Jump to content
Българският форум за музиканти

Директни записи


Recommended Posts

от известно време се мъчим да записваме някви неща - електрическа китара и бас, директно в китарните входове на аудио интерфейса. ама каквито и амп и кабинет симулации да им слагам, нищо не звучи добре. супер изкуствен звук, който не седи добре в микса. какво правите вие, че подобни записи да звукнат малко?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някакви примери с миксове можеш ли да дадеш, че да чуем евентуално какво не звучи добре?

По принцип доста хора записват по този начин и доста добри резултати могат да се наблюдават из интернет. Аз лично какво правя - записвам най напред китарата/баса през инструменталния вход, като внимавам нивото да е добро, но същевременно да има headroom, че да не удари някъде 0-лата. При записа внимавам потенциометрите на китарата да са добре настроени, както ги искам да бъдат за звука в бъдещия микс. При самия запис, слагам съответния симулатор, който съм решил евентуално да използвам за миска с някакви набързо нахвърляни настройки, които да ме кефят приблизително, но самата китара при записа се записва чиста, че да има повече опции при reamping-a. Сложените симулации при записа ми служат колкото да мога да свиря добре, защото е малко кофти да записваш нещо което е с як дист примерно а докато го записваш да го чуваш чисто. Според идеята за песента записвам, 2-4 ритъм китари и принципно 1 соло китара. Ритъм китарите ако са 2 писти ги слагам hard left - hard right, ако са 4 едните hard, другите малко по свити. Също при 2 китари, дясната обработвам малко по-различно от лявата, като настройки на симолаторите, eq-та и т.н. При 4 китари, вътрешните ги обработвам малко по-различно. Самият звук доста си зависи от подбраните софтуерни симулатори. Важно е да избереш такъв, звукът на който те кефи максимално и след това вече да си играеш с него. Аз също по принцип не използвам вградените кабинетни симулации на китарните симулатори. Доста по-добри резултати постигам с free импулси от нета. Eq почти не слагам по китарите, след като съм настроил звук който ме кефи на макс от самия симулатор, един low cut (преди симулатора в chain-a) че да не става каша в ниските и евентуално леко бутване на някоя честота, ако все още има нещо да не ме кефи. Вече в последствие ако пречат на вокал примерно китарите, може да се поорежат малко high mids примерно. Забравих да спомена, че най-вече използвам distortion китари, но повечето от нещата важат и за чисти китари.

За баса записвам 1 писта. След това low cut (който слагам на всякъде, не само по китарите и баса), играчка с eq-то според това от какво се нуждае съответният бас да дадения миск, повечко компресия, че е хубаво да има стабилна равна основа песента. Вече според нуждите и идеята на миска, може примерно бас трака да се копира, като на копието се прекара през стабилен distortion и се смеси с оригиналния трак. В такъв случай изрязвам повечко от ниските чистоти на dist пистата, че стават много "размити" ниските в миска.

Та това правя общо взето аз, доста начинаещ съм в областта обаче, колегите могат да дадат добри съвети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

супер, мерси :) по някое време ще кача нещо.

 

към техниката с двойните и четворните ритъм китари имам известни резерви, тъй като не записвам метъл. не знам дали някои от нещата, които правим, изобщо може да се нарекат рокмузика... изобщо се стремя да стоя далеч от стандартния модерен звук, което съответно ме затруднява поне толкова, колкото ми затруднява и неопитността ми.

 

- ей това може да бъде някакъв ориентир за звука, който търсим в някои от по-нормалните парчета. Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.4shared.com/audio/kxh60Dkt/vh1-demo-prehod.html

 

ей това например. като се заслушам, докарал съм направо блякметълския звук, за който питаха в раздел "китара".

китарите тук съм ги записвал двойни. характерът на звука ми харесва така - режещ, с повече високи. затова пък по качеството има да се поработи. освен да ги презапиша със свежи струни...

а пък първите 4 ноти от баса звучат супер яко и индустриално, само че не се чуват, както и останалото - басът се превръща в едно монотонно бучене. предполагам да поорежа още от ниските на китарите (в момента са с cut под 100хц, ама не е особено стръмен)?

 

работя с reaper, ползвам вградените еквалайзер и компресор + реверб epicverb. ревербът е на send-ове, имам и един ferrictds на мастъра. бе дръпнал съм си плъгини waves, ама нещо ме е страх да ги използвам - много са, непознати са, а пък знам, че няма как да опозная звука им без добри монитори. каквито нямам...

 

та всякакви критики, съвети и идеи по звука са добре дошли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като начало раздели китарите в ляво и дясно ( трябва да са две или повече изсвирвания за целта). Ще пропусна по-задълбочените съвети критики и т.н. защото песента която си дал за ориентир хич не ми допада като звук и може повече да те объркам отколкото да помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Паралелни квинти, изсвирени през наситен distortion няма как иначе да звукнат, освен метълски. Особено пък като ги дублираш и ги разделиш ляво/дясно ... Направо изсипвай картофите, кво се чудиш? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ не разбирам нито отношението на коментара ти към въпроса ми, нито смисъла му като цяло. ама тая песен ще става още по-метълска, даже малко на djent ще избие.

 

та китарата в това клипче си е разделена... не помня дали двата трака са 100% вляво и вдясно, по-вероятно е да съм ги сложил на около 40%. иначе те са горе-долу добре. основният ми проблем май е баскитарата, както и изобщо ниските честоти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

супер, мерси :) по някое време ще кача нещо.

 

към техниката с двойните и четворните ритъм китари имам известни резерви, тъй като не записвам метъл. не знам дали някои от нещата, които правим, изобщо може да се нарекат рокмузика... изобщо се стремя да стоя далеч от стандартния модерен звук, което съответно ме затруднява поне толкова, колкото ми затруднява и неопитността ми.

 

- ей това може да бъде някакъв ориентир за звука, който търсим в някои от по-нормалните парчета.

 

Може би аз не съм разбрал, но от този цитат се подразбира, че идеята ти е да стоиш далеч от метъл/рок звученето и за това изпитваш резерви към определен продуцентски подход? Моят отговор в тази връзка беше, че квинти с дисторшън + дублаж в двата края на панорамата = метализъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е поне като 5 не го ли докарва... :blush: кво да направя, гадна ми е китарата, стари са ми струните, ефектите са от gtr на waves, а композицията не предполага динамика... :mellow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много, ама МНОГО е важно какво си записал и пускаш на софтуерните ефекти. С гаден сорс няма как да излезе нещо читаво, гаранция! :-(

Това важи в още по-голяма степен за многопистов запис. Ако имаш хубав бекинг с един китарен трак отгоре - пак що-годе може да стане. Но ако записваш няколко китари и бас и т.н., мазнята в микса се увеличава експоненциално... :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако мога да отговоря вместо Baby Thomas - бих казал, че откъм краен резултат почти няма значение какви плъгини ползваш, основната разлика е в това колко време ще ти трябва и дали ти пасва интерефейса на начина на работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.