Fats Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 Много ми е чудно как за две седмици можеш да скапеш тия струни. Пък даже се разтегнали. За тиранти ли ги ползваш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 Животът на струните зависи от доста неща. На първо място, колко е свирено с тях. Ако човек свири по 3-4 часа на ден, доста ще им заглъхне тона на които и да е грапави струни за 2 седмици. Специално при Roto66, разликата е особено осезаема защото, като нови звучат много светло и "режещо". Струни, които звучат по-меко, когато са нови оставят впечатлението за по-голяма дълготрайност. Други фактори за живота на струните са, потят ли ти се ръцете, каква е влажността на въздуха, техника на свирене. Откакто преминах изцяло на гладки струни, се отървах от тези проблеми. За разтягането, не знам какво се има предвид. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sw1tched Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 От 2 седмици почти съм с Ротосаунда.Тонът им замина много бързо.След всяко свирене ги мазах с Dunlop Formula 65 уж,за да им се запази тонът...Също се разтегнаха прилично.Някой има ли идея как да им възстановя тонът или не е възможно. С риск да се посмеят колегите, ще издам и моята "тайна рецепта": Отиваш в банята, взимаш стара четка за зъби, слагаш малко паста и почваш да я разпределяш по дължината на струната. След това търкаш по цялата струна за около минута (на пода например, плочките се мият лесно). Измиваш струните от пастата под чешмата (внимавай с какви дрехи си, ако не искаш пръски от паста по тях). Сушиш с кърпа или парцал и ги държиш пред духалка за минута две като внимаваш да не се опариш (струните се нагряват бързо). След като сложиш изчистените струни, ще трябва да ги опъваш и затягаш поне 5 пъти, за да спре да им пада тона като ги настроиш. Струните няма да станат нови, но процедурата е лесна и бърза и накрая миришат хубаво Разликата нагледно: http://dl.dropbox.co...%20-%20dead.mp3 http://dl.dropbox.co...20-%20clean.mp3 ^Става дума за нисък клас Ibanez с 2-годишни обикновени струни, преди и след почистване по този начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 (Редактирано) Това за първи път го чувам и наистина ме напуши смях... не се засягай. Целта на почистването на струните е да се премахне прах, кожа, кристализирала пот, мазнини... всякакви гадости от пространството между навивките. Пастата за зъби съдържа микрочастици SiO2, които действат като абразив. Дори и да поичистиш струните от гадостите, тези частици ще се набият между навивките. Ако искаш рецепта за почистване ето нещо, което работи: 1. Сваляш струните и ги навиваш. 2. Разтваряш една чаена лъжичка сода за хляб в около 250 мл чиста вода, добавяш капка препарат за миене на съдове и я поставяш в плитък съд. 3. Слагаш струните в съда за около 5 минути. 4. Изсипваш този разтвор и промиваш 3-4 пъти с чиста вода като оставяш за по минута. Можеш и да ги прехвърлиш в друг съд с чиста вода и така няколко пъти. 5. Изваждаш струните и ги подсушаваш леко с чиста, памучна кърпа. 6. В чист съд наливаш около 250 мл изопропилов алкохол. 7. Поставяш струните в него и ги захлупваш за да не се изпари. 8. Оставяш при стайна температура, далеч от източници на огън и топлина за 6-7 часа. 9. Вадиш, развиваш, подсушаваш, оставяш да изсъхнат напълно за още около 30 мин и поставяш. Изопропанолът можеш да го използваш повторно Смисълът на цялото това упражнение е, че първият алкален реазтвор, неутрализира следите от кисела пот (препаратът за съдове е за по-добро умокряне), а вторият разтваря мазнините. Времето за престой във воден разтвор трябва да е минимално, защото сърцевината на струните не е изработена от неръждаема стомана. Ако имаш достъп до ултразвукова вана, това можеш да го направиш по-ефикасно и за много по-кратко време. Когато ползвам грапави струни и аз понякога прибягвам до този метод за освежаване, главно през лятото когато ми се потят ръцете и тонът им заминава за десетина дни. През зимата рядко се занимавам и направо сменям след около месец. Редактирано Октомври 22, 2011 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
