programista Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 (Редактирано) А вие представяте ли си какви са били коментарите във форума на jazzbassplayer.org, когато Джако пуснал темата: Махане на прагове на бас китара by Jaco Pastorius Хи, хрумна ми една идея, но искам да питам по-знаещите. Искам да махна праговете на баса ми . Дали резултата ще е добър? отговори: 1. като не искаш прагове си вземи контрабас. 2. без прагове баса никакъв звук няма да издаде. 3. момче я подобре ходи гони девойките , стига си ни занимавал с глупостите си . първо онази безумна тема с флажолетите .. сега праговете щял да маха. Редактирано Август 23, 2011 от programista 4 Цитирай
Свилен Бас Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 (Редактирано) ^ Не Джако е измислил фретлеса, всъщност Eто ви любими сънародници, в Ла - Кое не се чува и има ли изобщо някакъв проблем?! Надолу може да се ходи много - отдавна има струни за Фа диез, даже Уоруик имаха и фабричен модел такъв (Фа диез, под Си, което е под Ми). Има струни и за До диез, под Фа диеза, а от скоро има и струна Сол Диез, която е под субконтра октава (13Hz) и е дебела почти 7мм. Ето как звучи: http://garrygoodman.com/G%20Sharp%20Sequence/G%20sharp%20sequence.wav Така де - не в Ла, а в Сол Диез може да се отиде и то октава, под въпросдното Ла, а ако се дропне Сол диезът в Ми, отиваме две октави под стандартното Ми (4-та струна) на баса ...и по-лекичко го казвайте Редактирано Август 23, 2011 от Свилен Бас Цитирай
programista Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 ^ Не Джако е измислил фретлеса, всъщност въпроса не е в това "кой първи" .. идеята ми беше, че човек, макар и басист е свободен да експериментира с инструмента си, и да открива нови неща(за себе си). Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 Да направим нова тема - "Знаел ли е Джако, че някой друг вече е бил махнал праговете на баса, или си го е измислил сам?" ? Цитирай
Fats Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 ...а ако се дропне Сол диезът в Ми, отиваме две октави под стандартното Ми (4-та струна) на баса Изпълнен съм с радост и очаквам в скоро време да се постигне мечтаният физиологичен ефект - спонтанно посиране съпроводено с неконтролируемо търкаляне по разкаляния терен. 1 Цитирай
kulov Отговорено Август 25, 2011 Отговорено Август 25, 2011 В петък гледах една банда, EXK, много ниско свиреха, не знам, в ла или сол, така ми се стори и басът беше 4 стр. Както колегите вече са ти казали, за да се озвучиш при това положение ще ти бъде нужна стабилна апаратура. Друго - ако не успееш да намериш гореспоменатите струни, дето са си сетнати в ла, и вземеш стандартен 5струнен сет, гледай 5тата да е минимум 130ка (по-добре 135), а 4тата по възможност 110ка. Ако са ти много хлабави може да се наложи да вдигнеш екшъна от магарето. Не си споменал какъв ти е инструмента - басовете с 35" мензура по-добре понасят дропването (но и да е 34 пак не е болка за умиране). Не казах нищо, което вече да не беше казано, но просто ти го резюмирах, като за 1класник. От няколко години свиря повече в Ре (аз съм с 5 стр.). Внимавай ако правиш чести смени на настройката, например както си да речем в Ла го вдигнеш в Си да вадиш някаква песен, без да си смъкнал екшъна от бриджа, изсвириш си нещата, прибереш го в кейса, без да си свалил пак в Ла. И на другия ден почти сигурно грифът ше ти е мръднал. Не е нищо страшно, но е хубаво да се внимава. На мен често ми се случва да правя точно това и винаги като си изсвиря нещата отпускам струните преди да прибера баса. Успех, колега! Някои стилове просто си изискват по-ниски настройки. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Август 26, 2011 Отговорено Август 26, 2011 (Редактирано) Внимавай ако правиш чести смени на настройката, например както си да речем в Ла го вдигнеш в Си да вадиш някаква песен, без да си смъкнал екшъна от бриджа, изсвириш си нещата, прибереш го в кейса, без да си свалил пак в Ла. И на другия ден почти сигурно грифът ше ти е мръднал. Не е нищо страшно, но е хубаво да се внимава. На мен често ми се случва да правя точно това и винаги като си изсвиря нещата отпускам струните преди да прибера баса. Винаги (откакто участвам във форума, по-точно) съм се чудил какъв е този Ужас, от пипане на тръс-рода? Значи, имал съм доста басове, с някои от тях съм свирил и в Си, и в До, и в Ми, и в Ми-бемол, а два ги настройвах на квинти - от Ла, от До и от Си и не се е налагало да пипам тръс-рода. Единствено, имаше период, където с една китара свирих в Ми, Ми бемол и Ре (не "дроп") и я пренастройвах по няколко пъти на седмица,в зависимост от бандата, с която свирех. Та, само там имаше натягане на тръс-рода. Когато я оставих в един строй се оказа, че тръс-родът пак трябва са се пипа през две седмици - такава си беше. Другите ми запимания с шиша са лични настройки, докато ми пасне инструмента, но най-старата ми китара, която притежавам от 13 години не съм пипал нито вендъж (по тръс-рода), а също съм сменил доста видове струни и строеве. ...та, добре, че започнах да свиря преди да имам компютър, иначе сигурно и за смяно, че дори и за настройване на струните, щях да я нося на лютиер Свирил съм в Си с 32" мензура и нямах проблеми, понеже не знаех, че "не се прави така" и нямаше кой да питам Иначе, "тежкото", според мен, идва точно от отпуснати, а не ниски струни - примерно едно Ми, свалено до Си, звучи по-тежко (и гадно!) от нормално Си. То така и се е правело в Началото. Този случай, обаче, е подходящ за ограничени неща (като възможности). Според мен, де. Примерно, ако ще свиря Фюнеръл дуум, предпочитам този вариант. Редактирано Август 26, 2011 от Свилен Бас 1 Цитирай
rager Отговорено Август 26, 2011 Автор Отговорено Август 26, 2011 хахах момчета мисля верно да направя темата за джако :D lol или друг има ли желание да я пусне някой по известен та да стане по гледана? на мен ми е все тая Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Август 26, 2011 Отговорено Август 26, 2011 programista вече ми се върза на акъла. Ето темата, че и с анкета: link. Ти докъде докара нещата с дропването - пробва ли? На грифа нещо стана ли му? Заради тебе пишем тука все пак - ти отвори темата Цитирай
rager Отговорено Август 26, 2011 Автор Отговорено Август 26, 2011 ами пробвах със струни от 4 струнен бас,но не звучеше хубаво и твърде много се вееха.Но скоро ще пробвам и с комплект за 5 струнен ,за това благодаря за всичко Цитирай
TheDivineSuicideOfK. Отговорено Август 27, 2011 Отговорено Август 27, 2011 компетенция е всичко в тоя форум, от-до 1 Цитирай
delagro Отговорено Август 22, 2012 Отговорено Август 22, 2012 Ако дропна 4 струнен бас до дроп A ще ми стане ли нещо на грифа? Дропването може да стане с някъкъв процесор, например някой zoom B2 например. Там може да избираш във всякaкви тоналности. Въпрос на вкус е, а и зависи с какво свириш. Разбира се става след като си поиграеш с zoom-a. Цитирай
blr Отговорено Август 22, 2012 Отговорено Август 22, 2012 Откъде ги изкопавате тези теми отпреди година?! Дропването може да стане с някъкъв процесор, например някой zoom B2 например. Не! По тази логика, вместо на бас може направо да се свири на някоя играчка-клавир от Касио например. 1 Цитирай
delagro Отговорено Август 22, 2012 Отговорено Август 22, 2012 Става въпрос за процесор за бас китара все пак. Аз съм го правил и е доста сполучливо. Не може всеки да с позволи по 2-3 китари настроени по различен начин и с различни струни ! Цитирай
blr Отговорено Август 22, 2012 Отговорено Август 22, 2012 Няма смисъл от дискусия, да не говорим че темата е стара и забравена. Има и добри октавери (този в В2 определено не е от тях), но не това е било предмет на дискусията преди година. Цитирай
Recommended Posts