Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на евтин кабинет - Harley Benton vs. Fame


rosso

Recommended Posts

Здравейте.

 

Решил съм да си купувам кабинет 2х12 с говорители Celestion Vintage 30, но както си пише в заглавието бюджетът ми е доста ограничен. Ето защо съм се спрял на следните два варианта:

 

1) Fame GN212 (brand на MusicStore):

http://www.musicstor...-GIT0017545-000

Този кабинет е доста компактен (размерите са му близки до тези на Mesa Recto 2x12 compact) и това доста ми харесва. Обаче в нета няма много информация и отзиви за него. Най вече ме притеснява конструкцията - от какъв материал е направен и дали няма да се разпадне още при транспортирането ;) Намирам само тази снимка на вътрешностите:

http://www.musikmach...page_teaser.jpg

Освен това има дръжка само отгоре. Също така ще трябва сам да си покрия транспорта, който е около 30-40 евро.

 

2) Harley Benton G212 (brand на Thomann):

http://www.thomann.d...212_vintage.htm

Доста по-разпространен по мои наблюдения кабинет. Отзивите в нета са доста добри - конструкцията е по-стабилна, направен е от шперплат има допълнителни подпори отвътре, има и вата. Разполага с две стабилни метални дръжки от двете страни. Транспортът до БГ също така е безплатен (благодарение на Динакорд). Единственото, което не ми харесва е по-големият размер - притеснява ме да не е много басов, а освен това заема повече място.

 

Свиря основно метъл и търся кабинет с добре дефиниран стегнат бас и изразени среди. Знам, че това са едни от възможно най-евтините кабинети на пазара, но реално погледнато струват с 20-30 лева повече от говорителите. Т.е. кабинетът идва нещо като бонус към Celestion-ите.

 

По принцип по-натам съм решил да си правя кабинет коопие на Меса 2х12, но това ще стане, когато събера повечко пари и свободно време.

 

 

Ще се радвам всеки, който има преки впечатления от тези кабинети или някаква друга полезна информация да ги сподели в тази тема.

 

Благодаря!!!

 

Поздрави:

Марто

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Щом цената е водеща....HB не само е по-евтин ами и с безплатен транспорт. Пък и тоя кютук как се носи от сам човек с 1 дръжка отгоре...

 

Аз лично не бих му мислил много - HB.

 

Моят съвет обаче е да си направиш сам кабинет. /ако мислиш, че имаш уменията и условията разбира се/. Нищо не пречи да заложиш на малко по-евтините Еминенс, които всъщност са копия на Celestion /и други марки/ и даже доста хора ги предпочитат. Имат си дори копие на V30. Ще бъде малко по-скъпото начинание, но ще знаеш как е направен, а удовлетворението и самата тръпка от това да го ковеш сам и да се суетиш това или онова как да бъде и как ще изглежда готов е много по-силна от тази да чакаш СМС от DHL :)

Да не говорим, че като размери ограниченията са нулеви, можеш да го направиш като който си искаш модел или марка, а на външен вид опциите и екстрите са сума ти...различни кожи, решетки отпред, дръжки, колелца, обков, даже можеш да го направиш стерео. Въобще ако имаш мерак и основните инструменти - давай :) По 1 час да отделяш след работа ще го направиш за седмица-две, а на мен за толкова време ми дойде последната директна поръчка от мюзикстор, от Томан чрез Динакорд сигурно ще отнеме още повече време :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата death^metal имаше Fame 212 (може още да го има), можеш да го попиташ за мнение.

Беше правил сравнение между него и recto 212

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам кабинет ХБ 1X12, не мога да говоря за саунда на обсъждания в темата, но качеството на направията на тези кабинети е много доволно, а от саунда на моя нямам никакви оплаквания (чувал съм и по добри, но несравнимо по скъпи)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eminence се правят в Щатите за разлика от ( повечето ) Celestion, които не се правят вече в UK. И всъщност е трудно да се каже че са копия, освен по Интернет писания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много за мненията дотук :godbless: Чакам още :metalist:

 

Иначе филмчето от youtube съм го гледал, ама нещо не е както трябва...

 

Колкото до направата на кабинет от моя страна - рано или късно съм решил да си спретна един, ама няма да е сега. Просто нямам много време (в момента съм зает с друго - скоро ще има и тема в изработка и ремонт), а освен това 100% ще ми излезе по-скъпо от горните два. Но един ден....

 

Все повече клоня към Harley Benton-a. Явно и други съфорумници с по-голям опит и професионализъм от мен са доста доволни, което определено накланя везните.

 

Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай в предвид че саунда на един кабинет е грубо 50% говорители и 50% самата кутия - материал, изчислен обем, вид (затворен обем, басрефлекс, опен ).

 

Препоръчвам ти да се насочиш към нещо малко по високо качество.

Тези кабинети се правят с дърво каквото има под ръка - без никакви акустични качества и е до бройка - късмет или лотария наречи го както искаш.

Все пак цената им е колкото говорителите или малко отгоре.

Неслучайно марковите колони струват двойно на цената на говорителите.

 

Ако имаш време и приятели с колони намери да сравниш някой харли бентън с по сносна колона с уж еднакви говорители... (преди да си похарчил парите още).

Само богатите хора могат да си позволят да си купуват евтини неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А,сега тъкмо попаднах на тема от този тип.има ли някаква формула или програма с която да се изчисли размерът на кабинета спрямо говорителите в него?

 

Иначе подкрепям идеята направи си сам,а ако е за готово бих се насочил към benton-a

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си правиш кабинет,и после решиш да го продадеш,ще имаш скъп непродаваем no name кабинет.Аз бих предпочел марков кабинет нов или на старо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@metalhammer

 

Дими, абсолютно си прав и ми е известно това, което казваш.... Но просто не мога да дам 1000 лева за меса кабинет, колкото и да ми се иска. Търсих в E-bay - най-евтиния, който намерих щеше да ми излезе около 800-850 лева.

 

Май ще си взема Harley Benton-a и живот и здраве по-натам ще си построя едно копие на някой сполучлив кабинет и ще му сложа говорителите от Benton-a.

 

 

И все пак - някой пробвал ли го е тоя Fame?

 

Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е, че за толкова пари НИКОГА няма да можеш да си направиш кабинет дори със същото качество, каквото в момента е Бентъна.

Само говорителите на дребно са по-скъпи от целия готов кабинет, така че най-малкото вече ще си напред с едни говорители.

Освен това човек трябва да започне с някаква апаратура и от там нататък да я развива, но при всички положения един такъв кабинет не може да бъде наречен лошо начало. Относно сметките на тези кабинети мисля, че такива са правени най-вече на око...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Разгледах въпросните кабинети - Marshall-а е прекалено висок и освен това май е от ПДЧ (не съм 100% сигурен). Orange-a е доста готин, но е сравнително нов модел и не го намирам втора употреба. Нов струва 450 евро :wallbash:

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що не опиташ при Владо Балев?Неговите кабинети са доста сполучливи,не скъпи,на една ръка разстояние....Даже,винаги има готови на лагера,можеш да пробваш на място...Владо е приветлив човек, ще те посъветва,ще ти каже кое е най доброто... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.