Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи,транзистори,DIY,дъра-бъра...


Recommended Posts

Overdrive никой усилвател не е по-добър от захранването си нали знаеш? Едва ли след умножител с 10 кирливи диода остава нещо от ламповия звук лаповия усилвател се прави с кенотронно захранване (двупътна схема) или в най лошия случай бързи диоди има ги за по 20ст пък захранващ траф винаги може да се изрови от някое старо радио или телевизор аз лично ся съм си отделил един тц270 о рубин 714 да видим какво ще станеB)

Евтиме едва ли има човек в тоя форум дето да не знае, че предпочиташ транзистприте ;) въпрос на вкус... ;) има и по-важни неще от това да е лесно преносима една апаратура е и аз имам транзисторен дист и го използвам когато трябва да се носят ефекти но... Незнам защо си усложнявате живота с тия симулатори аз ли4но не съм чул симулатор който да зву4и като 4х12 или пък като лампов дист, а повярвай ми чул съм достатъчно техника на тая тема ;)

Айде туй е от мен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С кенотрон захранването е кофти. Губищ тяга. Губиш мощност при ниските. Имаше 1 статия в сайта май на солдано където обясняваха колко е тъпо да направиш захранване с кенотрон.

 

А иначе Евтим говорише за симулация не на лампи а на колона: моделиране на честотната характеристика на китарна уредба..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не е никак тъпо да направиш захранване с кенотрон, просто ще звучи различно от диоди при високи мощности - кенотрона се претоварва и напрежението пада, което променя звука. Затова дуал ректифиер е с 2 вида изправители - за разнообразие в звученето. И моя нов амп ще е с кенотрон, даже с два! Не съм съгласен че с "кирливи" диоди не става - 2/3 от ламповите усилватели са с "кирливи" диоди.

Въпроса тук е, че тва, което съм правил е преамп и там консумацията е няколко милиампера постоянно, така че няма абсолютно никво значение с какъв изправител е, важното е да дава достатъчно високо напрежение, а и дори при 60в (схемата дава 130)предусилвателните лампи могат да работят напълно добре и да си изкарват добър лампов драйв.

Мисля скоро да експериментирам с импулсна схема която от 9в изкарва 300-400В няколко милиампера - идеално за лампови дистери, които с 2-3 лампи стават не по-големи и по-тежки от процесор!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля така, при ток от порядъка на до 100мА максимум не смятам че има значение изправителя, още повече с дросел и няколко кондензатора за всяка ламба. Що се отнася до изправяне на отоплението, то там си иска тяга .

Не мога да схвана само защо говорите за 9/220В, импулсни умножители и т.н. Има си трафове 220/300, та дори до 450. Ако не намериш, то вземаш първият с подходяща сърцевина, пренавиваш вторичната, плюс отоплението което ти е необходино и си готов. До сега съм правил поне 10-20трафа(навити на ръка, без машинка) и нито са ми гряли, нито са ми бръмчали.Малко сметки и си готов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има значение при 100ма консумация (толкова май консумира PP с 2хEL84), ако кенотрона е за максимална 120ма примерно - при 100ма вече ще "кляка". При 2 броя есс83 консумацията е 5-6ма. Говоря за умножители, импулсни захранвания и т.н. щото искам да покажа на някой хора, че може да се направи лампов дистер с големина на процесорче Zoom, тегло 300гр, трансформаторче 220/12В 1А и много добър звук!! За цял усилвател - много ясно че ще се ползва траф с тегло 5кг примерно, там тези "алтернативни" захранвания не могат да осигурят ток - те са до 10ма примерно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

щото искам да покажа на някой хора, че може да се направи лампов дистер с големина на процесорче Zoom

 

Ако е само за доказването аз вече съм правил такива, дори и по-малки:

 

Кръстоска между МТ-2 и JMP-1. Работно напрежение на лампата 250V,

захранване 12V/0.5A.

 

MetalShock_re.jpg

 

Изцяло лампов /2 лампи 12AX7WB/. Работно напрежение на лампите 330V, захранване 12V/0.5A.

 

GainMonster_1re.jpg

 

Естествено най-големия проблем е да се намерят свестни копчета...

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано много ме мързи да записвам семпли, защото трябва да опъвам кабели, да парвя настройки по РС-то и прочие. Освен това, понеже трябва да изрежа усилвателя малко повече, съседите започват да психясват и после ме гледат по странен начин, но щом има интерес ще запиша нещо.

Имам обаче една молба - дайте акъл къде мога да кача семплите без много усложнения и с добра връзка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в putfile.com ако не те мързи ра се регистрираш, иначе ги прати на muzikant.org@gmail.com. Това е пощата на форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 47 път - ламповата техника повече се "усеща", отколкото "чува". Освен това си трябва читава техника и доста скиллс, за да се тейпне добре. В крайна сметка един смразяващ АМР мога да го запиша и да звучи супер изпърдяно... :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки това семплите дават доста добра представа за тона на усилвателя. Според мен - ако на семпъл може да звучи добре = на слушателя му звучи добре = всичко е ок.

 

Китариста да се съобразява:lol:.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето го моя преамп, който почнах и така и не съм го довършил - половин година си седи с тея смешни надписи: http://img327.imageshack.us/img327/3563/29032006019eu9.jpg

но важното е да бачка :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

но важното е да бачка

 

Ето много набързо /облян в пот/ два семпъла с уговорката, че не съм много по записването. Моля също да не обръщате внимание на свиренето ми.

 

Веригата е следната: Jackson SL2H /bridge SD SH-12/ - педал включен в Effects Return на 2xEL84 амп - 2х12" Celestion G12L50 кабинет /затворен/ - Shure SM57 45 гр. спрямо говорителя - РС - Sonar 4.01. Сигнала не е обработван. 100 ватовата ми глава /4хEL34/ вади по-добър саунд, но това друг път.

 

 

http://media.putfile.com/MetalShockSample

 

http://media.putfile.com/GainMonsterSample

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.