Jump to content
Българският форум за музиканти

Чуденка за електротехници


Recommended Posts

От къде да я започна...

В стаята, в която ми е псевдо home recording studio-то имам 2 контакта, единични, по стените и от гледна точка на удобство използвам и двата. В единият (да го наречем контакт А, за по нататъшно удобство) включвам 2 разклонителя, един след друг свързани и по тях накачам компютър, аудио монитори, pc монитор, usb аудио интерфейс и захранване за външна антена за интернет. В другият контакт (контакт В) закачам един разклонител в който по принцип включвам 1-2 китарни кубета + евентуално китарен процесор.

Къщата ми е строена преди 50-тина години, по тогавашните стандарти и инсталацията няма 3-ти проводник – земя. Това не ми е създавало проблеми по принцип, или поне така си мислех, като изключим това, че не е токова безопастно. Скоро обаче ми прави впечатление, че като свиря със софтуерни китарни симулатори, най-вече при чисти неща при които нямам постоянен допир със струните, всеки удър на струна с пръст е съпътствам с гадно пукане, което доста лошо разваля впечатлението от свиренето. Та реших аз, като няма земя, защо поне не взема да зануля двата контакта, може да помогне за този гаден проблем. Речено, сторено – отварям контактите и слагам парче кабел между шината за земя на контакта и нулевата клема, като естествено предвърително съм проверил добре коя е нулевата клема в контакта и съм изключил захранването преди операцията, че да не стане някой фал. След това включвам захранването, проверявам първо с фазомер, да не е станала някаква грешка, да съм офазил земята на контакта, след това проверявам съпротивлението между нула и земя, за да съм сигурен че е станало качествено зануляване. Всичко изглежда точно. Връзвам техниката, правя тест свирейки през pc-то с обичайните настройки – изненада, никаква промяна в гадните пукания. Епа викам майната му, поне ще знам че са една идея по-безопасни контактите, ако стане нещо утечка към корпус в даден уред, ще утича към нулата на контакта през земята на разклонителите и ако случайно барнеш корпус, няма да се втурне всичкият ток през тебе към земята.

Да ама за моя изненада какво става. Свириме с басиста на групата, той свири през кубе вързано за разконителя включен в контакт В, а аз си свиря през pc-to захранвано от контакт А. Така, ама нали трябва и да пее някой, басиста освен че свири, пее през микрофон, включен към аудио интерфейса, захранван както компютъра от разконителите към контакт А. И почваме си ние песен(slayer - dead skin mask :metalist: ), той човека си свири и рекъл да усети микрофона с устни – Ааааа, Бие ток бе! Бре, викам аз, какво стана, нали бях проверил земите и на двата контакта за офазяване. След започналото дълбоко чудене къде е проблема и последвалите 2 часа тестове, до каква абсурдна ситуация стигам...

И за двата контакта – проверка с фазомер – нулата си е нула, фазата си свети ярко, земята си е същата като нулата – не свети фазомера. Повторна проверка на качеството на зануляване, чрез измерването на съпротивлението между нула и земя – клонящо към 0 ома и за двата контакта. За по сигурно, проверка на напрежението между 0 и земя – 0V и за двата контакта. Хмм викам аз, може пък едната нула да е с различен потенциал от другата и създадената потенциална разлика да е скроила такъв гаден номер на иначе пеещият с толкова желание наш басист/вокал. Въпреки, че при подобна ситуация, при единият от контактите, при проба на земята с фазомер, фазомера трябва да свети, реших за всеки случай да измеря напрежението между двете нули/земи. Обаче при измерването се оказва че и двете нули/земи са с еднакъв потенциал. Дойде ми идеята, че в самите разклонители може да има някаква утечка към земя. При контакт В и съответно неговият разклонител – никакъв проблем. Разклонителят на контакт А обаче се оказва със земя с потенциал спрямо нула около 100V :surprise: . Мисля си аз, ясна е работата, прецакан разклонител, сменям го и всичко ще е екстра. Да обаче при последвали тестове с 5 други различни разклонители, положението е абсолютно същото, като на всеки разклонител съм проверил съпротивленията между 3-те проводника, и на 5-те разклонителя съпротивлението си клонеше към безкрайност. Все си има потенциална разлика от порядъка на 80-100 волта спрямо нула на шините земя на разклонителите. С разлконителите съм направил и тестове на напрежението на земите им спрямо нулата на другия контакт (В) – положението е същото. Ако бодна същите разклонители в контакт В, проблем няма, всички са си изрядни до един.

