Jump to content
Българският форум за музиканти

Домашно звукозаписно студио за Hip Hop музика


  

7 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Здравейте :)

 

Гледах в този форум има много неща писани, но никъде няма такава тема.

За хората които ще кажат "ИЗПОЛЗВАЙ ТЪРСАЧКАТА" вече я ползвах и нямаше кои знае какво ?

 

Темата я пускам за хора които тепърва ще започват да се занимават с правене на бийтове, запис на рап вокали т.н.

Цялостната идея на темата е споделянето на опит с определена техника, коя каква е, кое по-добре да се вземе и т.н :)

 

Моят въпрос е има ли смисъл да си взимам:

 

1) M-Audio Audiophile 2496

cd01e27f33f91a8636cde52776397565.jpg

 

2) BEHRINGER XENYX 502

f55dfc8a8b06d3766f1a95a3f83292a0.jpg

 

Предимно се занимавам с рап вокали, рап бийтове и т.н.

Въпроса е дали това ще ми върши работа като за начало?

Ако някои е използвал тази техника да сподели неговите впечатления.

Ако някои има желание може дори да ми препоръча нещо друго, което ще ми върше по-добра работа.

Благодарен съм на всякаква помощ. :)

 

Вторият ми въпрос е свързан с изолирането на стая за микрофона (знам, че това е много дълга тема), но искам само леко разяснение по въпроса. И дали това ще ми върше някаква работа според вас защото в стаята има и ехо ?

 

1) MIC THING V2

78e3224b10bf892379a80700e450cc09.jpg

 

И как най-лесно мога да премахна ехото от някоя стая ?

Редактирано от cybertromic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, вместо посочените от теб аудио карта и миксер си вземи някаква външна usb карта с поне един микрофонен вход и фантомно захранване. Можеш да погледнеш и в раздел Продава, доста далавери изпадат.

За микрофон нищо не си споменал, не знам дали имаш такъв или знаеш какъв да си купиш, но определено ще ти трябва.

Акустичната обратботка на стаята е дълга тема наистина, разчети се във форума, има полезни теми, пример:

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/16718-aeonoeii-odhaaoedhaiaa/

Този shield, който си посочил, не знам до колко върши работа, но все ще е по-добре с него от колкото без. Само трябва да се внимава какъв и от къде се купува, че ме съмнява че доста солено може да излезе и не се знае дали си заслужава да си го купи човек с малък бюджет (между другото не си споменал и какъв ти е бюджета).

Също мога да те посъветвам и да разгледаш варианта за някаква миди клавиатура, щом ще работиш с бийтове, мисля че е удобно устройство.

И като цяло чети повече в раздел Звукозапис във форума, не знам какво си търсил, но долу горе за всичките ти чуденки има добри теми във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря ти :)

 

За микрофона по-нататък, но много ми се иска да е динамичен, но точно кой модел макра си нямам представа за сега. Ако имаш предложения ще се радвам да ги чуя.Сега тепърва искам да си подготвя малко по-малко помещението в което ще си правя студиото, специално съм си отделил чрез PVC отделна малка стая специално само за микрофона, но се чудя ако цялата я облепя с панели, по начина описан от темата която ми даде, дали няма да се влошът нещата? Смисъл има ли си някакъв определен начин за поставянето и т.н на тези панели ?

 

Като цяло според мен няма смисъл да се ограничавам в определен бюджет, защото така или иначе пари на куп няма как да се събират, особено на тези времена, за това аз лека по-лека ще си взимам нещата.

За това се интересувам много подробно, за да си взема нещо което в начало да ми върши работа, а не да си дам парите на вятъра.

 

Пък отностно USB звуковите карти, аз не се доверавам на усб-то защото не е чак толкова чист и сигурен изход. За това според мен(мое лично мнение) е, че по-добре да си взема вътрешна звукова карта с някакъв миксер за един мик. като оня по-горе в който спокойно да си свържа и мика, по-нататък мониторните колони и миди контролера.

 

Горният миксер който съм показъл може ли да се свърже миди контролер, че нещо немога да видя в инфото за него

Редактирано от cybertromic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хора след часове четене и разглеждане се спрах на следната звукова карта :

 

Lexicon Sound card Omega

1088874.jpg

 

Според мен и това което четох за нея, тя ми обединява добра звукова карта, миксер, предусилвател за микрофон,слушалки и аудио монитори. Ако някои от вас я има моля да сподели дали е доволен от нея. Аз по-горните постове съм пояснил за какво ще използвам техниката (за запис на рап вокали и изработване на рап бийтове). Според вас ще ми свърше ли работа. И дали ще се свърже с програми като FlStudio, Cubase и т.н.

На мен ми трябва нещо в което да си свържа дирекно: микрофон, миди контролер, аудио монитори и слушалки.

 

И още един въпрос, тъй като не съм много наясно с тези входове и изходи.

Каква е разликата между аналоговият вход и цифровият. Сигурно цифровият ще е по-чист от аналоговият ако не се лъжа.

И за какво ще се използва цифровият вход?

 

Благодаря ви :)

Редактирано от cybertromic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста въпроси си задал, ще се помъча където мога да отговоря. Да знаеш само, че не съм напълно компетентен, занимавам се с това от 2 години, доста съм се интересувал, но не приемай думите ми за 100% верни.

