jabs Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 Я недей да чистиш. Темата си е готина и с майтапите покрай нея Пет реда в повече, айде сега. Иначе на каталог за педали ще се обърнем Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 Така си е. Мен ако ме питат мога да посоча огромно количество излишно замърсяване на форума. Ама synchu знае това много по-добре. Цитирай
jabs Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 (Редактирано) Взе ми го от устата, както казало кучето след като се облизало се под опашката Благодарност за подкрепата Айде сега, ний ли сме най-големите спамъри? (Тарикатски отговор: Сме, ама поне го правим със стил ) Редактирано Април 23, 2013 от jabs 2 Цитирай
synchu Отговорено Април 23, 2013 Автор Отговорено Април 23, 2013 Добре де, таман съм се биаснал с една бира Още малко Orange Squeezer: 5 Цитирай
jabs Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 Да не ме обвинявате че само спамя D.A.M. Red Rooster Направен първо от Synchu, препоръчан. Прост та прост. Но много ефективен и с характерна бленда. Влиза в педалборда от раз. Чудесен педал. Бууст, леко дрезгав, помага на вече "прегракнал" лампов амп. Тъй като умните глави мислят еднакво, и аз добавих (без да се наговаряме) трети потенциометър, за биас на германиевия транзистор. За момента съм с АС181, това имах, чакам да дойде нещо по-така и ще пробвам да запиша друг семпъл. Много, ама много набързо записан семпъл, два-три рифа, нямаше време, а и стана късно. Китарата е Страт, усилвателя е Koch. Range пота може да накара Страта да звучи почти като... ЛП Не представя педала в цялата му прелест, но колкото толкова ---> https://soundcloud.com/darth_jabs/rooster 3 Цитирай
jabs Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 ^ Сега ти видях поста Узо + бяло вино са по-добър биас. Държи здраво волтажа и не пуска лесно Айде лека на всички Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 23, 2013 Отговорено Април 23, 2013 (Редактирано) synchu, от къде се явява това изкривяване? Squeezer-a трябва да звучи чисто. Ако е настроен правилно, де. Да не ползваш и друго нещо във веригата? Редактирано Април 23, 2013 от Parni_Valjak Цитирай
synchu Отговорено Април 24, 2013 Автор Отговорено Април 24, 2013 По принцип китарата е в драйв канала на усилвателя с много лев драйв всъщност и има и още един лек драйв ефект, по-скоро буустер (Lovepedal Super 6, което си е MOSFET booster). Самият Orange Squeezer не криви (или може би съвсем леко при по-силен удар на струните). Другите изкривявания по веригата (буустера) и самия усилвател са доста динамични и реагират на силата на свирене, така че кривенето се появява и от динамиката на свирене... 1 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 24, 2013 Отговорено Април 24, 2013 (Редактирано) OK. Това, че OS криви при силен сигнал (при по-силен удар) означава, че усилването му е повече от необходимото и/или системата за контрол на това усилване не работи правилно. Режимът на полевия транзистор, който в случая се явява променливо съпротивление, се установява първично на прага на въздействието. В други компресори, с повече претенции, освен това се регулира усилването във веригата на изправителя. В дадения случай това е ИС и елементите около нея. Ако се постави потенциометър на мястото на R8 (220k) с подобна стойност, ще може да се регулира sustain-а. Може да се играе със стойността , да речем 500К, серийно с 10К, за повече sustain и почти никакъв в обратна посока. ПП. Ако изкривяване се получава само в началото на удара, може също да е от времеконстантите на изправителя. В случая изправителя е съвсем елементарен и това оказва своето негативно влияние. За пример ще посоча, че звуковите сигнали не са симетрични спрямо нулата и когато изправителя е еднополупериоден , както е в случая, може да се пропусне единия полупериод преди да се задейства полевия "резистор". Времето за зареждане на С7 не е "0" и докато не достигне номинално ниво, липсва деление на входния сигнал, ерго - системата работи в ограничение, демек криви. Доста още неща са скрити в тези минималистични устройства, но спирам дотук, за да не измествам идеята на темата. Редактирано Април 24, 2013 от Parni_Valjak 2 Цитирай
