bulby Публикувано Октомври 12, 2004 Публикувано Октомври 12, 2004 Толкова теми за китари, няколко и за ефекти - как може досега да не сме дискутирали усилвателите ? Та те са толкова важни - без процесор можеш, но без усилвател закъде си ? Та коя ви е любимата марка ? Какви сте ползвали и кои не ви допадат ? За вашата лична употреба, какви предпочитате - транзисторни или лампови ? Що се отнася до мен - Аз свиря вкъщи на един 15-ватов Park (by Marshall) и като за размера си бива, но ми трябва нещо малко по-силно. Т.е. около 30-40 вата и да е транзисторно, защото едва ли ще имам възможност да го надувам, а за да чуеш якия звук на лампата не трябва да я жалиш От по-високите класове усилватели съм пробвал Marshall Valvestate 65-ватов (този на mityata), Peavey Bandit 112II и един Fender от 100 ватовите. Във Фактор слушах и един Randall RH100 C2 и беше много як. От всичките тези, Peavey най ми допадна като звук. Става почти за всичко и не е прекалено скъп (за класа си). Цитирай
musicman Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 Аз в момента съм с Earth Sound Research. Мисля че е към 80 вата. Вади доста сносен звук. Аз между другото съм съгласен с Angermeans, че лампата си трябва да я надуеш за да и чуеш якия звук и за това си падам по транзисторни усилватели. Замислям се скоро да си купя нов усилвател но ми се ще да не е пълен с ефекти защото си имам процесор. Надявам се се, че тази тема ще ми помогне да избера ;-) Цитирай
Mityata Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 Аз в момента съм с Marshall VS65R ама мечтата ми е един лампов VOX AC30 Цитирай
Glacierise Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 За металисти като мене лампи не треат Свирим на тъмно Хехе - сериозно - ако е ти трябва мек звук, не ти триаа лампов. Аз съм с некъв корейски Prince, и стърже яко, като за 20 W. Ама друго си е Marshall-а в репетиционната. 100 W бруталия Маршалите са истината, спор нема Цитирай
fxf Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 Абе не знам за Marshall, ама ако ми сложат един marshall и едно Mesa Boogie един до друг, грабвам Mesa-та и беж да ме няма.... Цитирай
Slinky Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 Свиря от година и половина на една 100 ватова маршалска глава - VS100RH. Кефи ме доста и за сега става. Колоната ми не е маршалска, но е добра - Сървин Вега със селешчън говорител. Преди това имах 30 ватов маршал VS30R. Не беше лош и вадеше много по-хевиметълски звук. Но главата все пак е наистина с лампов преамп и ме кефи много повече. Иначе съм много впечатлен от усилвателите Ривера. Един мой много любим китарист свири с Ривера - Джейсън Бийлър от Сайгон Кик (макар че тази банда вече да не съществува - е има някакъв опит на останалите да се съберат без него разбира се, но това няма нищо общо с групата, щото той е Човекът там). Във Фактор видях някаква такава глава, но нямах време да я пробвам. Иначе каквото и да съм искал да пробвам там, не са ми отказвали. И ми е интересно наистина да я чуя на живо как звучи. Иначе саунда на Джейсън ме кефи много. А иначе има много видови усилватели, които си имат готин и специфичен звук. В репетиционната ни (която за пореден път някакви копелета обраха - за щастие няма вече наша апаратура там, а само на общината) свирех с един Фендер супер ривърб - старо лампово 10 ватово кубе. 4*10" говорители - страхотен звук. Само дето лампите му са издухани вече, но пак свири. А представям си ако му сложа нови, сигурно ще изкърти земята. Цитирай
synchu Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 На ти си Месата дай си ми Маршала В момента използвам един Маршал JTM615, и Dynacord Reference 1000 и двата изцяло лампови. Иначе от другите марки ме кефят Hughes and Kettner, Koch, Engl, Framus, VHT, BadCat, Bogner, Budda, Soldano, Mesa. Peavey Triple X не е лош - евтиния братовчед на Меса Цитирай
Guest Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 На ти си Месата дай си ми Маршала С теб маи вече се споразумяхме.... :wink: И тази тема е толкова необятна, колкото и за модела китари. Всеки е прав за себе си, така че място за спорове маи няма. :wink: Цитирай
Zdravko Peev Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 Аз си свиря със скромния Fender Frontman 15G (15 ватов). За любител + малко отгоре, като мен си е напълно достатъчно и ако трябва да сме напълно честни, никога не съм го надувал докрай, прекалено силно ми е . Имам чувството че използвам не повече от 20-30 процента от мощността му, а звукът му е отличен... Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 аз свиря с 30 ватов Behringer Gm110 който купих от synchu m/ ми як е бе жалко че сигнала през емулираните изходи не е якия звук който излиза от 10 инчовия jensen иначе ако ще съм в студио винаги бих предпочел лампа . Цитирай
Zdravko Peev Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 За разликите в звука, ясно, но някой би ли бил толкова добър да ме светне, каква е разликата в УСТРОЙСТВОТО на ламповия и транзисторния. Ако може без много термини... като на олигофрен като мен Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 13, 2004 Отговорено Октомври 13, 2004 разликата е в нещото дето го изнасилваш с ток за да праи джжжж Цитирай
Glacierise Отговорено Октомври 14, 2004 Отговорено Октомври 14, 2004 Ами разликата е в активните елементи - при транзисторите са транзистори, а при ламповите - лампи. Разликата в звука идва от разликата в предавателните характеристики на двата елемента - тоест, транзисторите и лампите 'усилват' сигнала по различен начин. По-просто не мога да го обясня Цитирай
fxf Отговорено Октомври 14, 2004 Отговорено Октомври 14, 2004 Мисля че при едните бяха четни хармоници, а при другите нечетни. Четните са при лампата и е установено че ухото харесва повече тях. Една от вероятните причини е , че в прородата почти изцяло всички звуци са четни хармоници. Цитирай
Glacierise Отговорено Октомври 14, 2004 Отговорено Октомври 14, 2004 Ех Абе и при двата типа си ги има сички хармоници Разликата е в амплитудите на всеки хармоник Това определя различния звук 8) Цитирай
Recommended Posts