Baby Thomas Отговорено Ноември 12, 2012 Отговорено Ноември 12, 2012 Аз бих пробвал 10-52 размер. Но дали и колко точно ще се втвърди/омекне не може да се каже, защото марките и моделите имат различна "тяга". Съгласен съм с Евтим, че дори да го изчислиш перфектно, все ще трябва да се донагласи китарата. Това са стандартни и несложни процедури, описани на хиляда места в нета (визирам извивката на грифа, височината на струните от грифа, положението на тремолото, интонацията). Правят се след всяка смяна на размер и дори марка струни и е добре да можеш да ги правиш сам. Ако ти се чете малко повече за размерите и теншъна може да видиш ТАЗИ статия. 1 Цитирай
Satanachrist Отговорено Ноември 13, 2012 Автор Отговорено Ноември 13, 2012 Лошото е,че не мога сам да се оправям със сетъпа,а дори и китарата ми да е за 230 лева пак ме е страх да не взема да разваля нещо.Иначе би било добре да се науча,но надали ще мога се оправя с подобни изпипани настройки точно аз. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 13, 2012 Отговорено Ноември 13, 2012 Aко те е страх сам, винаги можеш да ползваш услугите на лютиер, който освен това може да ти даде съвсети как става. По принцип няма нищо кой-знае колко страшно. Да - отнема малко време, но от друга страна, веднъж направено за дадена марка и вид струни, рядко има нужда от кой-знае какви корекции. Цитирай
Slide Отговорено Ноември 15, 2012 Отговорено Ноември 15, 2012 (Редактирано) Ами като толкова те притеснява това,че можеш да направиш нещо на китрата или не си сигурен, че правиш всичко, както трябва - потърси човек, с повече опит и познания. Аз това направих - ходих при Евтим за привидно елементарно нещо - сетъп. (Включващ вадене на Флойда, смазване и малка корекция на шиша). И сега съм си доволен от дъската. Редактирано Ноември 15, 2012 от Slide Цитирай
viksps Отговорено Ноември 16, 2012 Отговорено Ноември 16, 2012 Не е толкова сложно пипането по тръс рода и пружините и седлата и т.н. - стига да се внимава, да се правят малки корекции, след това да се проверява, след това пак малки корекции било в обратна, било в същата посока и т.н. След корекцията да се поизчака преди следващата, за да си легнат нещата. Ако внимаваш и не пренатягаш душмански, нищо не можеш да счупиш. Ако не се получи и не можеш да я нагласиш както я искаш - чак тогава отиди при лютиер. Да не говорим, че в нета (туб) е пълно с видео уроци как се прави сетъп, какво се пипа, колко се пипа - особено на Фендер стайл (Скуайр, съответно) Не е толкова страшно, каквото и да разбъзикаш при тия настройки, е лесно поправимо - както казах ако не пренатягаш и не счупиш или скъсаш нещо. Примерно за тръс рода, 1-2 корекции с по четвърт оборот напред или назад(в зависимост от това какво се търси - опън или отпускане), обикн са достатъчни за да се нагласят нещата. Седлата са ясни. Пружините са с 2 винта - или ги натягаш, ако ти е меко тремолото или ги отпускаш, ако го чувстваш тегаво. Ако ти е много меко можеш да сложиш допълн пружина ( има място за 5, обикн са 3) Ако ти е много тежко(опънато) можеш да махнеш пружина. Най-вече, ако помниш корекцията, която си направил и внимаваш, винаги можеш да възстановиш първоначалното положение (от което си тръгнал) - ако новото не ти харесва. Според мен, действай смело... и безотговорно. Не е лошо да можеш да си правиш сам най-елементарните настройки и корекции - тръсрод, пружини, седла. Е, като опре до смяна на нът, прагчета, или ако се налага пилене, запояване или нещо подобно - по-добре не сам.. макар, че ако имаш желание, това също не е безкрайно сложно.. описано е в нета...прави се ... е, все пак не се препоръчва, майсторска работа си е, искат се инструменти, някакви умения и т.н.. Цитирай
Recommended Posts