И немога да го измисля аз, как стигнах до тази абсурдна ситуация. Друго интересно нещо е, че дори когато е включен разклонител в контакт А, потенциала на клема земя на самият контакт спрямо нулата му си е пак 0V, а „пари“ единствено шината земя на разклонителя, въпреки че тази шина е свързана чрез клемичките на щтепсела към шината на контакта. И какво се оказва – изрядни разклонители, изряден контакт, а като се комбинират двете – гореща земя на разклонителите.

От липса на идеи, пробвах да махна зануляването на контакт А, положението си остана същото, нещо което ме навежда на мисълта, че съм карал с „горещо“ заземени уреди от неопределен период от време насам. Огледах хубавo контакт А – щтепселът на разконителя прави контакт единствено с клемите нула, фаза и земя на контакта, а също и с пластмасовият корпус на контакта, който е сравнително нов и няма дефекти.

След като неможах да измисля нищо по въпроса, реших временно да не позлвам контакт А и да го сменя в най-скоро време, да не би пък да се оправи. Прехвърлих всички разклонители на контакт В и нямам никакви проблеми. Дори гадното пукане, заради което започнах цялата инициатива, изчезна. Явно хубавото зануляване с липса на паранормални дефекти си казва думата.

Извинявам се за вероятните допуснати грешки, късно е, а и съм с висока температура в момента. Ако някой има идея от къде може да идва този гаден проблем, и евентуално какво мога да направя, че да си използвам пълноценно и двата контакта, очаквам вашите коментари.

 

ПП. При работа с високи напрежения, винаги вземам необходимите предпазни мерки, това не е игра и има сериозен риск за живота!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Според мен е много вероятно проблема да е в самия контакт, така че вземи го смени при първа възможност. Ако наистина е там, където си мисля проблема - причини да искаш - от кофти пласмаса до нагар от вътрешна страна, благодарение на който се получава перфектен проводяш слой. При включване на щепсел фазовата пластинка се разтваря, при което се допира към тоси проводящ слой и заземителната пластинка "светва". Това е единственото що годе логично нещо, което ми идва наум по това време и след три бири и една ракия.

Успех и когато наистина се открие причината напиши каква е била, че ми стана много интересно!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хмм, има някаква логика в идеята ти. Аз контакта така или иначе съм намислил да го сменям, даже ще стане може би утре още, ако не ме възпрепятства нещо.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

...или заземителните пластини на контакт А не контактуват със щепсела въпреки че външно изглеждат добре. Може да премериш съпротивлението между заземителната и нулевата пластина на разклонителя когато е включен в контакт А. Задължително при изключено захранване.

Двата контакта на един токов кръг ли са? За такава апаратура по добре да са на един за да няма потенциална разлика между "нулите" респективно между заземителните пластини.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в един токов кръг са. Това с измерването на съпротивлението между земя и нула вече няма смисъл, тък като съм махнал зануляването, но измерих съпротивлението между фаза и земя, при включен разклонител, но то се оказа безкрайност (>20МО). Така че мисля че варианта на Mefistofel82 отпада, което прави загадката още по-голяма. Тествах и други контакти в къщата и се оказа че проблема го има на няколко места :wacko: Сега ще пробвам да сменя контакта, пък ще видим какво ще стане. Забравих да спомена, че контакт В, който не прави такъв проблем, е почти нов, сменян е скоро, а останалите контакти са доста стари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смени контакта може да дефектирал от хлабави връзки на уредите които са включвани преди това.

Също прегледай проводниците които са свързани в контакта дали не са окислени,почернели и т.н.хубаво е да не са променили цвета на скоро оглени проводници,същото се отнася и за клемите на контакта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че си ме разбрал правилно, този номер съм го играл. Идеята е, че контакта колкото и да го мериш с уред винаги излиза, че е здрав. В момента, в който включиш обаче някакъв щепсел вътре и - "О, Африка!" - усещаш как пломбите в устата ти се затоплят и гравитацията става по-силна от обичайното. Тази теорийка сиима своите начини за проверка, но не мисля, че има нужда, тъй като ти самия казваш, че контакта не е първа младост, така че една смяна не би навредила никому. Или поне така мисля аз де.

