Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с настройката


goshi

Recommended Posts

Здравейте на всички. Имам проблем с настройката на китарата ми (Schecter V-1 custom). Струните една по една са настроени перфектно с тунер, но когато свиря (най-вече power акорди) се чува че не е настроена, направо си звучи отвратително в сравнение с другата ми китара (Cort KX1Q). Първо искам да кажа че проблемът ми не е в тунера защото настройвам и Корта с него и нямам проблеми, на 440 Херца си е. Мислех тази седмица да я водя на лютиер, но нали криза, парите не достигат, а не ми се дават 20-30 кинта на няк'ва чичка да я държи 2 седмици при него и после да ми каже че няма проблем :) . Първо питам вас за съвети (благодаря предварително за което), за да видя дали ще я оправя, пък в краен случай ще я водя на лютиер.

 

П.П.: Забравих да кажа, свиря в Ми бемол

Редактирано от goshi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може интонацията ти по грифа да мърда доста. Като хванеш някакъв акорд, който звучи доста гадно според теб, измери с тунера какви центове дава на различните ноти от акорда. Лоша интонация може да се получи от калпава настройка на височината на струните, тръс род-а, висок нът, калпаво изработена китара, настройка на интонацията от бриджа и др. Направи измерването и кажи какво е станало. Трябва да получиш резултат, примерно за сол пауър корд - G2 +4 cent : D3 +7 cent, или нещо от тоя род.

 

ПП. На 12 прагче интонацията ти как е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сол го дава с около 2-3 чертички отклонение надолу. На 12 си дава Ре диез (Ми бемол) почти точно в средата с 1 чертичка отклонение надолу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее какви са тези чертички? Изтегли си един AP tuner, показава си точно центове. И за акорда не си ме разбрал май. Набелязваш си един пауър корд, който ти звучи доста зле. След това, една по една, хващаш двете му ноти и мериш с тунера коя колко цента отклонение дава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сравни какво показва тунера на свободна струна и на 12-то прагче. Има вероятност бриджа да не е настроен добре. Разстоянието от нъта до 12 фрет трябва да е точно толкова, колкото това от 12 фрет до седлото на бриджа. Провери дали звучи флажолет точно върху 12-тия фрет, ако е преди или след него, бриджът не е регулиран правилно. Надявам се да съм го обяснил разбрано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не подкани човека да помисли да не би да натиска до откат струните и да изфалшивява. Провери си интонацията - има теми във форума как се случва този феномен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Абе тоя номер с натискането, нарочно съм го пробвал, слушал съм и с тунер съм мерил. Не знам що за животно трябва да си, че да започне да се чува вдигането на тона от натискане. А и каза човека, че с другата си китара няма такъв проблем.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ми щом с другата китара нямал ядове (той сам си е написъл) най вероятно е от инструмента. Но мен ме съмнява токова зле да е сетъпната, че да фалшевее чак пък толкоз от настройката на бриджа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо искам да благодаря на всички за бързите отговори. Както ми каза Mairomaster , изтеглих го този AP Tuner, настроих я до 0.02(3) (не мога съвсем точно). Ми бемол (Eb2+00.3) - Свободна

Ми бемол (Eb3+07.1) - 12то прагче.

 

Не натискам по фретовете, толкова че звука да се промени.

Не съм с меки струни 11ки Curt Mangan са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А интонира ли я, както вече ти препоръчаха?

 

П.П. На китара с лоша интонация е мега ужасно да се свири, тей че е повече от задължително да се научи човек да го прави. Не е сложно и е описано перфектно на не едно място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хора ти казват за интонацията от бриджа - оправи я, на всяка струна по отделно. Ако на 12-то прагче е + мърдаш седлото отдалечавайки го от нъта. Ако е - го приближаваш и така докато ги настроиш.

 

Според мен е възможно да има и 2 други причини - да са ти кофти сложени струните и да ти е неправилна височината на нъта. Второто е малко вероятно, но е възможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е леееко непълно (да не кажа, че нищо не става ясно, особено за начинаещ).

 

Най-точно и добре е описано в менюалите на китарите (примерно на сайта на Ibanez си ги има). Пет изречения са, но е важно да разбереш какво се прави, как и ЗАЩО. Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.