Jump to content
Българският форум за музиканти

Любопитна играчка


travelcaster2

Recommended Posts

Въпрос.

Дали тази играчка може да изкара скъпарски звук с евтина китара?

Директно в РА или мониторни колони? За $1850.http://www.youtube.com/watch?v=mnd9lj_ECho

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем не знам, трябва да се пробва на живо, за да се извади извод, но дори със скапаните тонколонки, с които гледам клипчето в момента, се чува балкан разлика между едното и другото. Принципа е много прост на пръв поглед - да се извади предавателната функция на ампа, но по-запознатите тук може би ще споделят моите съмнения, че вероятно факторите, от които зависи "респонса" на усилвателя са твърде много, за да бъдат "хванати" така. Това, което съм си мислил е дали не може да се направи симулация в реално време на електронната схема на един такъв амп, с всичките му компоненти, но това пък хич не е лек процес за симулация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересното е, че при движение на волюм пота работи убедително.

http://www.youtube.com/watch?v=Ucd-DsZmy1w&feature=player_embedded#!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, както е споделил колегата 7thString има една функция (от теоретичната електротехника и теория на сигналите) която се нарича предавателна функция. Доколкото си спомням две основни характеристики я описват в по-прост вид - амплитудно-честотна характеристика и фазо-честотна такава. Напълно възможно е да се направи дигитална симулация на един четириполюсник, какъвто е всеки един усилвател. Въпроса е, тази дигитална симулация да е с такива параметри, че човешкото ухо да не може вече да долови разликата. Това също е напълно възможно, но просто трябва да се използва доста висока честота на семплиране и високо разредни АЦП-та и ЦАП-ове. Така че съм убеден, че ще има такива процесори, дето няма въобще да може да се различават от автентичния лампов звук. Това и сега може да се направи, но може би цената ще им бъде височка. Освен това педерасите, които развиват бизнеса нямат сметка да направят в голяма серия евтини и много качествени процесори, щото никой няма да купува нищо друго. Толкова от мен. Със здраве.

Славчо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм със Slinky. И двамата китаристи на Мегадет вече свирят само с процесор, който отива направо в краен усилвател...не че са някакви богове във взвуково отношение, но щом банда от такъв калибър си го позволява значи има хляб и в процесорите.

 

Колкото до двигател изцяло на вода - не ми е известно да има, но има системи монтиращи се на двигател, които чрез електролиза преобразуват водата в някакво водородно съединение, което се гори заедно с горивото :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Хляб има преди всичко в рекламните бюджети + безспорните удобства на процесора - не сменяш лампи, не мъкнеш, не звучи всеки път по леко различен начин и т.н....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, понеже Богнер, Енгл и най-вече Маршал нямат рекламни бюджети...

 

Искаш да кажеш, че на група от такъв ранг й е проблем мъкненето и смяната на лампи?! Предполагам знаеш, че за такъв тип музиканти разни такива битовизми не са проблем за тях, а за 20-ината човека, които се грижат за това...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. На Богнер със сигурност, а вероятно и на Енгл не е толкова голям.

Въпросът за бюджета винаги е колко е голям и кои са приоритетите.

А с ламповите ампове винаги има грижи, и опростеното тълкувание - щото са големи, грижи нямат - не ги спестява. Под мъкнене нямам предвид, че те си ги носят.

Мъкненето по турнета, изисква доста сериозни грижи, за да имаш консистентен звук от усилвателя.

Процесорът е много по-удобен и по-надежден.

 

Всъщност това е просто мнение и няма особено значение. Да не обръщаме пак на процесори/усилватели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плюса на тези джажи е, както е казал Synchu, не се мъкне маса апаратура, сетъпва се много по-лесно всичко и звука винаги и навсякъде е еднакъв!

Какво се печели от това ли? Много! Не знам до колко се досещате, но от логистична гледна точка, превоза на апаратура за банда от ранга на Мегадет струва много!!! Особено при мащабни турнета. Всеки гледа да ограничи разходите. А този вариант е добър компромис между звук и разходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За групи, които надали държат на звука си(да ме извиняват Мегадет) е вариант този компромис. Надали биха успели да убедят някой от големите китарни виртуози да замени звука си с пластмасов такъв.

 

Колкото до симулацията, най-добре е мнение да изкажат хората тук, които са наясно с направата на един качествен лампов амп от-до - те най-добре могат да дадат мнение колко е сложна въпросната предавателна функция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.