travelcaster2 Публикувано Февруари 20, 2013 Публикувано Февруари 20, 2013 Здравейте! Имам молба. Имате ли представа какви са китарите Zenith? Преди време се сдобих с такава, помислих я за Соц., смених и логото. С времето започна много да ми харесва. Страт модел е. Когато се наложи да сложа нов 5-степенен превключвател и нов потенциометър за волюм забелязах, че без плочката (само дървенията и струните) звучи силно, почти като акустична, резонира почти на всеки тон и е по-силна, звучна от друга моя скъпичка Strat Ultra. Тогава се замислих, започнах търсене в Нета и стигнах единствено до това, че такива китари са предлагани в Лондон. И още, че първата китара на Пол Макартни е била Zenith. Ще ми бъде много интересно, ако някой от колегите разкрие подробности за тази марка. По-късно може да пусна семпли за сравнение, но сега съм с резервен комп, който се задъхва от немощ. Благодаря. чичоМито Цитирай
tatkoogi Отговорено Февруари 20, 2013 Отговорено Февруари 20, 2013 Освен семпли пусни и някоя снимка. Ей така за сравнение. Тази на Макартни е акустична. Май? И също така германци (Framus) ги правят за Ivor Mairants - полски джазмен от миналия век, който пък отваря заедно с жена си първия специализиран китарен център в Англия - Лондон /1958г./ и там предлага въпросната марка инструменти. Без претенции за достоверност, че с английския не се справям кой знае колко добре! Поздрави! 1 Цитирай
jabs Отговорено Февруари 20, 2013 Отговорено Февруари 20, 2013 Чичо Мито, стана ми интересно и се зарових в нета. Навсякъде излизат само един-два модела (17 или 21): http://www.manchesterguitartech.co.uk/2012/01/08/zenith-standard-21-bijou-archtop-acoustic-guitar/ Интересно, ни следа от тип "страт". Има ли някъде подпис на Mairantis, някакви серйни номера? 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 20, 2013 Автор Отговорено Февруари 20, 2013 Благодаря ви, утре пускам семпли и снимки. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 21, 2013 Автор Отговорено Февруари 21, 2013 (Редактирано) Това е китарката. Логото - със ситопечат, шрифт "спагети". Възможно е да върна старото. Не ми се смейте, но разделих пикгарда на 2 части, за да правя проби, докато струните и адаптерите са си на място. Излишните части от целулоида изхвърлих. Показа се правоъгълен отвор, където беше мидбуста на Клептън (сега е в друга китара). Не ме притеснява, че е грозна, защото функционалното е красиво. Смених и ключовете, отворите за старите винтчета се виждат запълнени. Вижда се, че главата е по-източена нагоре от оригиналния страт. Няма серийни номера. Важното е, че свири. Редактирано Февруари 21, 2013 от travelcaster2 3 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Февруари 25, 2013 Автор Отговорено Февруари 25, 2013 В тази криза и аз реших да пестя, подобно на производителите на плажни костюми. Парафразирах тяхното мото: "Колкото по-малко материал - толкова повече за гледане." в "Колкото по-малко материал - толкова повече за чуване." Погледнах китарката и пластмасовата плочка ми се стори като кюлоти. Защо да не са бикини? Еманципирах китарата. 1 Цитирай
tatkoogi Отговорено Март 9, 2013 Отговорено Март 9, 2013 Хе, хе, интересна визия! Напомня ми на една серия часовници на "Swatch" където "карантийте" са на показ. Сега ако под потовете го направиш прозрачно - ефекта ще е пълен! 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 9, 2013 Автор Отговорено Март 9, 2013 Точно това си мисля. Подготвих ленти (малки фини летвички от дървото Венге) вместо тези белите, за да стъпят ня тях адаптерите. А за потенциометрите и 2-те ключета ще направя от същото дърво съвсем пестелива основа, за да не се спира звука от никъде. Цитирай
lyu_records Отговорено Март 9, 2013 Отговорено Март 9, 2013 Хубаво за визията, но как ще се спира звука? Напомня ми на: Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 9, 2013 Автор Отговорено Март 9, 2013 Просто забелязах, че като няма пластмасова плочка резонансът е по-силен. Поставих си задачата да премахна всички излишни пластмаси. Необходимите елементи за закрепването на адаптерите и потовете ще изработя от дърво. И тогава се появява феномен. По-добре звучаштата китара те предразполага да свириш повече и по-добре! Дори без да е включена в нищо. А включена в правилните: лампов амп, с бустер и овердрайв пред него, микрофон пред "китарния" високоговорител на ампа, пестеливо добавени ефекти след него... Получава се "скъпарски" или луксозен звук. Позволете ми да си довърша "проектчето" и ще пусна семпли. 1 Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 11, 2013 Отговорено Март 11, 2013 Хубаво за визията, но как ще се спира звука?Напомня ми на: Тремолото,приятел,Ван Хален с якия драйв не му пука особено на кво ще си направи китарата за имидж,но закачено в две точки към тялото има един рехав и никъв звук,ма нали е флойд и ръчка, повлияни от тъпата му мода се намериха олигофрени да дупчат лесполи и да им слагат флойдове.. Елементарен експеримент - опъваш пружините да легне блока на тялото (за стандартно тремоло) и се забелязва осезаема разлика. Аз пък си продадох страта,щото ми писна от жужене,твърдото окачване е друг филм,дори и СГ,което е по-ярко от ЛП има прекрасен резонанс сравнено с китара с пружини (е има много скъпи такива,които си струват парите и "пеят"),но примерно за среден клас инструменти си е така. Чичо Мито,спамя ти в темата,ако искаш ми трий поста. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 11, 2013 Автор Отговорено Март 11, 2013 Хич не ми я спамиш. Нали трябва да се изясняват нещата. Допринасяш с правилни заключения, придобити от опит. Робен Форд на мастъркласа показа как на неговия Телекастър "се чува" дървото. А за триене на постове нямам право и не искам да го имам. Цитирай
synchu Отговорено Март 11, 2013 Отговорено Март 11, 2013 Дървото дефинитивно се чува. Относно тремоло, бриджове и т.н. - Сър например нямаха фиксирани бриджове до относително скоро въобще като предложение Флойд Роуз типа бяха избягвани и единственото което се препоръчваше беше точно 2 point Gotoh 510 + bolt-on neck. Така че привърженици на различни школи и вярвания много. Аз това на което съм привърженик - ръка да пипне, ухо да чуе. Или звучи добре или не звучи добре. Това за съжаление изисква известен опит във времето. 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 11, 2013 Автор Отговорено Март 11, 2013 На този човек вярвам. Това е Китарата. Цитирай
Recommended Posts