Jump to content
Българският форум за музиканти

В търсене на начален тласък...


Recommended Posts

Здравейте ! :)

 

Току-що се регистрирах във форума и се надявам тук да намеря компетентна помощ.

 

Обожавам музиката и наскоро започнах да се занимавам с една софтуерна програма за композиране (Fruity Loops). Програмата като цяло не е трудна, дори бих я препоръчал на всеки, който се как да подходи към света на дигиталната музика.

 

Проблема при мен е, че все пак имам остра нужда от знания по музикална теория и музикална прогресия ( не знам дали едното се припокрива с другото, ще ме извинявате за невежеството ). Обиколих няколко библиотеки и намерих учебници по музикална теория, но са стари издания и не мисля, че дадената информация е подходяща за софтуер. Все пак тези учебници са за музикални училища и в тях има описани толкова техники и теории, които са ми излишни и не мога да отсея полезното за мен.

Та...

 

Молбата ми е ако някой може да ме ориентира към интернет източници, независимо на български или английски, клипове или текстове, които да ми помогнат в дадената насока. Дори бих се радвал ако става въпрос за подходящата програма (Fruity Lopps)

Мерси предварително ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей тук става въпрос за видеоуроци по пиано, но от това, което видях като заглавия на първите няколко урока, се започва именно с основи на музикалната теория. иначе специално теория за фрути лупс няма да намериш, но за сметка на това търси по китаристките сайтове - http://ultimate-guitar.com и т.н.; в уйкипедия също има много информация, но често се случва да е излишно задълбочена - ще трябва да четеш избирателно. пример.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Все пак тези учебници са за музикални училища и в тях има описани толкова техники и теории, които са ми излишни и не мога да отсея полезното за мен.

 

привет

 

специално за луупса, по-добре в гугъл напиши "fruity loops tutorial" и виж какво ще ти излезне и започни да четеш. ако не първия/втория все някой сайт ще ти свърши работа. най-яко за теб е да напишеш същото в ютюб и все ще намериш инструкции под формата на филмче. това смятам най-добре ще отговори на въпросите ти за луупса.

 

колкото до музикална теория... ще те разочаровам, но музикалната теория е универсална, както за цигуларите, така и за фрути луупс. все едно да си финансист и да си си намерил учебник по математика за първи клас и да искаш да е строго за финансисти - същото е - математиката си е еднаква и за математици и физици и финансисти. така че вземи си каквото намериш

 

тъй като съм бил в твоето положение и знам какво е в началото да си супер объркан и да не знаеш какво да четеш и как да почнеш те съветвам друго:

 

няма нищо по-лошо от това някой или нещо да ти убие ентусиазма. ако наистина си се запалил, тегли една майна на всички трудности и се концентрирай да почнеш само с най-простите неща. аз лично подходих по този начин преди:

 

1) направи това дето ти описах в първия абзац - просто се научи да работиш с програмата

2) остави музикалната теория за после и се научи с луупса да правиш само прости ритми - ако си се упътил към денс/хип-хоп то е повече от елементарно да врътнеш цикъл с 8 или 16 стъпки като начало - бум, пляс, бум, пляс и затворен хай-хет (да ме прощавате избяга ми българската дума) отгоре

3) слушай (*)

4) слушай (*)

5) слушай (*)

6) слушай (*)

7) слушай (*)

8) копирай чутото

 

*) под слушай да се разбира - хващаш една любима песен и я слушаш нон-стоп поне половин час. за това време опитваш да слушаш всеки инструмент по отделно - бас, водещ инструмент или каквото там има. понякога слушането ще ти е най-добрия учител. има неща които никъде не ги пише. преди да започнеш да създаваш изцяло твоя музика, все ще копираш оттук/оттам и то няма лошо стига да не го правиш и в бъдеще

 

по едно време сам ще усетиш като дойде момента да минеш в следващото ниво и тогава вече ще седнеш да четеш теория

 

иначе хардкорите в тоя форум ще ти кажат да седнеш с учебника, да си учиш, да се научиш да свириш на истински инструмент а не с програма да правиш музика, да ходиш на уроци евентуално... то си е класическия начин и си е твоя работа как ще го направиш. напълно естествено би било да преминеш в хардкор вълната в последствие. но с компютъра ще е най-лесно и те съветвам да не се насилваш - стъпка по стъпка от най-лесното, затова ти казах в началото само ритъм.

 

айде успех, пък после може да пуснеш някоя мп3ка да те чуем

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям колегата - да слушаш внимателно и с времето да се научиш да го правиш е най-важното. След това или успоредно с него можеш да започнеш с теорията. Образно, тя ще е кутията с инструменти, която ще ти помогне в някои случаи да разбереш музиката, а също да полираш собствените си идеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаш проблеми с английски влизай в тубата и гледай уроци за Тути-Фрути-Луупс. Или мога да ти дам едни специално сортирани за тази прогрма като DVD, щото то в тубата има от пиле - мляко, така де, пълни глупости са 99% от нещата. :)

Изобщо не ти трябва музикална теория. Ако пък толкоз искаш и книги имам на .pdf или на хартия. Повечето са безполезни за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Гледай туториали в ютуб,и ще разбереш долу-горе как стават нещата,в началото е доста трудно,вече една,две години работа с фрути луупс и не мога да кажа,че я знам на 100%,но наистина с времето ще свикнеш иска се постоянство,аз си мисля сега да сменям софтуера,но не знам като цяло всичките софтуерни програми за създаване на музика са на един принцип,Чувал съм,че на първия софтуер,на който се научиш да работиш,после трудно се сменя.Скоро започнах на Cubase и Studio One,по нататак мисля и на Pro Tools :) успех братле и ако имаш някой трудности с FL-a пиши лични съобщение може да ти обясня някой работи :) Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен, че са на един принцип! Cubase/Logic/Sonar/Samplitude са сходни, но нямат много общо с FLStudio/AbletonLive/Reason/Traction... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен, че са на един принцип! Cubase/Logic/Sonar/Samplitude са сходни, но нямат много общо с FLStudio/AbletonLive/Reason/Traction... :)

 

Traction не съм я чувал,всички останали са сходни,по какво определяш,че нямат нищо общо? Защо примерно Cubase да няма нищо общо с FL Studio,не говоря за интерфейс,като цяло всичко каквото можеш да направиш на едната програма,можеш и на другата,всички са професионални програми,въпрос на вкус коя ще избереш за работа,да има минимални разлики примерно в компресорите и в ефектите примерно казвам,но каквото може едната може и другата програма.Нали музиката се прави с VST плъгините,така че софтуера е важен от гледна точка на това какво ти позволява и дали ти е удобен.От изброените програми,само в Reason,доколкото знам не могат да се вкарват VST-та,но във всички останали това не е проблем.Ако имаш добри плъгини и си кадърен,на какъвто и софтуер да работиш,ще направиш добър трак.Не го казвам да се заяждам изразявам мнение. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първата група са така да се каже linear editing, а втората (пак така да се каже) - pattern editing. Първите са по-подходящи за стилове като поп/рок/етц., докато вторите за рап/техно/хаОс/етц. Не вярвам някой да седне да се мъчи с Ableton или Reason да записва/миксира рок парче - звучи ми абсурдно! Това имах предвид. Инак е ясно, че всички са за аудио обработка и имат EQ/Compressor/etc.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.