Jump to content
Българският форум за музиканти

Хаби ли батерията включения кабел?


spiritus

Recommended Posts

Имам Cort GB35a с активна, докато не сложих цк ключе на + на батерията, падаха бързо, а сега не съм сменял батерия над 1.5 г. Верно има си нова дупчица басчето, ноо за мен си струва. С забравен кабел вътре много бързо заминава батерията. :thumbdown:

Редактирано от BLj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега се замислям за нещо - вие ще кажете дали е възможно и дали би имало някакви проблеми - ако се промени схемата така, че при изключване на активната електроника (от оригиналния ключ), да се прекъсва и захранването от батерията. Дали е възможно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам какво толкова трудно има да се изважда жака след свирене? Не би било трудно да си изработите такъв навик, както си изключвате усилвателя например. Aз не бих си дълбал по инструмента само заради това. Ако пък изработването на такъв елементарен навик е трудно, купувате си 1-2 от тези и си решавате проблемите:

 

http://www.amazon.co.uk/Uniross-Multi-Usage-Long-Life/dp/B0013HHFEI/ref=dp_cp_ob_ce_title_1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ blr

Разбира се, че няма проблем да се изключва кабела от китарата. Разбира се, че може да се закупи и battery charger. Разбира се, че няма проблем и да не питам във форума (който форум ми допада много).

 

Но, разбира се - няма да се получи дискусия и и няма да се обогатя с мнението на съфорумците. Няма да науча и нови възможности за справяне с даден проблем (не визирам конкретния, а общо). А нали това е една от целите на форума (и не само този).

 

И накрая - разбира се, може да не обръщаш внимание на това което питам, ако нямаш какво конструктивно да споделиш.

 

Предполагам, че ти си изградил този навик (и много други навици), но не е задължително всички да имат или изграждат навици, които са присъщи за теб. Ако беше така - всички щяха да бъдат ТИ. ... а аз не искам да съм ти :)

Редактирано от spiritus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става въпрос за мен или когото и да било другиго персонално. От отговорите, които получи дотук това е ясно. Става въпрос за това, че всяка човешка дейност изисква изграждането на определен минимум от навици и спазване на правила, НЕ ТЕЗИ, КОИТО АЗ СЪМ СИ ИЗГРАДИЛ. При използването на музикална апаратура, си има неща като ред на пускане и спиране на устройствата по веригата на сигнала, кое и къде може да се включва при пусната апаратура, въпросната драма с жака... Никой не те кара да ги спазваш, просто ще си улесниш живота ако го правиш, а ако искаш си монтирай прекъсвачи през 10 см по веригата.

 

Дискусията е нещо хубаво и полезно, но не и за нещо толкова тривиално. Ако ти е мерак да си модифицираш инструмента, има си цял раздел, наречен "Изработка и ремонт" там ще ти обяснят подробно какво и как, а ако не можеш сам, някой ще го направи вместо теб срещу заплащане. В резултата на това ще се сдобиеш с модифициран инструмент, което най-вероятно, ще намали продажната му цена, когато решиш да минаваш на по-добър.

 

Искаше съвет, беше ти даден нееднократно, включително и как да си намалиш разхода за батерии, което явно ти е проблем, поради невъзможността ти да запомниш нещо толкова елементарно, като да си изключваш кабела от китарата. Оттук нататък, аз поне не очаквам в темата да се предостави някакво революционно познание.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, blr

 

Ако обърнеш внимание, аз благодарих на всички за съветите. Да - от отговорите до тук стана ясно, че при включен кабел се хаби батерията. Но ми изникна въпрос за едновременното изключване на активната електроника и батерията. Реших да използвам текущата тема, за да не пускам нова такава в друг раздел.

 

Повярвай ми - разходите, които бих направил за закупуване на батерии никак не ме притесняват. В момента съм с с две rechargeable batteries и съветът ти е позакъснял. Освен това - именно затова задвам въпроса за модифициране на схемата на свързване, за да не дупча излишно баса.

 

Тривиалността на дискусията се определя от хора, които наистина могат да дадат конструктивно мнение, а не просто да почешат пръсти по клавиатурата. Виж как хубаво се изказаха съфорумците - един даде съвет, друг сподели опит. А ти - "свиквай, изграждай навици ..."

 

Ако исках да разбера как и защо да изградя навици, ще се обърна към теб на ЛС (вече знам, че си спец по тези неща). Но не това беше фокуса на топика.

 

Целта ми не беше да се открие топлата вода, очаквайки революционно решение на един или дриг казус/проблем.

 

Пак повтарям - ако нямаш какво да кажеш по темата - просто не пиши - не е задължително да трупаш posts activity, пускайки постове от рода на (цитирам по памет) : "Нали вече ти казаха, Не можеш ли да си изградиш навик" и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://delano.de/upl...ring_2pages.pdf

 

виж на схемата пушпул ключето запойваш минуса на батерията на десните средно и горно краче режеш го на средата кабела няма значение кое на кое от двете крачета ще отиде

 

 

"виж така ли вързана схемата актив пасив на самия бас при други връзвания трябва да се

промени "

 

възможно е да се получи пукане при превключване

Редактирано от temerut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега се замислям за нещо - вие ще кажете дали е възможно и дали би имало някакви проблеми - ако се промени схемата така, че при изключване на активната електроника (от оригиналния ключ), да се прекъсва и захранването от батерията. Дали е възможно?

 

spiritus, прочети пак 8.9 и 11-то мнение от твоята тема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам какво толкова трудно има да се изважда жака след свирене?

 

Ще отговоря само за себе си.

 

Не е трудно, разбира се. Но... Въпросът е принципен.

 

Аз, например, в момента свиря по три пъти в седмицата за по около 3 часа (без да броим самостоятелното свирене вкъщи). В рамките на тези 3 часа ми се случва поне на 2 пъти да си правим почивки на по цигара или каквото и да е... - за по около 5-10 минути. При всяка от тия почивки, правя следното:

 

Бас-volume-врътка на min., switch-off на амп-а, вадене на жака от баса, вадене на жака от входовете на ефектите.

 

Вероятно няма да спестя кой знае колко енергия за 10 минути, но по тоя начин си създавам и поддържам навика.

 

След почивката - в обратен ред.

 

Естествено, в един момент човек започва да "му писва" и се замисля дали няма някакъв по-ефективен бърз начин за пестене на батерийна енергия. :-)

 

И търси отговорите на тия казуси...

 

Затова са и тези теми, тези питанки и чуденки и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мислех да пиша повече в тази тема, но за да отговоря на Данчо (персонално).

 

Да направим една сметка: 3 пъти седмично х 2 почивки х10 минути = 1 час седмично, допълнително потребление. Ники вече написа какво е типичното потребление на активните електроники, но аз ще го удвоя за да сме във възможно най-лошия вариант, да речем 4 мА.

При това потребление, една качествена, алкална батерия има капацитет от около 400 мАч. Предполагам, вече ти е ясно, че ваденето на жака през тези почивки няма да ти спести нищо значимо.

 

Що се отнася до ефектите, зависи какви и колко са, но там вече използването на стабилизирано и филтрирано захранване е оправдано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пукането при включване не е силно, но не е хубаво. Сигурно има решение там. То и жака като включвам пак трещи когато техниката е вкл. Съгласен съм с blr относно редът на пускане и спиране на устройствата по веригата на сигнала, но примерно не всички са трезви по всяко време и редът може да бъде нарушен неочаквано. Обаче аз сложих това ключе т.нар. killswitch точно заради батерията и по навик си гася от там. Имаше тема във форума.За дупчицата не ми пука, въпрос на приоритети. Все пак всеки със своя акъл :cheers2:

А тоя а: http://www.youtube.com/watch?v=sCgs0yJAWnM

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откривателския дух на хората ги кара да търсят всякакви варианти за решения. Не опира до мързел или невъзможност за запомняне на някаква последователност.

 

А пича от линка, който BLj пусна - ето пример за откривателски дух - постигнал е някакъв "ефект" - :) - Готино :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако входната букса ти е моно, и да вадиш кабела няма как да се спре консумацията.

Според мен по-вероятно е ключето да изпълнява и тази функция.

 

Работи ли в нормален режим без батерия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работи без проблеми при махната батерия и при изключена активна електроника. Естествено, ако е махната батерията (или е изхабена) при включване на активната електроника не излиза сигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.