goshi Публикувано Април 17, 2012 Публикувано Април 17, 2012 (Редактирано) Здравейте на всички. Имам проблем с настройката на китарата ми (Schecter V-1 custom). Струните една по една са настроени перфектно с тунер, но когато свиря (най-вече power акорди) се чува че не е настроена, направо си звучи отвратително в сравнение с другата ми китара (Cort KX1Q). Първо искам да кажа че проблемът ми не е в тунера защото настройвам и Корта с него и нямам проблеми, на 440 Херца си е. Мислех тази седмица да я водя на лютиер, но нали криза, парите не достигат, а не ми се дават 20-30 кинта на няк'ва чичка да я държи 2 седмици при него и после да ми каже че няма проблем . Първо питам вас за съвети (благодаря предварително за което), за да видя дали ще я оправя, пък в краен случай ще я водя на лютиер. П.П.: Забравих да кажа, свиря в Ми бемол Редактирано Април 17, 2012 от goshi Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Може интонацията ти по грифа да мърда доста. Като хванеш някакъв акорд, който звучи доста гадно според теб, измери с тунера какви центове дава на различните ноти от акорда. Лоша интонация може да се получи от калпава настройка на височината на струните, тръс род-а, висок нът, калпаво изработена китара, настройка на интонацията от бриджа и др. Направи измерването и кажи какво е станало. Трябва да получиш резултат, примерно за сол пауър корд - G2 +4 cent : D3 +7 cent, или нещо от тоя род. ПП. На 12 прагче интонацията ти как е? Цитирай
goshi Отговорено Април 17, 2012 Автор Отговорено Април 17, 2012 Сол го дава с около 2-3 чертички отклонение надолу. На 12 си дава Ре диез (Ми бемол) почти точно в средата с 1 чертичка отклонение надолу. Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Еее какви са тези чертички? Изтегли си един AP tuner, показава си точно центове. И за акорда не си ме разбрал май. Набелязваш си един пауър корд, който ти звучи доста зле. След това, една по една, хващаш двете му ноти и мериш с тунера коя колко цента отклонение дава. Цитирай
Fats Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Сравни какво показва тунера на свободна струна и на 12-то прагче. Има вероятност бриджа да не е настроен добре. Разстоянието от нъта до 12 фрет трябва да е точно толкова, колкото това от 12 фрет до седлото на бриджа. Провери дали звучи флажолет точно върху 12-тия фрет, ако е преди или след него, бриджът не е регулиран правилно. Надявам се да съм го обяснил разбрано. Цитирай
golfabitch Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Интонирай я и проблемът ще изчезне. Цитирай
7thString Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Никой не подкани човека да помисли да не би да натиска до откат струните и да изфалшивява. Провери си интонацията - има теми във форума как се случва този феномен... Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 (Редактирано) ^Абе тоя номер с натискането, нарочно съм го пробвал, слушал съм и с тунер съм мерил. Не знам що за животно трябва да си, че да започне да се чува вдигането на тона от натискане. А и каза човека, че с другата си китара няма такъв проблем. Редактирано Април 17, 2012 от Mairomaster Цитирай
lyu_records Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 ^Ми щом с другата китара нямал ядове (той сам си е написъл) най вероятно е от инструмента. Но мен ме съмнява токова зле да е сетъпната, че да фалшевее чак пък толкоз от настройката на бриджа. Цитирай
7thString Отговорено Април 17, 2012 Отговорено Април 17, 2012 Mairomaster може, може, особено с меки струни Цитирай
goshi Отговорено Април 18, 2012 Автор Отговорено Април 18, 2012 Първо искам да благодаря на всички за бързите отговори. Както ми каза Mairomaster , изтеглих го този AP Tuner, настроих я до 0.02(3) (не мога съвсем точно). Ми бемол (Eb2+00.3) - Свободна Ми бемол (Eb3+07.1) - 12то прагче. Не натискам по фретовете, толкова че звука да се промени. Не съм с меки струни 11ки Curt Mangan са. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 18, 2012 Отговорено Април 18, 2012 А интонира ли я, както вече ти препоръчаха? П.П. На китара с лоша интонация е мега ужасно да се свири, тей че е повече от задължително да се научи човек да го прави. Не е сложно и е описано перфектно на не едно място. Цитирай
Yves Отговорено Април 18, 2012 Отговорено Април 18, 2012 Много хора ти казват за интонацията от бриджа - оправи я, на всяка струна по отделно. Ако на 12-то прагче е + мърдаш седлото отдалечавайки го от нъта. Ако е - го приближаваш и така докато ги настроиш. Според мен е възможно да има и 2 други причини - да са ти кофти сложени струните и да ти е неправилна височината на нъта. Второто е малко вероятно, но е възможно. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 18, 2012 Отговорено Април 18, 2012 Това е леееко непълно (да не кажа, че нищо не става ясно, особено за начинаещ). Най-точно и добре е описано в менюалите на китарите (примерно на сайта на Ibanez си ги има). Пет изречения са, но е важно да разбереш какво се прави, как и ЗАЩО. Успех! Цитирай
oziato Отговорено Юни 8, 2012 Отговорено Юни 8, 2012 Аз се сещам за 3 причини: 1 стари струни или дефектни струни 2 деформирани прагчета, 3 деформиран гриф Цитирай
Recommended Posts