Jump to content
Българският форум за музиканти

Процесори срещу камиончета,преампове и т.н.


Mephistofel

Recommended Posts

Стана ми интересно,след един разговор,който водих днес - какво предпочитате: ефект процесори или преампове и самостоятелни ефекти,тип "камиончета"? Или може би комбинация от двете? Предимства и недостатъци,обосновете се защо харесвате и предпочитате даден вариант. А какво ползвате,не е едно и също с това какво предпочитате,нали се сещате? :virtuoz: Какъв тип бас звук ви допада повече - натурален и естествен,тип "бас-кабел-амп" или поукрасен с хорусче,синтезайър, уа?

 

Моите предпочитания ще споделя по натам,вие сте! :metalist:

 

Edit: Търсачката не ми извади подобна тема,но дори и да има такава,ще е старичка,някои хора може да са променили възгледите си,други да не са я видели.

Редактирано от Mephistofel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз лично предпочитам Бас-Кабел-Амп , защото стила ми е такъв . Иначе ако ще трябва да свиря някакъв друг стил може да добавя хорусче , или пък динамично филтърче , т.н. Това е ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За непретенциозно свирене, и затваряне на очите за някои недостатъци(конкретни за избрания процесор) бих казал процесор.

За по-упорито свирене и при по-голяма лична чувствителност към качеството на звука, бих предпочел камиончета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А в зависимост от обстоятелствата? При чести изяви в кратък период от време и без наличен транспорт - как се разнасят една камара басове,кабинети,ампове? От друга страна - един процесор алтернатива ли,при все ,че е сам по себе си симулация на горепосочените купчини озвучаване и на една раница камиончета? Говоря за читави процесори,не "детски играчки" от типа на Zoom 506 (или 506-2) и Кorg AX1B. Искам да стимулирам истински размисъл,не ми отговаряйте с по две изречения? :metalist:

 

Edit: Пишете и конкретно какъв gear използвате,както и защо - въпрос на възможности,или пък на предпочитания? Защо точно такъв,а не онакъв? :virtuoz:

Редактирано от Mephistofel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина мобилността на системата трябва да се има в предвид . Лично за процесор аз бих предпочел :

me50b_md.jpg

Или тази серия от камиончета :

boss_bass_collage.jpg

 

Предполагам сте стигнали до извода , че за мен лично БОС правят най-доброто като бас-звук .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре,на основата на какво би ги предпочел? Не се заяждам,просто ми е интересно - слушал ли си всичкото това как звучи(не на семпли на сайта,а с бас в ръце)? В смисъл - специфичния звук на всеки ефект,сработеността им заедно в един chain? Смяташ ли,че ще ти вършат работа ?

 

А в момента какво ползваш?

 

Edit: Не търся конкретна информация,просто са ми интересни вашите възгледи по темата. :godbless:

Редактирано от Mephistofel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много зависи каква музика се свири.В моя случаи съм свирил кажи речи всякакви жанрове и поради тази причина ползвам и процесор и преамп и кубе.Това е да не се лъжем идеалната комбинация която има един единствен недостатък.Скъпа е!Но пък вече имаш неограничени възможности да комбинираш с различните компоненти и възможностите са безкраини.А по въпроса с мобилноста не е особенно голям проблем според мен да си носиш кубето процесора и преампа.

