Icarus Публикувано Септември 3, 2012 Share Публикувано Септември 3, 2012 Здравейте! Тъпо име на темата, ама какво да направя. Ето какъв ми е проблемът - когато свиря определени тонове се чува металическо дрънчене, което по слух идва някъде от лампите. Мислех, че е защото не бях сложил скобите на крайните лампи, но онзи ден ми писна, но когато ги завих най-накрая както си трябва, без да мърдат разни неща, дрънченето си продължи. Лампите не са нови, но не са и за изхвърляне, още доста живот има в тях. Проблемът продължава вече на втори комплект лампи, почти още от самото им слагане, и най-вероятно е в тях драмата, но исках да попитам. Ампът е Blackheart Handsome Devil 15W, комбо вариант, 2хECC83 + 2xEL84. Опитах да го запиша проклетото дрънчене (микрофонът е възможно най-близо до лампите, с цел да хване неприятното дрънчене). За жалост нямах кондензаторен под ръка, сигурно щеше да се запише по-добре, затова с динамичен. На записа се чува доста слабо, но ми бърка в гъза докато свиря. http://soundcloud.com/george-branekov/blackheart-issues Няк'ви идеи откъде е дрънченето? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 1. A предусилвателните лампи пробва ли да смениш? 2. С друга китара (т.е. да не минава някакво дрънчене от пружини, седла и т.н.)? 3. (ПРИ ИЗКЛЮЧЕН УСИЛВАТЕЛ, вкл. от контакта и го остави половин час така, освен ако не знаеш как се разреждат кондензатори )- с една клечка за зъби прибутваш навътре пинчетата на леглата на лампите. Това са прости стъпки, които на мен са ми помагали в доста случаи, на пукане, пращене и звънтене Ако те не помогнат и се притесняваш да го отваряш и бърникаш (напълно основателно, защото текат високи НАПРЕЖЕНИЯ, които са ОПАСНИ), прати го на доктор Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Септември 3, 2012 Автор Share Отговорено Септември 3, 2012 1. Мхм, предусилвателните ги сменях с няколко стари, колкото за пробата, проблемът остана. Предполагам е някъде в крайните мизерията. 2. Това е добра идея, ще тествам. От доста време не съм включвал каквато и да е китара освен моя страт. 3. Това също звучи като вариант, ще го пробвам като имам малко време, че е малко пипкаво местоположението на лампите и трябва да се свали цялото шаси. Тенкю, тенкю Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 (Редактирано) за какво дрънчене става въпрос? сигурен ли си, че не е от китарата? може би просто така си звучи на определени тонове, на определени позиции, с тази китара, и ампа си го вади едно към едно п.п. ако е като металическо дрънчене от чисто нови струни на сухо - ти се чудя на проблема, толкова съм го търсил този саунд Редактирано Септември 3, 2012 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
shtur4o Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 (Редактирано) Почти съм сигурен, че не е от китарата. Аз отдавна имах подобен проблем с един Fender Superchаmp XD. Според мен е от резонирането на крайните лампи. Мисля, че е сравнително често срещано явление при усилватели "комбо" вариант. Към автора на темата - ако комбото го слагаш на твърд под ( паркет, плочки ит.н.) , пробвай да му сложиш нещо отдолу ( килимче, нещо такова). При мен помогна на времето. Понякога говорителя предава трептения на целия кабинет и на шасито, в резултат лампите трептят при определени честоти. Засилва ли се проблема при различна степен на усилване на ампа? Редактирано Септември 3, 2012 от shtur4o 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Петьо Бояджиев Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 При мен също се получава (Fender Superchamp XD) и е от предусилвателната лампа - резонира на някои честоти. Засили повече и няма проблем Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 ... Проблемът продължава вече на втори комплект лампи, почти още от самото им слагане, и най-вероятно е в тях драмата, но исках да попитам. ... Ей това не го разбирам - как един и същ проблем се проявява при различни лампи и най-вероятно е в тях ??? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 Чува се много леко наистина и трябва доста да се заслушаш.Прилича ми на лампа, обаче след като си ги сменял и продължава да дрънчи значи е нещо друго(освен да дрънчат на същата честота и другите). Виж дали вибрират като свириш.Пробвай и с друга китара,ама май няма много смисъл ако е в лампите проблема.И при по високо ниво предполагам няма да се чува дрънченето,за това Play LOUD! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Септември 3, 2012 Автор Share Отговорено Септември 3, 2012 (Редактирано) ^Може би е възможно с оглед на това, че последните два комплекта не са "брандирани", така да се каже, и съм ги закупил от един и същи човек, възможно е да са от една и съща партида, която да има своите леки дефекти, и аз просто да съм карък. Колкото и условно да звучи това @shtur40 - комбото в общи линии седи на два типа повърхност - едното е върху бас колона с мека облицовка (мека, мека, в смисъл, че не е кожа), другото е на дървен под с балатум, ефектът е еднакъв. Иначе силата на дрънченето е еднаква, просто като е набримчено яко, докато свиря с цяла банда, не се чува от целия джангър. @emosms - чува се на записа, който съм качил, няма нищо общо със звънтежа на нови струни. едит: Heartman, рокендролът с банда е ясен, ние не сме от най-тихите Ама като си цъкам сам продължително време малко ми се надува главата Редактирано Септември 3, 2012 от Icarus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 Пробвай с някакви демфери между шасито и дървенията (парчета гума например, дори нагъната хартия). В старите радио апарати слагаха такива гумички. Провери и за други разхлабени части, въпреки, че наистина звучи като от лампа (като я раздусаш се чува същия звук). При мен лично е бял кахър това, защото и при най-малкия шум резонират прозорците и стъклата на мебелите вкъщи, а в репетиционната барабаните. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 А сигурен ли си, че този звук излиза от говорителя? В смисъл може да дрънчи нещо съвсем различно по кутията/шасито, което да чуваш, но да не минава в сигнала. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Септември 3, 2012 Share Отговорено Септември 3, 2012 Дрънчал (резонирал) ми е говорител, разхлабен капак и разлепена плоскост на корпуса на кабинета. На първо време притегни всички болтове. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Септември 4, 2012 Автор Share Отговорено Септември 4, 2012 7thString, не съм казал никъде, че шумът е от говорителя Иначе е в лампите, явно. Както каза bratmito, пробвах да раздрусам крайните лампи, наистина звукът е същия. Намерих и старата двойка, същата работа. Ще пробвам други лампи, когато ги сменям следващия път. Благодарско Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emosms Отговорено Септември 4, 2012 Share Отговорено Септември 4, 2012 (Редактирано) Абе има леко бръмчене на жичка, пробвал ли си с руски аналози NOS? Редактирано Септември 4, 2012 от emosms Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Септември 5, 2012 Share Отговорено Септември 5, 2012 (Редактирано) Един "аудиофилски" трик, от тия, любимите на инжинерите - ако можеш да намериш ей такива пръстени, пробвай: Редактирано Септември 5, 2012 от Demiurg Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts