Petar Delov Публикувано Февруари 20, 2012 Share Публикувано Февруари 20, 2012 Интересува ме какво е мнението ви за един от най-евтините материали за направата на тяло за китара - липата (Basswood). Самият аз имам такава китара и съм много доволен но наскоро дочух че се появяват проблеми след година-две когато дървото изсъхне. В един такъв момент се получавало изкривяване което влияе на грифа и т.н. Аз още не съм изкарвал с една и съща китара цяла година за да разбера, затова се допитвам до вас. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lord Shredulous Отговорено Февруари 20, 2012 Share Отговорено Февруари 20, 2012 (Редактирано) Тялото на тази е от липа със напълно свалена боя(което предполага по-малка защита от влага и такива ми ти работи). Не съм забелязал никакво изкривяване. А самото тяло е почти на 7 години. Ако трябва нещо да те притеснява, е че лесно се получават вдлъбнатини при чукване. Редактирано Февруари 20, 2012 от Lord Shredulous Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Февруари 20, 2012 Share Отговорено Февруари 20, 2012 Въпрос на китара. Аз също имам такава от 7-8-9 (не си спомням точно колко) години и няма никакъв проблем. Става все по-добра (със сигурност е китарата, защото не съм аз ). Освен това има много страхотни инструменти от реномирани марки, които използват липата за материал за тяло от години (например Петручи модела на MusicMan/ErnieBall). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 20, 2012 Share Отговорено Февруари 20, 2012 Ако дървото е изсушено правилно и след това от него е направена китарата (тялото) при правилно съхранение няма да срещнеш проблем. Това важи за всички дървесини. Липовата ми китара не е мръднала, махагоновата за 15 години даде фира. Не че аз не съм си виновен за това. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Февруари 21, 2012 Share Отговорено Февруари 21, 2012 Това, че тялото на един инструмент е направен от един или друг дървесен вид не ти казва почти нищо за качествата му. Има сравнително скъпи инструменти (сещам се за някои модели басове Spector), които са с липови тела, както и по-евтини с тяло от елша, клен, махагон... Няма такова нещо, като евтино дърво per se. Цената му се определя от подбора и сушенето. Селектираните и добре изсушени дървета са винаги по-скъпи. И аз не съм чувал брезата да има проблеми със стабилността ако е правилно обработена. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Февруари 21, 2012 Share Отговорено Февруари 21, 2012 . И аз не съм чувал брезата да има проблеми със стабилността ако е правилно обработена. Брезата ли? Така като обяснявате за сушене на дървесина, човек ще си помисли че си имате някакво понятие. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rammkopf Отговорено Февруари 21, 2012 Share Отговорено Февруари 21, 2012 Зависи от самата липа. Също бях чувал какви ли не негативи за нея. Имал съм 3-годишна липова китара и нямаше никакви аномалии. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jim-ph Отговорено Февруари 21, 2012 Share Отговорено Февруари 21, 2012 Свирих на 40-годишен Мустанг, той е от липа. Една от най-страхотните китари, коите съм чувал. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
n1k0 Отговорено Февруари 22, 2012 Share Отговорено Февруари 22, 2012 Аз не бях доволен от тона на липовата ми Ямаха - прекалено мътен ми идваше; което, разбира се, най-вероятно се дължеше и на калпавите адаптри, ама те така се изграждат предеразсъдъците Иначе от към дървесина единствено ми беше кофти, че е много мека и лесно стават вдлъбнатини. За около 11-12 години бая бой е изяла със съответните последствия (доста тежки пукнатини по снадките и не само), но, докато я пазех, си беше екстра Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Yves Отговорено Февруари 22, 2012 Share Отговорено Февруари 22, 2012 ^ Доста странно да ти звучи мътно...липата е едно от светлите дървета... Не са ли някои от високите класове на Ibanez /вкл. сигначъри/ точно от липа?! За какви проблеми тогава говорим след като един от топ производителите прави доста китари точно от такова дърво. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
n1k0 Отговорено Февруари 22, 2012 Share Отговорено Февруари 22, 2012 Ами всъщност липата (basswood) го дават от по-топло звучащите дървета, които поглъщат част от високите и са с по-среднисто звучене Това, в комбинация с калпавите керамични адаптри, би довело до по-мътен тон. Иначе да, ако е хубава бройка дърво с хубави адаптри сигурно няма да звучи зле. Друг е въпросът, че, според някои, дървото не оказва никакво влияние върху честотната характеристика на тона на ел. китарите... (с което не съм съгласен... ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Февруари 22, 2012 Share Отговорено Февруари 22, 2012 Дървото придава отенък, но производителят е много по-важен елемент в крайния резултат. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 22, 2012 Share Отговорено Февруари 22, 2012 Дървото в тялото придава отенък, дървото на фингърборда - също. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kalmar Отговорено Февруари 24, 2012 Share Отговорено Февруари 24, 2012 Kaкто казаха колегите по-горе, качествата на дървесината, използвана в даден инструмент, много зависят от обработката (подбор, сушене...т.н.). Липата като цяло има изразени ниски и среди, и не толкова високи. Поради тази причина много произовдители я комбинират с кленов топ и кленов гриф. Даже някои (Suhr, Anderson) смятат тази комбинация за можеби най-добра. П.П. Пише се адаптЕри, не адаптри. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts