Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз като си бъзикам микс-а фино ползвам стъпки от 0.5 дБ и някой път не ги усещам та си иска цял дБ. Под 0.5 може би няма да го чуя. Не знам колко е нормалното, но си зависи и от типа матреял... :)

Отговорено (Редактирано)

тези разлики по-скоро ги "чуваме" визуално.... пробвай със затворени очи, и отворени уши. Ще установиш че е така. Просто смятам че 0.1 е незабележима стойност, 1 дб рядко променя нивото, 2 дб е осезаема разлика. Но ако на инсърт имаме динамични процесори, и еквилайзери, и фейдъра на канала е пре , тогава ще има нещо като "геометрична прогресия" и е възможно да има по осезаема разлика при по-ниски стойности.

поздрави!

Редактирано от VSTi
Отговорено

Чел съм, че разлика от около 0.3dB би могла да се усети, но по-малко от това вече е научна фантастика - слуховата система би имала нужда от сериозен ъпгрейд.

Отговорено

^Не знам за какво точно разлика си чел. Примерно ако се слуша дадена песен и в един момент в продължение на 2-3 секунди нивото се вдигне и доста по-големи разлики биха останали незабелязани. Но при рязък скок в нивата, особено ако ти контролираш превключването и знаеш кога да слушаш за скока, се усещат разликите. Не е трудно, спретнете си един blind AB test в DAW-a, който ползвате. Аз примерно, слагам една и съща песен на 2 съседни трака, като двата са напълно еднакви като настройки, само разликата е, че единия е намален със желаното ниво. След това давам на единия mute и после само щтракам върху соло бутона с ctrl+click (за Cubase става дума), като така без нуждата да гледам и да местя мишката, само с кликане мога да сменям кой трак върви в момента. И за самия тест, първоначално, без да гледам в монитора, щтракам 30-тина пъти напълно произволно, без да обръщам внимание на броя на кликнатите пъти и след това почвам да слушам и да се опитвам да позная кое е по-силното. Теста мисля че е доста достоверен, правил съм го както с различни песни, така и със сигнали от тон генератор. И в двата случая не ми е проблем да познавам по-силния трак при разлики до 0.1 dB. В интернет търсих, но неможах да намеря информация за средностатистическите промени, които човек може да чуе. Тая цялата работа не е толкова важна на практика де, но е интересен въпрос.

Малко се отклонихме от темата, автора да ни извинява :greenangel:

Отговорено

Авторът няма нищо против :) Интересна тема подхванахте, макар малко да прилича на мерене на пи*ки...

Инак по темата...чух наново парчетата и има неща, които не ми харесват!!! Хах...скоро ги очаква ремикс от началото...Ще ги пусна тук за вашите мнения. Да видим дали ще станат чак толкова различни...

Отговорено

Имай предвид, че като се занимава човек прекалено дълго с даден микс и започва да губи обективна преценка за нещата (освен ако няма доста опит може би). И така, в крайна сметка, след 20 дни играчка, микса може да е по-зле от колкото е бил след 5 дена.

Отговорено

Аз наново...Работих по едно парче и съм доволен от резултата, но в сравнение с тези двете звучи доста по-добре. Ще ги докарам да са еднакви...все пак ще са в един албум живот и здраве.

Отговорено

Топли, моля още топли...Те туй са новите миксове. Мисля да ги оставя да са и последни ;) . Ще се радвам да споделите мненията си.

http://www.reverbnation.com/trioplay

Поздрави

П.С. ето и старите

http://soundcloud.com/trioplay/trioplay-cool-acid

http://soundcloud.com/trioplay/the-queen-of-winter-44k