Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Топ на Джими има доста оцелели. Преди години пазех изрезка от английски вестник със снимка на страт на Джими (жълт) продаден за 300 и нещо хиляди паунда.

В случая обаче не въпросните китарите са толкова ценни, колкото това че на тях са свирили въпросните хора.

Иначе понякога се намират и по-добре направени и звучащи от техните.

Едно от най-скъпите къстъми са тези от прайвит стока на PRS. Достигат и до над $20 000.

Отговорено (Редактирано)

Винаги ми е било по-интересно кои са най-скъпите серийни модели китари?

Повечето серийни модели варират до около 5-6 лева. Пенса, Сър (Шур.. :D), ПРС, Фрамус, Капарисън...

Гибсън и Фендер обикновенно залагат на разни реишу, артист серии, колекционерски, лимитирани и пр.

В интерес на истината и ESP имат много скъпи серийни модели... Мартин също?

Сега гледах ценовата листа на Фрамус и китара под 4.599,99$ не видях. (Макар това да е препоръчителната цена на производтеля. Пазарната е значително по-ниска).

Още по-интересното е, че Фрамус вече имат и серия - Made in Korea..

Редактирано от Slide
Отговорено

Да ви светна малко американски далаверки :) Обикновено колекционерските модели - и разните там супер дупер скъпи анивърсъри, реишу и подобни, са "обвързани" с разни фондове и благотворителни кампании, които помагат на разни си неща, но по-важното и единственото от което дъ биг бос се вълнува е, че опрощават данъци ;) Така хем агнето изядено, хем вълка - двойно по-сит :) Така се прави с много производства, където отделни бройки може да се обвържат с разни "каузи", по същия начин както почти всички звезди имат поне по няколко благотворителни фонда :)

Все пак, би било интересно да се спретне една тема за най-скъпите инструменти, чиято цена е определена единствено и само от качествата на инструмента(и реномето на марката ест), а не кой си бил избърсал потта в грифа й :)

Преди време си направих бъзик с една компания, която произвеждаше самонастройващи се бриджове - забравих как се казва - имаше една светеща врътка, която електронно управлява опъна на струните и можеш да сменяш настройки само с едно копче :) Та писах им колко би струвало да ми направят такова за 7 струнна китара. За моя пълна изненада ми пратиха подробна финансова разбивка на нужните 80 и няколко хиляди долара главно за R&D :)

Отговорено

Toва е лесно, особено за акустичните китари:

http://www.esomogyi.com/prices.html (базова цена $30К)

http://www.ryanguitars.com/theguitars/Signature/Ryan/Ryan_options.htm (базова цена $27К; Райън много си е дигнал цените последната година :/ преди бяха "само" по $12К).

Има и още достатъчно много ....Sommel, Matsuda, Hamblin, Petros, de Jonge, Sexauer ...

Отговорено

Gibson J-250 Monarch е най-скъпата китара серийно производство която съм виждал. Произвежда се по една на месец, но понеже не се изисква специална поръчка мисля, че може да мине за серийно производство.

http://www.musiciansfriend.com/guitars/gibson-j-250-monarch-acoustic-guitar

Отговорено

Фендър Мастербилд сериите също са с интересни цифри, а и там пускат по някоя друга китара. Се си е Фендър Теле или Страт.... но изглежда добре :)

http://www.musicstor...-GIT0021585-000

Gibson къстъм шоп S400 и разни други модели също се движат в интересни ценови граници ...

Отговорено (Редактирано)

Извинявайте, но преди години един приятел французин, собственик на малък замък в Бургундия със скромна изба от около 3500 бутилки вино ми обясняваше че няма вино което да струва повече от 500 Евро за бутилка.

Тоест има, но по-висока цена от тази не си струва дори за бутикови вина от 19-ХХ година и е откровена спекулация.

Преди две седмици на "Шарл де Гол" в Париж гледах бутилка за 5000 Евро.

Е, и?

Докато има луди сноби, ще има и такива цени....ай сиктир, както се казва.

Редактирано от jabs