synchu Отговорено Април 24, 2013 Автор Отговорено Април 24, 2013 Изключително полезен за мен, като натрупване на познание, анализ, за който много благодаря !! Между другото това е ефект, който ми харесва и е регулируем донякъде с тримера (изведен като външен потенциометър). Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Април 24, 2013 Отговорено Април 24, 2013 (Редактирано) С този изведен регулатор се регулира прага на сработване на компресора. Ако полевия е запушен (под прага на отсечката), ще трябва да се подаде по-високо напрежение от изправителя, за да започне компресиране. Преди обаче да се достигне това ниво, няма да има намаление на усилването, устройството ще работи като чист ограничител (clipper) - ще има ограничение и кривоч, защото полевия няма да действа. След достигане на прага от изправения сигнал, ще започне действието на полевия "резистор" и ще има намаление на коефициента на усилване (компресиране). Това ще доведе до изчистване на изкривяванията. Ако полевия е вече в активен режим при липса на входен сигнал, т.е. преднапрежението е над прага на отсечка, той вече ще е започнал да намалява входния сигнал, като част от входния делител - R1=82k, FET. Сега компресирането ще заработи при определено по-висок сигнал, като динамиката на компресията ще е част от възможната. Тази при правилно преднапрежение. Тези "дефекти" стават ефекти, когато се използват с определена цел. Предполагам, че това е част от "харесването". Да поясня - този вид полеви транзистор работи с отрицателно преднапрежение. Затова се създава положително напрежение на стока му, а гейтът е фиксиран на земя - "0". Т.е. гейтът е отрицателен спрямо сорса. Резултативното напрежение , което контролира състоянието на полевия транзистор е алгебрична сума на преднапрежението (на сорса) и положителното напрежение от изправителя. Ако напрежението от изправителя надвиши преднапрежението , гейтът вече става анод на диода гейт-сорс и нещата стават по-сложни. За сега толкова. Редактирано Април 24, 2013 от Parni_Valjak 2 Цитирай
jabs Отговорено Април 24, 2013 Отговорено Април 24, 2013 (Редактирано) След първоначалния неизбежен аматьорски ентусиазъм с твоята и на други колеги (ако се включат) помощ имаме шанс да развием темата в доста по-професионален план. Мисля си че подобни коментари на показани тук самоделни ефекти ще са много полезни като коректив и развиване на възможностите им в различни посоки. На мен поне ми беше много полезно и искрено благодаря! Редактирано Април 24, 2013 от jabs Цитирай
jabs Отговорено Май 1, 2013 Отговорено Май 1, 2013 Предпразнично, две в едно. 1) Jiminy Cricket Amp (a.k.a. Tube Cricket 1/2 Watt amp с някои модификации); 2) Cri-Kee Tube OD (a.k.a. Boob Tube OD by Juan Solo, пак с някои модификации); Заразата дойде от Synchu, както винаги. Маломощните лампови ефекти се оказаха много интересна територия и страшно ми допадат. Ампчето (въпреки хибридната си природа) е чудесно и от няколко дена свиря само на него ----> Овърдрайва е зашеметяващ. Не знам как е усещането с Baja-драйва, който Synchu представи по-рано, но вярвам че е сходно. Приятно поведение и при лек драйв, агресивен звук с увеличаване на гейна. Препоръчва се ползването на 12AU7, аз завърших екпериментите с една JJ 12AT7 ----> Двамата хубавци заедно, но на тъмно.... е няма такъв кеф като свирня в компанията на мъждукащи ламбета ---> И накрая, мноооого набързо, една фраза, чиста амп, ОД с гейн на 9 часа / 12 часа и макс. Китарката е Страт. Тези дни, като има повече време, ще чопля педалчетата и запиша нещо ново. Ако някой се интересува https://soundcloud.com/darth_jabs/tube-cricket-and-boob-tube-od Лека и весели празДници ! 4 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 1, 2013 Отговорено Май 1, 2013 (Редактирано) Понеже не давате схеми, не мога да се ориентирам. С какво се захранват ламповите устройства? Направена ли е проба с тези устройства във Акорд-а? Редактирано Май 1, 2013 от Parni_Valjak Цитирай
jabs Отговорено Май 1, 2013 Отговорено Май 1, 2013 (Редактирано) Веднага се коригирам 1) Tube Cricket ---> http://www.beavisaudio.com/projects/TubeCricket/ 2) Boob Tube ---> http://juansolo.demon.co.uk/stompage/btbuild.html По отношение на зхранването на драйва, позвах това ----> http://tagboardeffects.blogspot.com/2012/04/boob-tube-v15.html Драйва пробвах и в Акорда, и в два от другите ми лампови ампа и звучи чудесно Редактирано Май 1, 2013 от jabs Цитирай
Recommended Posts