Редактирано от tsetso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно,че средствата са определящи. :godbless: Но все пак - ако финансовите възможности са налице - глава с кабинет не е ли по-предпочитан вариант конкретно от комбото? Пределно ми е ясно,че еднозначен отговор е невъзможно да се даде,но все пак? И @tsetso,конкретно към теб - какъв гиър ползваш в момента? Мисля,че беше споменавал за комбо "Hughes&Kettner" BassKick серия,но освен него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи... аз мисля, че при всички положения е задължително басиста да се цели в комбинацията глава+колона, или кубе, без значение дали се ползват камиони или процесори. Ампа и колоната определят звука не по-малко от самия бас, а и така всеки може да си изгради желания звук и да разчита на него всеки път, без значение къде свири и какво е централното там. Оттам нататък-ако се търси по-евтин вариант, определено бих гласувал за камиончетата-качествени са, а и по-лесно се купуват-да речем днес едно, след 6 месеца друго и така лека полека до крайната цел. Иначе-няма лошо и с процесор да се работи, но трябва да е доста качествен, което е равно на скъп. Така че-избора си е персонален. Аз имах 2-3 камиончета, но ги продадох, за да си купя колоната или ампа, не помня вече. Това беше моя избор, въпреки че не мисля, че и занапред бих си търсил нови камиончета. По-скоро мисля да събирам пари за още един амп, ако припадне нещо хубаво, а и смятам да си направя или купя още една или две колони, за да мога да съм по-гъвкав спрямо събитието, на което трябва да се свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих предпочел добър процесор или въобще без такъв. Мисля обаче, че първото нещо трябва да е добра глава + сносна колона. Кубето - пак зависи от личните предпочитания. Когато имаш пари за добра апаратура, първо трябва да подсигуриш базата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм, че Стефф е с изключително правилна позиция, но все пак си зависи от нуждите и възможностите. Аз като преди всичко китарист надали ще си купя бас комбо, да не говорим за скъпо и добро такова. Иначе ползвам един смешен бас Ямаха в Ibanez TS-7 и после в миксера (или Хай-Фай ресийвъра в къщи). Чудно свири, да не повярва човек!!! :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какъв гиър ползваш в момента? Мисля,че беше споменавал за комбо "Hughes&Kettner" BassKick серия,но освен него?

Точно така.Освен него Groove Tubes-лампов преамп и Boss me-6b процесор.Процесора е малко старичък но върши работа.От времето когато се произвеждаше в Япония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам Bass Attack на Hartke (VXL Tone-Shaper pre amp) и комресор Bass Squeeze на DigiTech.

Защо избрах да се "доверя" на такъв гиър ?! Ами различни съображения. В няколко теми съм описвал решението ми и вероятно се повтарям и потретвам. Но първо, действах на принципа бас-кабел-РС, просто не разполагах с нищо друго, та след това с разни програмки префасонирвах звука, за да си намеря блендата която да ме кефи. От многото човъркане стигнах до извода, че ми трябва компресор. Изборът ми се спря на камиончето BassSqueeze на DigiTech, това беше по-вероятно да се намери, а и цената ме устройваше, голям плюс беше, че копресорчето е двубандово. По-късно разбрах че е цифрово, но не съжалявам за избора си, за тези пари и възможности - нямам претенции. След това нещо ми щукна и реших че трябва за събирам оборудване и започнах да се оглеждам я за кубе, я за амп, но реших че първо трябва да е преамп, изборът ми се спря на VXL Bass Attack, с цена под 100 евро, лесно се пренася - габаритите му не са като за рак система, с DI box, контрол на хармоници, врътки на ниски, средни, високи и още по-високи, режекторен филтър ... Напълно ме устройва, за сега нямам намерение да допълвам гиъра с други неща като глава, колона и т.н. Изборът ми беше продиктуван на първо време от чисто финансови възможности, на второ място, че не се занимавам професионално с музика, не отделям много време за репетиции, професията ми отнема по-голямата част от времевия график, подрънквам от време на време. Ако задобрея и реша че настоящата апаратура ми отеснява, ще се замисля за нещо друго, но обезателно пак ще са копресор и преамп.

Привърженик съм на чистия звук - но то пък зависи от какъв бас идва този звук, с това не искам да засягам някой който овърдрайва - всичко си има място под слънцето, просто на мен не ми върши работа толкова манипулиран саунд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А в зависимост от обстоятелствата? При чести изяви в кратък период от време и без наличен транспорт - как се разнасят една камара басове,кабинети,ампове? От друга страна - един процесор алтернатива ли,при все ,че е сам по себе си симулация на горепосочените купчини озвучаване и на една раница камиончета? Говоря за читави процесори,не "детски играчки" от типа на Zoom 506 (или 506-2) и Кorg AX1B. Искам да стимулирам истински размисъл,не ми отговаряйте с по две изречения?  :dance:

 

Edit: Пишете и конкретно какъв gear използвате,както и защо - въпрос на възможности,или пък на предпочитания? Защо точно такъв,а не онакъв? :dance:

Отговор на думите на Mefistofel и доводите ми за по-горното мое мнение са:

1. Относно мъкненето на "100 кила желЕзо" по чести гигове - еми така и така като мъкнеш амп и глава които са неразглобяеми и са по(да речем) 20-25кг парчето, 3-4 кила за 10тина камиончета, които се носят в една раница от един стандартен неслаботелесен индивид, не би трябвало да са кой знае какава болежка.

