Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара Zenith


Recommended Posts

Здравейте! Имам молба. Имате ли представа какви са китарите Zenith? Преди време се сдобих с такава, помислих я за Соц., смених и логото. С времето започна много да ми харесва. Страт модел е. Когато се наложи да сложа нов 5-степенен превключвател и нов потенциометър за волюм забелязах, че без плочката (само дървенията и струните) звучи силно, почти като акустична, резонира почти на всеки тон и е по-силна, звучна от друга моя скъпичка Strat Ultra. Тогава се замислих, започнах търсене в Нета и стигнах единствено до това, че такива китари са предлагани в Лондон. И още, че първата китара на Пол Макартни е била Zenith.

Ще ми бъде много интересно, ако някой от колегите разкрие подробности за тази марка. По-късно може да пусна семпли за сравнение, но сега съм с резервен комп, който се задъхва от немощ.

Благодаря. чичоМито

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Освен семпли пусни и някоя снимка. Ей така за сравнение. Тази на Макартни е акустична. Май? И също така германци (Framus) ги правят за Ivor Mairants - полски джазмен от миналия век, който пък отваря заедно с жена си първия специализиран китарен център в Англия - Лондон /1958г./ и там предлага въпросната марка инструменти.

Без претенции за достоверност, че с английския не се справям кой знае колко добре! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чичо Мито, стана ми интересно и се зарових в нета. Навсякъде излизат само един-два модела (17 или 21):

http://www.manchesterguitartech.co.uk/2012/01/08/zenith-standard-21-bijou-archtop-acoustic-guitar/

Интересно, ни следа от тип "страт". Има ли някъде подпис на Mairantis, някакви серйни номера?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е китарката. Логото - със ситопечат, шрифт "спагети". Възможно е да върна старото. Не ми се смейте, но разделих пикгарда на 2 части, за да правя проби, докато струните и адаптерите са си на място. Излишните части от целулоида изхвърлих. Показа се правоъгълен отвор, където беше мидбуста на Клептън (сега е в друга китара). Не ме притеснява, че е грозна, защото функционалното е красиво. :)

DSC00695(2).JPGDSC00697.JPG

DSC00698(2).JPG

Смених и ключовете, отворите за старите винтчета се виждат запълнени. Вижда се, че главата е по-източена нагоре от оригиналния страт. Няма серийни номера.

Важното е, че свири.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази криза и аз реших да пестя, подобно на производителите на плажни костюми. Парафразирах тяхното мото: "Колкото по-малко материал - толкова повече за гледане." в "Колкото по-малко материал - толкова повече за чуване."

Погледнах китарката и пластмасовата плочка ми се стори като кюлоти. Защо да не са бикини? Еманципирах китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хе, хе, интересна визия! Напомня ми на една серия часовници на "Swatch" където "карантийте" са на показ. Сега ако под потовете го направиш прозрачно - ефекта ще е пълен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това си мисля. Подготвих ленти (малки фини летвички от дървото Венге) вместо тези белите, за да стъпят ня тях адаптерите. А за потенциометрите и 2-те ключета ще направя от същото дърво съвсем пестелива основа, за да не се спира звука от никъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто забелязах, че като няма пластмасова плочка резонансът е по-силен. Поставих си задачата да премахна всички излишни пластмаси. Необходимите елементи за закрепването на адаптерите и потовете ще изработя от дърво. И тогава се появява феномен. По-добре звучаштата китара те предразполага да свириш повече и по-добре! Дори без да е включена в нищо. А включена в правилните: лампов амп, с бустер и овердрайв пред него, микрофон пред "китарния" високоговорител на ампа, пестеливо добавени ефекти след него... Получава се "скъпарски" или луксозен звук. Позволете ми да си довърша "проектчето" и ще пусна семпли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво за визията, но как ще се спира звука?

Напомня ми на: 

EVH_frankenstrat.jpg

Тремолото,приятел,Ван Хален с якия драйв не му пука особено на кво ще си направи китарата за имидж,но закачено в две точки към тялото има един рехав и никъв звук,ма нали е флойд и ръчка,

повлияни от тъпата му мода се намериха олигофрени да дупчат лесполи и да им слагат флойдове..

Елементарен експеримент - опъваш пружините да легне блока на тялото (за стандартно тремоло) и се забелязва осезаема разлика.

Аз пък си продадох страта,щото ми писна от жужене,твърдото окачване е друг филм,дори и СГ,което е по-ярко от ЛП има прекрасен резонанс сравнено с китара с пружини (е има много скъпи такива,които си струват парите и "пеят"),но примерно за среден клас инструменти си е така.

Чичо Мито,спамя ти в темата,ако искаш ми трий поста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хич не ми я спамиш. Нали трябва да се изясняват нещата. Допринасяш с правилни заключения, придобити от опит. Робен Форд на мастъркласа показа как на неговия Телекастър "се чува" дървото. А за триене на постове нямам право и не искам да го имам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървото дефинитивно се чува. Относно тремоло, бриджове и т.н. - Сър например нямаха фиксирани бриджове до относително скоро въобще като предложение :) Флойд Роуз типа бяха избягвани и единственото което се препоръчваше беше точно 2 point Gotoh 510 + bolt-on neck.

Така че привърженици на различни школи и вярвания много.

Аз това на което съм привърженик - ръка да пипне, ухо да чуе. Или звучи добре или не звучи добре.

Това за съжаление изисква известен опит във времето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.