Jump to content
Българският форум за музиканти

Йоника


kulov

Recommended Posts

Колеги, извинявам се за СПАМ-темата, но станах участник в един малък спор.

 

Аз мисля, че Йоника е нарицателно за синтезатор, което идва от името на източноевропейска марка от близкото минало.

 

Имало ли е такава марка или просто си е нарицателно... ?

 

Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Йоника беше името на първата серия електрооргани от Клингентал-бивша ГДР-първия им модел беше на радиолампи,после минаха на транзисторни генератори-изключително нестабилни като работа,дори гедерайците нямаха свестен стабилизиран токоизправител,че ги карахме "йониките"(Матадор,Йоника 2,3,5,6) на 4.5 волтови батерии Х2=9в и то от първите НИКОПОЛСКИ батерии,които държаха по 1-2 часа.Почнат ли да падат батериите-почват и кошмарите с инструмента.Ама нямаше друго-бог -високо,Хемънд-далеко,Тодор комуниста -забрани туиста.Следващите вече модели на транзистори а в късните 70-те и с малко интеграли бяха далеч по- добри-Велтмайстер ТО 200/5,200/6 и по късните Вермона ЕТ-6-1,ЕТ-6-2 ставаха за работа определено,стига да си намериш някакъв фейзинг(лесли симулатор) и Вермонката си ставаше сиромашки Хемънд-е много беше собствения шум на транзисторите в предусилването и си шумяха,но си имаха всичко-и дроубари-флейти и оркестрални,перкусии и пружинен ревербератор по лиценз на Хемънд,дори дойчовците се изхитриха и и сложиха УА-УА ефект на една спица под корема на органа-включваше "тутти"-то или уа-уа ефекта,вибрато скенера им също не беше лош.А си има и един стар каламбур-Вермона с лесли кабинет е Хемънд,но Хемънд без лесли е Вермона.Бяха доста по добри от много"маркови" по онова време евтини модели на Фарфиса,Крумър,Вокс,Виконт,Елка,Ямаха а и цената 1860 лева за Вермона ЕТ-6-1-срещу 3-3500 до 5 бона за някоя от изброените,но пък си звучаха и имаше и много държавни,които се ползваха без пари.като по същото време малък модел'Т"или'Л"-спинет на Хемънд "вървеше"по 6-8000 марки без лесли кабинета???

Редактирано от lucke
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами честно казано ,не зная,не съм гледал други теми за Йоника,просто всичко,което пиша е лични наблюдения,тестове и най-вече РАБОТА с тия свирки,свирил съм на почти всички източни органи-на полски и чешки,даже и руснаците извадиха някаква простотия,но беше лоша и не ставаше за работа.Е...отдавна имам Хемънд и семплери,аналогови и дигитални синтезатори ,но ГДР органите си ги биваше и ме хранеха,мен и семейството ми още като студент в Музикалната академия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Момче,не ми пускай линкове,които нищо не ми говорят а още по-малко на хората във форума,пак ти казвам-всичко ,което съм написал е мое лично пространство с тия забележителни изделия,освен това съм от хората,които освен с интернет са се занимавали професионално с музика и клавири повече от 40 години.И то с клавишни инструменти каквито надали си докосвал някога. Thats all.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А кое те наведе на мисълта, че съм "момче" и че аз не свиря от 40 години, и че на хората във форума тези линкове не им говорят нищо??? Поразрови из Клавишни и ще срещнеш всякакви теми с всякакви линкове. Можеш и да смекчиш малко тона, в този форум репченето не се толерира. Надявам се да го знаеш, щом толкова отдавна се занимаваш и с интернет :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам вермона ЕТ6-1, измъкнах я от читалището. Навремето свирих на нея, сега обаче е проблемна. Трябва да се пипне тук там. Комбинирах я с някакъв фейзинг и доста интересни неща се получаваха. Заедно с нея награбих и един огромен пулт вермона по лиценз на маки, неработещ етествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.