Jump to content
Българският форум за музиканти

Бързо разстройваща се 3-та струна


Thrashed

Recommended Posts

Здравейте, имам проблем с 3-та струна  (G). Струната се разтройва адски бързо ... достатъчен й е един бенд ... От какво може да е проблема ? Четох в нета, че може да е от нъта, бриджа, ключовете и т.н ... Та ето снимки:

 

http://prikachi.com/images/69/5918069O.jpg

 

 

http://prikachi.com/images/73/5918073u.jpg

 

 

http://prikachi.com/images/75/5918075Q.jpg

 

 

http://prikachi.com/images/78/5918078L.jpg


Ако не се вижда нещо, казвайте ще се опитам да направя по - добри снимки ... А да и струните не са стари ! На около 1 месец са

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам по колко витки си направил на ключовете нищо чудно да е точно заради това...потърси видео в ютюб bend and lock strings и ги слагай така. Има доста причини за разстройване, нищо не ти пречи да започнеш от тази, която най-лесно се елиминира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това ми се вижда, че са навити наобратно (макар че няма идеална снимка, за да се прецени точно това).

 

Струната трябва да е възможно най-права от като излезе от брижда докато започнае да се намотава върху ключа. При теб при нъта има ъгъл и струните тръгват към басовата/горната част на грифа. Това създава триене в каналите на нъта и пречи след бенд/ръчкане струната да се върне в първоначална позиция. Не съм 101% сигурен, най-добре провери внимателно как се слагат струните на тоя тип "човки". Успех! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен намотките около ключа не са се донатегнали. Направи няколко бенда и донастрой. И така докато спре да се разстройва. При мен винаги помага.

Редактирано от agrogrind
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям Yves, твърде е вероятно да е от прекомерното омотаване на струните около ключовете. Нека да са не повече от 3 витки. Почти съм сигурен, че ще се оправят нещата по този начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Thrashed

 

Виж на върха на врътката на самия ключ, където навиваш трета струна - там трябва да намериш глава на винт. Навий го леко, но не прекалявай. Това трябва да реши твоят проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните ти са навити по възможно най-грешния начин и сега действат като спирална пружина. Като прекараш струната през отвора в ключа е достатъчно да направиш две врътки, една под отвора и една над отнвора. По този начин затискаш струната и тя почти веднага спира да се разстройва. Голите струни даже може да прекарваш два пъти през отвора и след това навиваш малко. Излишното режеш. Съвсем просто е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички възможни варианти са изредени до тук, но да не забравяме, че има вариант самия ключ да изпуска (демек да е дефектен или повреден), като това най-често се усеща при въртене (има луфт, или не се върти със същата лекота, като другите ключове).

 

П.П. Това, че колегата си е пуснал аванс (демек е навил повечко от струните) понякога спасява много положението и не е неправилно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нормално да щрака! Виж както те посъветваха по-горе дали е завинтен добре за грифа! Има вероятност и винтчето, което го държи да е изпаднало! Но въпреки това той има фиксиращ рог, който се забива в дървото и отделно гайка която го притиска към главата и би трябвало и без винтчето да няма ядове.

 

П. П. Според мен вървиш към нов комплект ключове! Но преди да купуваш каквото и да е, помисли над това, което е изписано до момента, убеди се че топчето на струната долу при тремолото не е тръгнало да се размотава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1.Размени проблемния ключ със съседния и ще видиш дали е от това.

2. Режи си струните и рпави не повече от 2-3 навивки около ключа.

3. Законтряй струните и от двете страни на дупчицата, през която минават в ключа - и отрязания край на струната законтряй.

4. Можеш да ги калайдисваш отдолу - при брижда, за да се разплитат по-малко там.

5.Капни малко смазка там, където свъпват върху нъта и бриджа.

6.опъни ги хубаво след смяна с нови, да не ги чакаш часове да "свикват".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С поялника се "капва" малко калай , за да се "стегне" навивката около топчето, с цел да не се разплита. 

ЛИНК

Редактирано от agrogrind
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя първо да се научи да запоява ли... :)

 

Това никога не съм го правил и никога не съм имал проблеми с разстройването, включително на по-евтини китари и без заключване. Струва ми се, че половината "ритуали" са просто за морално успокоение на свирещите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.