golfabitch Отговорено Октомври 22, 2011 Автор Share Отговорено Октомври 22, 2011 И аз ги взех именно заради слапа,но тонът им замина бързо.Отначало бяха супер. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sw1tched Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 Това за първи път го чувам и наистина ме напуши смях... не се засягай. Целта на почистването на струните е да се премахне прах, кожа, кристализирала пот, мазнини... всякакви гадости от пространството между навивките. Пастата за зъби съдържа микрочастици SiO2, които действат като абразив. Дори и да поичистиш струните от гадостите, тези частици ще се набият между навивките. Ако искаш рецепта за почистване ето нещо, което работи: Тези частици се отмиват с водата, с която ги плакнеш след изтъркването. Не се засягам, то си звучи смешно, но работата е там, че работи - пробвал съм го нееднократно. Още повече, че цял комплект може да е готов за под 10 минути, вместо да вариш омирисваш и чакаш сума време. Опитай го с някоя стара струна преди да говориш с насмешка Суровите записи които дадох за пример показват как един и същ бас с едни и същи струни зазвучава по коренно различен начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
golfabitch Отговорено Октомври 22, 2011 Автор Share Отговорено Октомври 22, 2011 Ами свиря средно по 2 часа на ден.Попринцип нали е хубаво струните да се почистват след всяко свирене с кърпа или препарат за стурни.Мазах ги с Дънлопа след всяко свирене,но имам чувството,че той ги скапа по-бързо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 Fast Fret и всякакви такива илачи имат, меко казано съмнителен ефект, според мен. Ако свириш с чисти ръце и след това си избърсваш струните с чиста, памучна кърпа, би имало по-добър ефект. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 По-добро нещо от памучната кърпа и старателното бърсане няма. Пък нищо не коства преди свирене да си измиеш хубаво ръцете. Понякога даже нося със себе си медицински спирт и памук, не край всяка сцена има течаща вода. Избягвам всякакви "почистващи" препарати, поне аз не виждам някакъв смисъл в използването им. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Октомври 22, 2011 Share Отговорено Октомври 22, 2011 Индивидуалната киселинност на потта има значение, колкото и невероятно да звучи. Ако китариста ми посвири на моя бас повече от 10тина минути най-вероятно ще трябва много скоро да изхвърля комплекта, какъвто и да е той (изключая моделите с покритие). А иначе забелязах, че от няколко години насам почти не ми се потят ръцете докато свиря, а преди това ми се потяха повече и Винаги ги миех преди свирене. Дори и сега ако си усещам ръцете мръсни търся къде да ги измия. Никога не си бърша струните след свирене, не ползвам никакви препарати. Струните ми се скапват след месец-два-три, но го намирам за нормално. Не ме кефи, но като ми омръзне да ги трая просто си купувам нови. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 23, 2011 Share Отговорено Октомври 23, 2011 Така е, едни и същи струни в различни ръце изкарват различно дълго. Зависи също и от техниката на свирене. Слапът и използването на повече слайдове износват струните по-бързо или поне при мен е така. Така или иначе, когато свирех с грапави струни ги сменях средно веднъж месечно през лятото и на около месец и половина през по-студените сезони. При гладките струни, нещата стоят различно. Трябва им около месец за да се разработят и да придобият типичният "гладък" тон. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Октомври 23, 2011 Share Отговорено Октомври 23, 2011 Сега следва тъп въпрос, но, стават ли гладките струни за слап? Никога не съм свирил на бас със "съвременни" гладки струни. Попадал съм само на антични тояги с 20-годишен "Томастик". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Октомври 23, 2011 Share Отговорено Октомври 23, 2011 (Редактирано) Стават. Ако си слушал Age of Aquarius от Коса например, Wilbur Bascomb slap-ва с гладки струни. Имат си специфичен звук, не звучи като Marcus Miller да речем. Редактирано Октомври 23, 2011 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bassco Отговорено Октомври 25, 2011 Share Отговорено Октомври 25, 2011 (Редактирано) Привет Мисля че с подходящи корекции стоманените струни могат да прозвучат и меко,но никела ако са захабени няма как да "звъннат". Редактирано Октомври 25, 2011 от bassco Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
golfabitch Отговорено Октомври 25, 2011 Автор Share Отговорено Октомври 25, 2011 Какви например? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts