vipp1 Публикувано Януари 26, 2013 Публикувано Януари 26, 2013 Бихте ли уточнили всичките басове, с които са свирили/свирят четиримата басисти на Металика? Цитирай
bustard Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 Ron - Washburn B-20 Cliff - Rickenbacker 4003/Aria SB Jason - ESP Horizon (и много други, но тази е най-известна) Rob - Fernandez Gravity Цитирай
rudibass Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 Доколкото знам Клиф Бъртън е бил с Рикенбекър 4001 както и ползвал драйв на Морли. Рон Мак'овни (незнам дали така се пише на Бг) - Уошбърн B20 1982 Джейсън Нюстед главно съм го виждал със SADOWSKY PJ Black Vintage 5 , но е свирил и с Aria PRO 2 A Роб Трохильо сега е с Warwick signature Цитирай
Abbath Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 Да, Джейсън свиреше предимно със Sadowsky Vintage. Цитирай
разбойник Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 При Трухильо и Нюстед става дума за изпълнение на рекламни договори, по силата на които трябва да свирят определен процент от концертите си с даден инструмент. Това не прави изброените китари лоши, но изключва разсъждения от типа "харесвам много как звучи .... бас в този албум или песен". Цитирай
boreto Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 (Редактирано) Разбойник, знаеш по каква причина го знам, но в договорите специално на Warwick няма подобни клаузи. Има обаче отчисления за артиста от продажбите на сигничър модели, което естествено го стимулира в определена степен. Между другото за Нюстед пропускате няколко Алембика. Редактирано Януари 26, 2013 от boreto Цитирай
rockmaniak Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 Съвсем различни неща са това с какво са записани албумите и с какво свирят на концерти Цитирай
Yves Отговорено Януари 26, 2013 Отговорено Януари 26, 2013 За малки фирми като Садовски съм по-склонен да вярвам, че артистите сами предпочитат техните услуги, заради качество, уникалност или бог знае какво, отколкото заради някакви крупни договори. Все пак говорим за компания с 10 служители /информация от 2011г./. Цитирай
Fats Отговорено Януари 27, 2013 Отговорено Януари 27, 2013 Нали не си правите илюзиите, че техните инструменти са същите като тези, които са в серийно производство. Всеки детайл е съобразен с личните им желания и особености на ръцете, но това са неща, които не се виждат от публиката. Безвъзвратно е отминало времето когато Джими или Клептън са пращали някой от сътрудниците си да купи десетина стратокастера от близкия магазин за предстоящо турне... Цитирай
разбойник Отговорено Януари 27, 2013 Отговорено Януари 27, 2013 boreto, вярвам ти напълно. Всяка марка има собствена политика, а в поста си се изразих неточно в стремежа си да се изразя кратко, но не мисля, че това променя картината съществено. Yves, при изпълнители на такова ниво предпочитанието винаги е свързано с качество на инструментите - могат да си позволят да избират и го правят. Сега се сещам, че Трухильо има отношения и със Zon Guitars, които също предлагат негови signature модели. Цитирай
kulov Отговорено Януари 27, 2013 Отговорено Януари 27, 2013 '99та ги гледах в Пловдив, тогава Нюстед свиреше със Садовски и Алембик, както казаха колегите над мен. Той по-скоро правеше стойки там, басът беше много-мнооооого дълбоко в сравнение с другите. Цитирай
rockmaniak Отговорено Януари 27, 2013 Отговорено Януари 27, 2013 Със идването на Джейсън в Металика баса е сложен в девета глуха поради известни на всички причини Цитирай
Telerig Отговорено Януари 28, 2013 Отговорено Януари 28, 2013 Боб Рок с други думи... ама в темата не се уточнява за записи ли става въпрос или на концерт. Или ей така да си чешем езиците... Цитирай
Yves Отговорено Януари 29, 2013 Отговорено Януари 29, 2013 (Редактирано) В единствените записи за Металика Трухильо гледам записва основно с Фернандесите си. Поне това се вижда от официалните видеа. Какво е в действителност... Но не знам дали тези клипове не са снимани преди ендорсмънта му с Уоруик. По принцип съм фен на Джейсън, но Робърт има някои наистина уникални умения, а и интересен подход от техническа гледна точка. Направи ми впечатление, че сигначърите му от Warwick всичките са с тяло от клен. А грифа не е от овангкол и венге, които са запазена марка за W., а също от клен с екангов фурнир, което е използвано в най-ниските серии на марката Rockbass. Още по-интересно за мен е, че не използва драйв педал за "мръсотия" в тона си, а направо в раковете има Dual Rectifier-и с прилежащи към тях кабинети. Редактирано Януари 29, 2013 от Yves Цитирай
Recommended Posts