Jump to content
Българският форум за музиканти

<!> Кое какво е?


dany

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Ето я и първата важна тема в раздела. Подобна такава вече имаше. Целта на тази е да се обобщят казаните неща. Възможни са дискусии.

 

Клавир е немско понятие и се използва за клавишен музикален инструмент. Използва се като сборно наименование на различните видове клавишни инструменти.

 

Синтезатор - уред (не само клавишен, защото има и китарни, пък и такива, които се ползват от барабанисти) който създава звук, посредством генериране и модулиране на някаква честота. За това и името е такова.

В клавишния вариант се възприема като инструмент, който има възможност за изменение на редица параметри, които участват при синтезирането на звука.

 

Самосвирка - жаргонно обръщение към клавир, който е снабден с автоматизиран акомпанимент - най-често барабани, бас и някакво подобие на китара или пиано.

 

Rhodes Piano - създадено по подобие на пианото и начина му на възпроизвеждане на звука е чрез удар върху метална пръчка или пластина. Така създадения звук се улавя посредствам специални сензори, подобни на адапторите за китара и се усилва чрез електронна схема, като накрая се подава на линеен изход.

 

Дигитално пиано - има за цел да симулира акустичното пиано като звучене и усещане на клавиатурата. Често конструкцията му наподобява тази на акустично пиано.

 

Стейдж пиано - единствено се различава от дигиталното по различната конструкция(няма типичните за дигиталното стойка и педали)

 

Workstation(Работна станция) - съчетава две или повече от възможностите на посочените видове клавиатури. Обикновено е снабден с електронно вграден уред, наречен секвенсер, който записва на писти отделни партии на различни инструменти. Може да притежава функцията sampler - възможност за запис на различни звуци и възпроизвеждането им с различна честота.

 

Arranger - задължително има вграден секвенсер. Наподобява workstation с разликата, че не притежава възможностите на синтезатор т.е. използва собствени, предварително програмирани тембри и има минимална възможност за промяната им. Притежава и сравнително подробен набор от функции улесняващи обработката на изсвирения материал.

 

Миди клавиатура - изпраща МИДИ сигнали или команди към други устройства.

Няма възможност за собствено звузкоизвличне.

Редактирано от dany
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еее... от днес имате една важна тема и почнахте да се надувате :D

Не знаете ли, че всеки китарист е нереализиран клавирист :)

Ние също имаме клавири и настояваме да знем от кой вид са. Особено пък моя. :)

Или тук ще пишете само за вашите си клавири?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Не знаете ли, че всеки китарист е нереализиран клавирист  :)

Недейте така колега, че какво ще излезе накрая за басистите или барабанистите? :)

Редактирано от dany
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@musicman

 

Горе долу накратко:

 

Клавир - това е keyboard на английски. Общо взето има едиколко си готови бленди и това е - никаква възможност за пипкане по тях. По-скъпите клавири имат гъзарщината да смесват 2, 3, 4..... бленди и съответно регулиране на сила на звука на отделните, но това е максимум на контрол върху звука, който можете да имате от клавир-а.

 

Синтезатор - Машинката с която работят повечето напреднали и можещи, другите просто и ползват едно 30-40 % от капацитета. Тук си пипкате блендите така както на вас ви харесват..... стига да знаете как ;)

 

Миди вафла - Праща сигнал към устройството което генерира звук. Тва може и да е печката в кухнята дето се вика, не е едно :) За справка - един добронамерен баща беше купил на сина си миди клавиатура да замести пианото. Има подробна информация, стига да потърсите :)

 

Дано съм бил по ясен :) . И какво излиза... че клавиристите сме заблудени китаристи :D . Сакън начи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миди вафла - Праща сигнал към устройството което генерира звук. Тва може и да е печката в кухнята дето се вика, не е едно :) За справка - един добронамерен баща беше купил на сина си миди клавиатура да замести пианото. Има подробна информация, стига да потърсите :D

грешка, пише се ФАФЛА :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че трябва да има две различни категории за Стейдж пиано и Дигитално пиано. Пример: на кутията на мойта Ямаха пише Digital piano, а в сайта на Ямаха същият модел се намира в категорията Stage piano!

 

Саунд модул - миди устройство, което генерира звук или чрез синтез или чрез просвирване на сампъл. В общи линии може да се каже че това е синтезатор, но без клавишната част. За използването му е нужна или миди клавиатура, или друг синтезатор, който да изпраща миди сигнали към модула, или друго миди устройство. Модели: Motif rack, Triton Rack, Kurzweil K2600R, Roland V synth XT, Kurzweil PC2 rack, Roland Fantom XR и много други...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

ionika - е вид електронен орган на източногерманската фирма vermona още от 60-те

 

популярни са били само в бившия соц лагер

 

първите модели са лампови - после стават транзисторни

 

пробвал съм от първите модели и мисля че звучат интересно - с повечко ефекти разбира се :godbless:

 

иначе чист прилича на някакъв ужасен тънък акордеон :bravo:))

 

за съжаление нищо общо със vox-овете или farfisa

 

странното е че и в бившия съветски съюз също е нарицателно за клавишен електронен инструмент

 

може и от там да идва - ние сме били "дащни" на времето - приемали сме всичко от "братята руси"

 

аз лично малко се дразня като ми се изцепят "йоника" за някой синт - но разбирам че просто човечеца и понятие си няма за какво става дума :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Мисля, че ще е полезно да опишете за по-незнаещите (като мен) различните ефекти за клавир, например различните видове педали и т.н. и различните ефекти които могат да влизат в модула например...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

ionika - е вид електронен орган на източногерманската фирма vermona още от 60-те популярни са били само в бившия соц лагер ... ...

 

За "йониката" доколкото знам, това е и първия ел.клавир който правят в бившата ГДР. Състоящ се от йонни елементи и от там идва името на клавира.

Това е било и името на завода, после се преименува на РЕГЕНТ, и най накрая ВЕРМОНА. И така йоника става като нарицателно за клавир. И тогава започва едилията за йоникар :D .

ПРИМЕР: ако тогава в соц. лагера се беше чуло за РОЛАНД, ЯМАХА и т.н.

щеше да се получи роландист, ямахист... :D:D:D

Е..си купона, направо :headbang::virtuoz::D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.