Jump to content
Българският форум за музиканти

ircommedia

новаци
  • Мнения

    9
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    китара

ircommedia's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Синтезаторът е много подходящ за обучение поради един куп причини, част от които са описани тук - http://www.wisebread.com/pianos-cost-too-much-get-a-synth
  2. Lead Guitar Soloing Lesson - Basic overview and concepts by Marty Schwartz
  3. The 3 Essential Strumming Patterns for Guitar
  4. В темата "От къде да започна с ученето?" съм описал методиката която ползвам, за да добиеш добра основа. Най-голямата грешка на много начинаещи е че се опитват да свирят сложни песни още в началото, а нямат техниката дори да държат добър ритъм. Освен това има голяма разлика между това да научиш нещо добре и просто да го поназнайваш. Ладовете/modes са много типичен пример за това. Научи добре акордите с баре и пентатониката и останалото ще дойде без особени проблеми.
  5. На класическата ти китара спокойно можеш да свириш поп, рок и блуз. Аз съм започнал на такава и нито съм учил теория и ноти, нито съм свирил класически произведения. Недостатъкът е че няма cutaway, тоест няма да стигаш лесно долните прагчета за сола, ще правиш по трудно bending и самите сола няма да звучат така добре, както на електрическа китара. За сметка на това на класическата китара можеш много добре да се научиш да разлагаш акордите с пръсти, което се ползва при редица песни като например Wonderful Tonight на Ерик Клептън.
  6. Основното правило е да си отпуснат и да не правиш излишни движения. Пръстите трябва да се придвижат до следващата позиция по най-краткия път и по най-естествения начин. Бързината е следствие на прецизността.
  7. Едно упражнение, което сам си имислих, е да свиря любимите си песни с баре, дори когато отворените акорди са оригиналните и звучат по-добре. Така разбрах че можеш да сменяш височината на един и същ акорд и да акцентираш на определено звучене, за да направиш песента по-интересна
  8. Акордите с баре не са по-трудни от другите, просто искат практика. Не е вярно че изискват сила или са опасни за пръстите заради натиска. Ако се усвоят не е нужно усилие. Един трик в началото е първо да се постави показалеца в баре позиция и после останалите пръсти от формата на отворения акорд, а ако така не се получи се прави обратното. Всички струни трябва да звучат чисто.
  9. Книгите на Юлиян Марков са добри за да изкараш някоя и друга песен, но за по-сериозна практика ти трябва друг подход. И аз известно време свирех, по-точно дрънках някой песни по тях, но след като видях правилна методика постигнах напредък. Има три стъпки които трябва да направиш: 1. Научи 2-3 strumming patterns и ги упражнявай отново и отново, за да добиеш добро чувство за ритъм. Виж уроците на Дан Денли в ютуб. 2. След като научиш отворените акорди научи как от 5 и 6 струна се образуват акордите с баре. Така ще можеш да свириш 99% от песните без да търсиш разни табулатури и каква е пръстовката за F# да речем. 3. След това упражнявай минорната пентатоника по целия гриф, като използваш само палец и среден пръст. Марти Шварц в ютуб има супер урок за това. Забрави за разни ладове и тн. Ако правиш само това упражнение поне половин година, после с лекота добавяйки още тонове към пентатониката ще научиш минорната и мажорната скала, и оттам ще свириш каквото соло ти харесва. Не се набутвай да си купуваш скъпа китара, моята е китайска за 110 лв и не само че изглежда супер но и звучи страхотно, при това марката е неизвестна. Добре е като я избираш обаче с теб да дойде китарист който има опит и може да избере добър инструмент. Според мен на акустична китара ще добиеш по-добра техника, но електрическата е по-удобна с тесния си гриф от класическата, с която аз започнах като студент. Недей да се упражняваш повече от 30-40 минути на ден. По-добре 5 дни в седмицата по 15 минути вечер, отколкото 1 ден 8 часа и после 1 месец никаква практика. Прави дадено упражнение бавно. Не се опитвай да свириш сложни песни. Ако научиш добре това което съм ти написал, след това само като чуеш дадена песен и ще я изкараш по слух без особени трудности. За твърдата необходимост от учител не съм толкова убеден. Аз се запознах с един, взех точно един урок и ме разочарова, защото преди това бях гледал методиката на Keith Wyatt. Успех.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.