При положение че си без кубе, а ще си в централното - DI бокс, и напред - което е пак камионче.

 

2. Здравина - много по-трудно се съсипва едно качествено камионче, а и му трябва(според мен) по-малко грижи - чистиш го от прахта само като му свалиш капака за 2-3 минути макс, при процесор работата е много по-бавна.

 

3. Ремонт - далеч по-опростена е платката на едно камионче, отколкото на един процесор(и в двата случая говоря за най-разопространените сред нас, простосмъртните музиканти). Дребните повреди на процесора могат да се пренебрегнат ако станат по време на гиг, на камиончето също. Ако повредата не може да се поправи за миг-два, камиончето го мяташ в гореспонематата раница и ползваш останалите 9 кутийки ;) , а процесора...еми и той отива там и свириш "на сухо" останалата вечер. А и самата поправка може се окаже по-сложна, може и на следвашия гиг да си така. Простотата на "сапунчето" позволява далеч по-бързи манипулации при такова положение.

 

4. Цена/качество/рентабилност - можеш да си вземаш едно по едно от камиончетата, да сменяш това което не ти харесва, така че винаги да си доволен от резултата. Качеството на звука според мен е по-добро, макар че не отричам че читавия процесор също не е за изхвърляне. В дългосрочен план изглежда скъпо, но помислете си - за да си вземеш например процесора който RockMan е предложил, колко време трябва да пестите? Последната цена която АЗ му знам е почти 300 евро=около 600лв - пари които даваш на веднъж, а не на по-малки порции както при "сапунчетата". Лизинга в БГ е неудобен по една или друга причина. Достъпността на камиончетата за бас спрямо процесорите за него също е по-добра. По въпроса с рентабилността - един 5 годишен процесор ще загуби много повече от цената си, отколкото едно камионче, т.е. загубата е по-малка - защото излизат нови процесори с повече функции на по-добри цени, а камиончетата ако са Бос например, влизат в графата класика и запазват парАта си.

Покупката едно по едно позволява и нещо друго - докато си вземеш следващото научаваш възможностите на 1вото('щот сА кефиш якуууу ;) ), и т.н. и т.н.

 

5. Недостатъци - Кофтито на камиончетата е това че те трудно се сетъпват - нареждането на N на брой кабелчета е доста досадна работа, и ако се бъгне някой от тях по време на свирнята и не знаеш кой, ти се разгонва фамилията. Още ако искаш няколко пресета за няколко песни очите ти стават на 4 докато ги запомниш и направиш, т.е. тук ще играе химикала и листа, а ръцете повече.

Процесора няма такъв проблем - 2-3 кабела, и си ток и жица. Сейв пресет - повече отколкото можеш да запомниш. "Некст", "некст"... и :D . По този параграф определено е по-добър процесора.

 

 

 

И за да не съм много отвял се - обратното на написаните ми доводи за камиончета е допустимо когато имаш доста кеш и можеш без да ти пука да си позволиш някакъв high-end процесор с много глезотийки, доказани качества и здравина и лесна манипулация, и статут на рекордьор и класик сред съперниците си. Но естествено, повечето от нас не могат да си го позволят.

Затова мисля така...

 

Това са причините според мен, които показват преимуществата на "сапунчтата" пред процесорите.

 

Аз нямам никакъв гиър освен баса и кубето за китарка, просто на този етап имам други проиротети и не мога да си позволя да спестявам за камиончета. Но когато ще мога, ще се целя в Dunlop M80.

 

Ако греша някъде в размислите си, ме поправете!

Благодаря Ви за търпението и вниманиетето! :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имах процесор. Най-хубавата бленда на него се оказа байпас-а :dance:

Тунера му беше готин (че процесора беше корг)

До тук с готините неща. Всичко друго беше гадно.

Според мен за бас, най-доброто е бас усилвател и колона, като ампа да има честотни корекции. С хубав такъв гиър не ти трябва нищо друго :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.