е малко гадно и бавно в хода на действието... Ако ми свърши батерията, бавно минавам към пасивната електроника чрез пуш-пул пота. Вярно, пести място на тялото на баса ми, но не ми е особено практично. Наистина си е за замисляне, поне за мен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и аз имам същия бас,и мноо ме дразни като е на bypass...

ЗА Тва с батерията-твоята бързо ли пада?

Штото аз като го взех баса(преди около 9 месеца)и веднага си смених батерията-оттогава не е мръднала :headbang:

Инак женския ми жак се оказа наебан и бързо-зързо го подмених,та тогава и на мене ми хрумна да сложа bypass switch,ама бързо се отказах...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:curse: ?!

 

Сигурен ли си,че вадиш кабела от баса като не свириш? При включена активна електроника и кабел в жака - батерията си се хаби все едно,че си свириш.Сори,ако ти казвам нещо от сорта на "Небето е синьо" (ама всъщност не е :green: ),но е възможна причина за падането на батерията.Ако не е така - нека ти видят баса за някакъв проблем по електрониката - не е нормално да хабиш една батерия за една седмица,дори и при доста активно свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Като имаш предвид,че слагам батерия от 50ст.(смисъл супер смотана)и ме кара 9 месеца и отгоре...

Виж,и аз свиря поне по 2-3 часа всеки ден с бандата-тая работа с батерията тряа да я провериш :exclaim:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с кабела е ясно :) и спокич, всичко трябва да се казва, защото не всеки го знае това като факт. Просто нещо не беше наред в кутийката на батерията и мисля, че се справих... контакта на пластините ми беше под въпрос... Прекъсваи са си батериите и аз както нямам навик да ги облизвам, за да тествам нямаше как да се сетя ;) Язък за батериите, заминали още здравички в кофите... Сега май всичко е наред. ;) БГ тунинг се получи малко ;) Добре, че ми каза, че батерията ти държи по токова. Имаш биричка от мен :) , Мефисто също ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.