Jump to content
Българският форум за музиканти

Помогнете за избор на китара


Recommended Posts

Здравейте, колеги!

 

От няколко години свиря на китара и то все на носта нисък клас китари.Вече съм посъбрал пари за нещо по-добро (около 700 лева).Та за сега съм се прял на squier classic vibe 50s.Някой от вас има ли такава китара?Също мога ли да си взема нещо по-добро за тези пари.Голям фен съм на Цепелин и на Чили Пепърс, та търся китара, с която ще свиря основно тях.Ще ви бъда много благодарен, ако ми помогнете с избора. :)

 

Поздрави!     

 

                                                                                                                                                                                    Мирослав

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам squier classic vibe 50. Доста добра китара за парите си. Много хубав звук и добра изработка. п.с. и аз съм фен на RHCP и си свиря техни неща. Китарата е с добри сингли и става за такава музика (според мен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 700 лв би могъл да си намериш Fender (мексикански) втора ръка, ако си спрял на страт (или обмисляш телекастър, евентуално?). Друг вариант е някой Епифон, също втора ръка - на тази цена би трябвало да вървят прилични модели, и се намират LP-та честичко. Из базара бях мяркал един телекастър, правен от Диката от Пловдив, за 900-1000 лв нейде - над бюджета е, но (предполагам) е китара тип "вземаш и забравяш". Ако някой не я е отнесъл досега (че бая време се мотаеше там), сериозно бих обмислил този вариант, ако бях на твое място. Ако си от София, можеш да се разходиш до музикален магазин Фактор, там имаше едни китарки Blade, които никак не са лоши, има модели точно в твоя ценови клас (мисля, че имаше стратове и телекастъри за около 650 лв, ако не ме лъже паметта). Във Форте мюзик можеш да пробваш френските Lag, имат нещо LP-подобно за твоите пари, което изглежда прилично. Поне там са пичове, оня ден почти час им надувахме главите като разцъквахме разни китари и клавири :)

 

Иначе Classic vibe-a са гот, няма майтап. По принцип харесвам Squier, за евтини китари ми допадат, макар по различни причини (с които не смятам да се ангажирам в момента) да са доста недолюбвани наоколо във форума. А точно тая серия, дето се вика, са най-най от тая компания за китари, произвеждани в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мое наблюдение е, че съвременното китаростроене, предназначено за масовият потребител, лежи на стари лаври и като цяло отива по дяволите.

За това е хубаво, не да разчиташ много на чужди мнения и предложения, а да направиш един бърз тур по магазинита, да пробваш възможно най-много модели и марки, и съответно сам да си направиш изводите.

Въпреки всичко ще споделя и аз, мойта гледна точка

Доста често съм срещам по-добри Squier classic vibe, отколкото Мексикански Фендерюхи, така че както казах, трябва селекция и личен избор.

Два от предложените варианти на Icarus, също си заслужават вниманието. Говоря за Blade, доста добра изработка, очевидно висок качествен контрол, както и качествена електроника (китарите във Фактор са оборудвани с Lace Sensor Alumiton). Китара произведена от Диката, също не е за подценяване.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, нали ти предложих Епифон, де :) Трудно тук ще вземем решение вместо теб, все пак ти ще свириш на таз' китара. Така или иначе без обикаляне и пробване няма да минеш, но щом свириш от няколко години, мисля, че можеш да си прецениш коя китара ти е по-удобна от друга. В общи линии най-добрият съвет, който можеш да получиш от форум, е тоя:

 

За това е хубаво, не да разчиташ много на чужди мнения и предложения, а да направиш един бърз тур по магазинита, да пробваш възможно най-много модели и марки, и съответно сам да си направиш изводите.

 

Ако си на работа, тегли си един ден отпуска, да ти е мирно на главата. Ако си извън град, в който има повечко магазини - отиди до най-близкия такъв, тъкмо ще се разходиш. Разцъкай из онлайн магазините какво има в твоя бюджет, намери си къде ги има тия модели (в кои магазини, имат ли го точно тоя модел точно сега, пиши мейли, телефони са оставили хората, ала-бала). Като си издириш ей така десетина китарки, слагаш чепиците и газ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, недей така от Скуайъри на Епифони. :D Съвсем различни китари. За LZ бих ти препоръчал Епифон, за RHCP - Теле/Страт. Но иначе няма средно положение тука. Тия дни се чудех между Фендер и Гибсън или хай-енд Епифон, но избрах първото, просто защото нямаше Гибсъни тук... Обаче ти казвам, че няма решение между двете, просто съвсем различни китари. Иди и провери кое повече ще ти хареса. Аз бих взел Epiphone със сплит-койл, поне за това, което си посочил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китара тип страт имам(bullet hss).Двоумя се м/у епифона, който споменах и скуайъра(classic vibe 50s).Днес ги пробвах.И двете китари ми харесват, но епифона ми се струва по-универсална.Май клоня към нея повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хай енд Епифoни няма от 1980, според някои и от 1970та. Освен някои много лимитирани преиздания произведени от Гибсън тук таме в следващите години.

Още малко и за хай енд Стагове ще започнем да пишем...

 

Към питащия - Вземи си Телекастър с двоен заден адаптер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Особено за Ред Хот ;)

 

edit: @Yo The Real, не виждам к'во се шашкаш, Squier и Epiphone са еднакъв ранг по всеки параграф. Епифона стига малко по-високо като цена, но и двете почват от 200-250 лв, и са еднакви дъски за 200-250 лв, и така нататък нагоре по ценовата стълбичка. Съвсем нормални китари като за тия пари. Друг е въпросът, че разни пишман блекметълчета споделят надлъж и нашир "богатия си опит". Както и да е. Към автора все пак - пробвай и други марки, може другаде да откриеш това, което ти трябва. А ако ти ляга в ръцете, грабвай смело. Не е някакъв пагубен апокалиптичен избор :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти добри оферти за ЛП, бих ги взел пред нова китара (стига да са изрядни) веднага:
Цък!

Цък!

 

За пореден път - трябва да пробваш - да чуеш/намериш звук и удобство. За много хора Телекастър не е удобна китара, LP също, просто лични предпочитания :)
Успех!

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За също толкова много хора и Телекастъра и ЛП са изключително удобни китари. И твоето и моето са абсолютно безмислени изречения в този ред на мъдри мисли и внасят само объркване :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що не пишете къде живеете. Ако си в София намири някоий да те заведе в Банкя, там има магазин с добрипредложения втораръка. На съвсем прилични цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.