Айде наздраве, бирата ми втаса!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече смених контакта с чисто нов, проблема си остава :angry: Също и направих замервания на повечето контакти в къщата, и почти всички са със същия проблем... А сред тях има както почти нови, така и стари, но ситуацията е еднаква. И хайде да кажем, че инсталацията има проводник земя, който се е офазил някъде, а то няма такъв проводник, всеки контакт си има собствена шина земя, която няма нищо общо с останалите конктати. И на всеки контакт шината земя добива потенциал, само когато се включи разклонител към контакта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук вече става много загадъчна историята. Бях се срещал с подобен проблем преди време, но беше само на един контакт, а и напрежението беше по-малко. При първа възможност ще се консултирам с колеги, та дано някой от тях успее да помогне. Дано възможно най-скоро се отстрани тоя проблем. Пожелавам ти го от сърце в качеството си на човек, който един месец беше с обгорена ръка заради скофтен разклонител.

Поздрави и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за пожеланията и съветите :)

Забравих да спомена, че контакт А, който смених, се оказа че не е бил стар а доста нов... И така малко излишна се оказа смяната, но все пак сега е по-сигурно, че не е проблема от контакта. Изваденият контакт го огледах добре, не се забелязват никакви дефекти, нагар и т.н. С него и един разклонител направих тестове на "сухо", като включих разклонителя в него и направих няколко замервания. Първото нещо е, че шината земя на контакта, контакува единствено с керамичната основа на самия контакт, за който е захваната и за клемичките земя на щепсела на разклонителя. Направих проверка за утечки между земя-фаза-нула в системата контакт-разклонител, навсякъде съпротивлението е >20МО. Също проверих дали има добър контакт между фаза-земя-нула съответно на разклонителя и контакта, и 3-те си правеха много добър контакт. Примерно като измеря съпротивлението между шина земя на разклонителя, в гнездата на разклонителя и шина зема на контакта, съпротивлението е близко до 0. И така съответно за всички изводи.

Мислих също и за варианта споменат от iliev.p, но изолацията на кабелите в контакта изглеждаше добре, а и зле да е, не виждам начин фазата примерно да направи някакъв контакт със шината земя на контакта, понеже шината земя е доста добре "обградена" от керамиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=26925

 

Намерих тази тема, в която се дискутира проблем, подобен на моя. Някои хора твърдят, че при незанулена земя, от фазовият проводник вървящ успоредно на земния се индуцира напрежение в земният (нещо като принципа на който работи трансформаторът). Но като се има предвид малкият потенциал на проводниците и ниската индуктивност, индуцираните заряди са много малко и индуцираното напрежението на земния проводник не би трябвало да представлява опасност за човек. Доста логична ми изглежда тази идея, но басиста ни далеч не мисли така и днес го болят устните човека, не може да яде кисело примерно. И ако това е реално проблема, би трябвало да се оправи със зануляването в контакта, но при мен нещо нямаше ефект това решение. Мисля да пробвам да зануля и новият контакт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако таблото с предпазителите(бушони)са от керамичните с жичка в керамичен патрон,и сте слагали жички вие без да подмените изгоралия потрон с нов,то трябва добре да огледаш да ли гнездата на които се завъртат патроните(предпазители,бушони)да няма парчета от жички които да са причина за оттечки,въобще една профилактика на цялото табло.За безопасност развий главния предпазител (панцера).Дано да съм успял да помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, като сменям изгорели бушони, оглеждам за замърсения и почиствам леглата/резбите. Това не виждам какво общо има с темата, но иначе е добре да се спазва :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто провери таблото,нали търсиш причината,случайно да няма там проблем,нещо офазено,провери.

Иначе някъде може да има стопен проводник,който дава отечка,наскоро и аз имах подобен проблем с един от кабелите на удължителя,проверих всичко додето стигна до него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A да попитам, разклонителите, с които си пробвал историйката да не са с глимки, предпазители, ключета и разни други смигули? Доста често тия неща си дефектират и проблема проличава единствено когато са захранени. Това последното го подхвърли един френд като опция и честно казано ми изглежда доста логично. Може би е най-добре да си направиш един пробен кабел, с който да провериш контактите, защото почвам да си мисля, че не е в тях проблема. Така де, това, че е станало точно след като си си правил зануляването може да е чиста случайност и всъщност да е било въпрос на време тоя проблем да лъсне. Ако имаш възможност отвори разклонителите, както и щепселите им и им направи един обстоен оглед така, както си направил и със сменения контакт. И още нещо - ако теорийката с повредения разклонител (на която почвам да ставам фен) е вярна, то има голям шанс след размяна на щепсела в контакта проблема да го няма или да е по-слабо изразен. Не е много сигурно и това, защото зависи какви са пораженията и къде са точно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.