Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара през компютър, DI Box и прочие запитвания


turbo_4i4ka

Recommended Posts

Здравейте, от известно време насам обмислям възможността да си закупя електрическа китара, като средствата, с които разполагам, са около 550 лева (или с други думи, като за начинаещ - става). Дилемата, която имам обаче е, следната - дали да инвестирам тези пари само в китара, и чрез Guitar Rig да си свирукам (няма да правя публични изяви, все още ^_^), или да инвестирам и в кубе за сметка на китарата (и в процесор да речем, ако ампа съкс). Преди да кажете обаче - прочети из темите, има го написано, и прочее - да,четох, да ползвах както търсачката на сайта, така и чичо Гошо, но не си изясних някои неща.

 

А именно - гледам, че хората казват - вземи си един DI Box, за да нямаш проблеми с шума (понеже, доколкото разбрах, ако хакна дъската директно в звуковата карта, полза никаква, а и тя моята е вграден Realtek HD). Това хубаво, обаче гледам - модели всякакви, започващи от 40 лева и стигащи до 300 и нагоре. Та въпросът ми е, какво точно ми трябва (транзистори ли, някакви други джаджи ли) за да го използвам с единствената цел да си включвам китарката към компа? Бих желал да получа разяснение, защото съм изключително невеж в тази област, или ако не друго, то поне да ми кажете да не си губя времето с глупости.

 

Другият ми въпрос, или по-скоро потвърждение, е - Тъй като 100 % ще имам някакъв лаг, оправя ли се в задоволителна степен от тези така наречени AsioforAll драйвери?

 

Благодаря Ви предварително,

Чичо ви Турбо

 

П.П. - Машинката е стара, но ще свърши работа за софтуера - 2 гиги рам, двуядрен процесор на 2.1 Ghz.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят кратък опит със софтуерно свирене показа, че с вградената звукова карта и Asio4All не става (верно, отдавна беше, може да са дръпнали...). Ако ще се свири през комп, някакъв интерфейс от типа на Behringer UCG102 предполагам върши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с колегата, по-добре си вземи с китарата една евтина звукова карта. И това е всичко, което ти трябва за да си свириш в къщи - китара и звукова карта.

Но звуковата карта трябва да има вход за инструмент. Това което колегата ти препоръчва ще свърши работа. По този начин няма да ползваш ASIO4ALL.

 

По-добре малка звукова карта от колкото да опитваш през вградената, да купуваш DI боксове (струват колкото картата) и да се мъчиш с латенцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам с какъв компютър си ... Ако не е лап топ , те съветвам да си вземеш някаква звукова карта : например M-Audio Audiophile 2496 на старо видях че се продава за около 80 лв ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за съветите! Определено ми помогнахте!

 

П.П. - Споко, компа е настолен, не съм фен на лаптопите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да дам мойто не професионално мнение, като ползвач на Guitar Ring повече от 3 години. . .

Първите ми опити да изкарам звук с обикновенна саунд карта ето тук

 

Опит за ДЖ ДЖ ДЖ ДЖ Джжжжж

,

Закъснението макар минимално, професионалистите го чуват аз не :)

 

, , , , Бруменето дисторжана и грижите, както и глъхненето на китарата ще те преследват за винаги.

 

Миналата година си купих 5 канален Саунд Бластер на креативе за скромнитте 180лв. . .

ето това са резултатите, . . . .

 

Лош Аудио сет

малко по добър, на същото парче

 

Тези видеа по горе са записани на компа и са насложени върху видеото, естественно без никакви корекции

 

Ето ти и как звучи на живо без да презаписвам:

 

 

 

Колонките са 1 комплект обикновенни 2 +1 и успях да съживя един умрял комплект на креативе 5 +1 и ги каращисах да си направя 7 + 1 с два събуофера , като единия е за китарата а другия е за бак трака :)))

 

За обикновената карта ползвах asio for al

Creative Имат собствен ASIO значително много по добър

 

 

Дерзай младежо дано да съм ти бил полезен

Редактирано от V.Vichev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм също с такава вградена аудио карта и имам 18 микросекунди латенция, закъснение което не се усеща (поне аз не го долавям). Вади ставащ саунд и според мен ще те задоволи понеже си начинаещ.Според мен е по-добре да вземеш китарка и процесор или само китара ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за моделиращо кубе. Никаква латенция, голяма динамика, може да се свири пълноценна музика. Намират се за 150 лева Fender DSP, Mustang или Роланди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С този бюджет едва ли ще можеш да вземеш хубава карта и китара едновременно, освен ако някой не иска да ти подари едно от двете :)

Ако целта е да да си свириш за кеф без да записваш, моето мнение е да си вземеш китара и кубе. Аз със същия бюджет това направих и определено съм по-доволен, от колкото очаквах. Виж, ако ще записваш вече нещата отиват в посока към горните посттове. Преди кубето използвах ГитарРиг с евтин сетъп и се кефех доста - те ти жици, ефекти... но след това, като взех кубето(Line 6 Spider IV) просто ми отвори ушите, и дори повлия доста благоприятно на свиренето ми, а това си е нисък клас нелампово кубе.

Преди да вземеш решение за конкретна карта задължително провери ревюта, как работи с РС като твоето, и въобще с подобен сетъп, да не драмиш като мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ще ти кажа как започнах аз:

- Една китарка Ямаха РГ121 - много, ама много прилично отношение цена/качество

- Един аудио интерфейс - може и на берингер, може и някой друг от сорта, за стотина левчета

 

Тва е всичко, което ти трябва докато добиеш достатъчно опит да прецениш сам от какво още ще имаш нужда. Гитар риг е незаменим помощник в това да се научиш какви са различните ефекти за китара, кое как влияе на звука и що-годе кои апаратури какъв звук вадят, а въобще не се залъгвай, че не става за лайв - ако боцнеш един хубав интерфейс към него, и един добър спийкър симулатор, може да разцепиш мрака!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.