Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса, относно ученето на китарата


koko13

Recommended Posts

Евтим Джерекаров, наясно съм, че си къде къде по-напред с материала от  мен, изхождайки от известното количество твои постове, които съм изчел досега и уважавам твоето мнение. Обаче човека пита на коя китара първо да свири - на класическа ИЛИ на електрическа, без видимо да се опитва да разбере общите им черти, както и разликите им (макар и да не съм много навътре в теорията, знам отлично че има разлика между джазова и класическа хармония и похватите, които са използвани там например). Изобщо не съм казвал, че ще  ''шредва'' ако премине от класическа на ел. дъска. Абстрахирах се от всичко за да му посоча, че въпреки големите разлики, си струва да се обърне внимание и на приликите между тях. Наясно съм, че постановките са различни, както и много други неща, които не съм научил само от ''4-5 песни'' (въпреки твоят безспорно огромен опит спрямо моя, не виждам причина да ме описваш така, без да ме познаваш) и просто се опитах да насоча автора към някакво решение, тъй като се вижда, че силно се двоуми. Това е всичко. Нямам за цел да те обиждам, но се надявам това да е взаимно. Поздрави и весело посрещане на празниците!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре , че е нямало такъв форум ,когато съм се зарибил по китарата , защото несъмнено някой чичковци(батковци) , щяха да ме откажат тотално  :crying:

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@genatawa: Разликата между това да свириш етюди на класическа китара и това, да свириш шред сола на електрическа, не е много по-малка отколкото разликата между това да свириш на флейта и на акордеон, в техническо отношение.

 

Можеш ли (и не само ти) да споделиш каква е тази коренно различна разлика между класическата, електрическата и акустичната китара? Защото в момента имам над 40 ученика от 4 до 50+ годишна възраст, като по-голямата част от децата свирят на електрическа китара в банди и в същото време си взимат изпитите по класическа китара на ABRSM без особени проблеми.

Четейки темата и мнението на повечето колеги във форума, явно губя времето и парите на хората, щом ги почвам лапетата с класическа китара, че и нотите ги карам да четат! :secret: Дано да не ме хване работодателя, че ... оп, да сега се сетих, ТОВА БЕШЕ ИЗИКВАНЕТО в обявата за съответната позиция (както и много други подобни), а не някакъв "бонус".

 

Сравнението на флейтата с акоердеон е меко казано малоумно. Тва е от мен, успех на момчето koko13, peace and love и Весели Празници на всички! :)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Evtim Djerekarov

 

Добре кажи ми къде съм казал че ако се научиш да свириш на класическа китара ще станеш Кърк Хамет в солата при ел.?

Много ясно че има разлика в тва да изсвириш Stairway to Heaven и Master of Puppets, казах 1000 пъти че ще знаеш основните неща при китарата, а не ако се научиш да свириш перфектно на класическа китара ще си великия солист. Ти говориш все едно клас. китара е духов инструмент а ел. е струнен и к'во е общото ми нищо. Казваш че като се научиш да свириш Enter Sandman на класическата после няма да можеш на електрическа. Може аз да не съм разбрал ама така ми изглежда твоето изказване...

Че двете искат много учене и усвояване на техника искат обаче основите при двете неща са г/д едни и същи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за квалификацията, като за начало.

Чисто и просто - ако твоите ученици не отделяха време да свирят на електрическа китара(явно отделно от уроците по класическа), нямаше да свирят на електрическа китара :). Ето, аз например изобщо не идвам при теб уроци по класическа китара, а посвирвам на електрическа.

Не е сложно, нали.

За съжаление, ще трябва да се самоцитирам:

 

Ако искаш да можеш да свириш много стилове на различни инструменти, трябва просто да практикуваш паралелно.

 

 

Разликата класическа/електрическа е, че техниката на свирене на класическа китара и на електрическа китара с дисторшън е различна, поради различния характер на двата инструмента. Разбира се, ти като опитен китарист тия разлики със сигурност много добре ги знаеш, което ме кара да се чудя, защо изобщо го правиш на въпрос.

Може и да посочиш къде отричам, че свиренето на класика помага в музикалното развитие на китариста.

То и на флейта и на акордеон да свирят в групи твоите ученици, уроците по класическа китара пак биха могли да им бъдат от полза. Както и уроците по пиано, примерно. Че и по солфеж.

 

Все пак, за да свири на електрическа китара, ученикът трябва да практикува именно с електрическа китара.

Много е ясно, че уроците по каквато и да е китара ще му бъдат полезни, най-малкото в опознаването на инструмента.

Просто е много вероятно средностатистическият учител по класическа китара да не го научи точно на това, което иска,

ако да кажем ученикът нетърпеливо иска непременно да свири метъл или хард рок.

Трябва да практикува и двете неща, ако ще ходи на уроци по класическа китара.

От друга страна, има учители, които могат да му преподададат каквото иска, без да свири класически етюди на класическа китара. Това е всичко, което искам да кажа, като правя тези сравнения.

 

Струва ми се, че вече почваме да зацикляме. Каквото имах - казах.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Evtim Djerekarov

 

Добре кажи ми къде съм казал че ако се научиш да свириш на класическа китара ще станеш Кърк Хамет в солата при ел.?

 

По-скоро се опитвам да отговоря на оригиналното питане на темата, отколкото на твоите включвания в нея.

Никъде не съм те обвинил, че казваш това.

 

 

Че двете искат много учене и усвояване на техника искат обаче основите при двете неща са г/д едни и същи.

 

Основите да. Не всичко е само основи. А и питането, до колкото разбирам, не се отнася само до основите. Предполагам, че за тях, питащият е наясно.

 

Ще трябва да цитирам откъс от оригиналното питане:

 

ако сега уча класическа китара, а по-натам си взема една ел.китара, ще мога ли да свиря на нея, същото ли е както е и при класическата или не е, дали ще ми трябват някаки уроци и за нея

 

Някои неща са същите, други не са. Основите са същите, да. Уроци, може и да потрябват.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, преглежгайки темата, мисля, че мненията на Icarus, Лими, Fats и turbo_4i4kа(че и първото мнение на trendkiller) дават напълно добра обща представа по темата(не че са на едно мнение, но всеки има своя, валидна гледан точка).

По-нататъшното разискване няма да доведе до консенсус и има потенциал да се превърне в безкраен цикъл.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На класическата ти китара спокойно можеш да свириш поп, рок и блуз. Аз съм започнал на такава и нито съм учил теория и ноти, нито съм свирил класически произведения. Недостатъкът е че няма cutaway, тоест няма да стигаш лесно долните прагчета за сола, ще правиш по трудно bending и самите сола няма да звучат така добре, както на електрическа китара. За сметка на това на класическата китара можеш много добре да се научиш да разлагаш акордите с пръсти, което се ползва при редица песни като например Wonderful Tonight на Ерик Клептън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблем, според мен водим напълно културна дискусия, която е в реда на нещата и в крайна сметка, всеки има право на мнение. Моят пост се отнасяше повече за класическата китара като инструмент, а не стил на свирене. Естествено че има разлика в техниките (перце вс пръсти), но това е по-скоро до стиловото предпочитание на музиканта, отколкото самите инструменти.

Примери има много, ето няколко за които се сещам в момента - Al Di Meola (класическа/nylon string китара през ефекти и перце + "не-класическа" :P постановка на лявата ръка с палец "отгоре" на грифа),

(8-струнно чудовище, "класическа" постановка на дясна и лява ръка + ефекти бол)

и последно

на фламенко китара. :metalist: 

Свиренето с high-gain е въпрос на свикване със самият ефект, без значение от китарата. Както и да е, човекът в крайна сметка има класическа китара за 700 лв, живее в Лом, където явно китарата не е на мода, щом има само 1 даскал в целия град и иска да свири метъл. Успех ми беше мисълта, да не се шашка от инструмента, който има в момента и да си бичи с кеф!

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Без някакви претенции, ще споделя какво бих посъветвал някой близък, който иска да започне да учи китара.

Първо да започне с класическа.

Ако е по -голям и рока вече му е влезнал в кръгозора, след 3,6,12 месец, да взима елетрическа и да ги движи паралелно.

 

Конкретни примери, като този с Ал Ди Меола, който е върха и с електрическа и с класическа и с електро-акустична,

не бива да се дават на начинаещи ( поне не за тази цел), защото в случая има значение личността и това, че Ал е работил изключително много върху техниката на овладяване на предполагам и на трите типа китари, поотделно.

Този китарист с Айрън Мейдън класичеките преработки, го познавам и сме си говорили по темата.

Продиджи от Холандия, На електрическата също е "бог".

Пича свири в бандата на Блейз Бейли, бивш певец на Мейдън. Като плюс авторски парчета на Блейз , забиват и кавъри на Мейдън. За да се е случил този класически Мейдън проект, пича първо е на 100% наясно, как се свири Мейдън,

а това, че като дете е започнал на класическа и много е работил по овладяването и, после му е помогнало

при преаранжирането на песните за класическа. Гарантирано, Смит и Мъри, няма да се справят като него, нищо, че те са ги измисли тези парчета.

 

Не съм профи, но какво забелязвам. По стечение на обстоятелствата, не бях пипал класическата от юли месец.

Като през това време не съм спирал на електрическата.

Нивото ми (личното) на класическата е спаднало много, значи ел-ката не помага.

Трябва пак да си премина през етюдите , които съм свирил и да продължа напред, евентуално.

Да, времето, което ще ми трябва, няма да е като тепърва да ги уча за пръв път.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мили хора, много нещо изписахте, но повечето пропускат едно основно положение. В момента в Лом където е нашият човек има учител САМО по класическа китара. Мисля, че това изчерпва въпроса. И вместо с две думи да му се обясни, че тия занимания няма да му попречат един ден да свири и на електрическа китара, тук се спретна дискусия, от която му се замая главата. Хайде да приключваме, пък когато един ден Коко си купи електрическа китара, никой няма да му откаже помощ, нали така?

Весели празници и много свирня през новата година! Пожелавам на всички успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.