Микрофона добре си го оставил за по-нататък, по-важно ти е сега другите неща да си вземеш, че този микрофон все пак иска да се включи някъде. Спомена динамичен, моето мнение е, че за хип хоп вокали повече се използват кондензаторните микрофони, може да проучиш повечко по темата, когато решиш да купуваш.

За вокалната стая си има доста тънкости предполагам, не съм се интересувал конкретно, но ако нямаш проблеми с английския можеш да погледнеш в следните сайтове/форуми:

http://forum.studiotips.com/viewforum.php?f=37&sid=a6368658f51f68b7de67e81b719dcb95

http://www.bobgolds.com/

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php

http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/

 

USB e достатъчно чист изход. При PCI картите, в зависимост от модела, някои хора се оплават от шумове, понеже картата е близо до дънната платка с всичките и компоненти и понякога се индоцират различни шумове от сигнали протичащи по дъното. За сигорността на usb-то си зависи от драйвърите най-вече и от модела карта. Варианта за вътрешна карта на мен лично не ми харесва. Най-вече поради удобността на външните карти. А и миксер да си вземеш към pci картата, заедно цената ще скочи доста, понеже свястен мискер не струва малко пари, особено с добри микрофонни преудилватели и най-накрая ще му използваш най-много 2-3 от функциите и язък ти за хубавия миксер.

Горният миксер, който си показал, няма миди входове и неможе да му вържеш контролер.

 

Колега,незнам какво си чел,ама точно тая карта не си я взимай.

 

И защо пък това? Аз ползвам същата карта и не мисля така, можеш ли да се обосновеш?

Има 2 микрофонни входа картата с insert-и, с падове 20dB, с фантомно захранване, които не са никак лоши според мен. 4 линейни входа, единият от които може да се използва като високоимпедансен инструментален по желание. Всички изброени входове до тук си имат потенциометри за гейн регулиране. Има цифров вход/изход, миди вход/изход, изходи за монитори и изход за слушалки. Има мастър потенциометър за регулиране на изходното ниво (малък недостатък е, че няма отделен такъв за слушалки), потенциометър за регулиране на микс-а при direct monitoring. На всеки аналогов вход има пийк индикатор, както и централен dB meter за всички входове. Картата е 4 bus, демек може да се записват на отделни писти до 4 входа едновременно (което сравнено с другите карти в ценовия клас си е доста).

Като цяло съм доста доволен от картата, дори след като търсих каква карта да си купя за 2-рото "студио", накрая пак се спрях на Omega. Просто не се намира друга карта в същия ценови клас, която да ти предоставя едновременно такъв брой входове и по-добро качество. Драйвърите преди време бяха малко проблем, но след като скоро от Lexicon пуснаха нова версия, нещата са добре. Иначе преди съм я карал и с asio4all, нямал съм особени проблеми, но трябва да им се хване цаката, защото са малко капризни, ако мога така да се изразя. Под win 7 обаче asio4all нещо неможаха да ми тръгнат, аз не съм ги и мъчил доста де, но както казах със драйвърите на lexicon нямам проблеми за сега.

Като цяло, препоръчвам картата, не мисля че за подобни пари има нещо което да е много по-добро по характеристики, а лично за мен наличието на повечко входове е безценно. Все пак това е мое мнение, някой друг може да има напълно различно (като serengeti например).

Разликата между аналогов и цифров вход - еми единят си приема аналогов сигнал (от микрофон, китара, всякаквъ устройства изпращащи сигнали с линейно ниво), а другият съответно цифров сигнал (устройства с цифров изход - s/pdif примерно). На практика, наистина цифровият не се влияе толкова от индуцирани шумове. Но с хубави екранирани, балансирани кабели, това не е проблем и за аналоговите сигнали, а в домашно студио доста повече ще ти се налага да работиш с аналогови сигнали. Аз примено цифрови входове не съм използвал никога. Основните ти неща, все използват аналогови сигнали. Примено микрофоните, различни предусилватели, аналогови ефекти ако използваш, слушалки, монитори, музикални инструменти като електрически китари, бас китари.

ПП. За миди клавиатура не се притеснявай толкова, че трябва да имаш миди вход. Повечето днешни миди клавиатури имат usb изход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм за външен аудио интерфейс! :thumbs_up:

МИДИ липсата наистина е малък проблем (клони към никакъв).

Цифровият вход е полезен примерно ако ще записваш директно китара с процесор, който има цифров изход - прескачаш двойната конверсия D->A, A->D. Цифровия изход е полезен, ако имаш усилвател (или монитори), които го поддържат. Аз откак се помня винаги съм с S/PDIF изох и 5.1 ресийвър, но тук файдата е предимно за домашно кино.

 

Като избираш интерфейс освен всички налични врътки и опции и качество на преампи и конвертори, задължително търси и за стабилност на драйверите!!! Аз съм голям фен на Edirol FA-66, защото няма драйвери и съответно е много стабилна. RME също се славят с много качествени драйвери, но цената е малко висока за повечето любителски намерения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картата е нещо, върху което ще "стъпиш", т.е. ,тя е основата.Така че, не се хвърляй на примамливи предложения отведнъж.В моята класация Лексикон е твърде назад.Ако няма да ползваш кондензаторен микрофон, фантомно захранване не ти трябва.Тук за мен на първо място е TC konnekt 6/firewire/.Може да се намери 2 ръка за около 300лв- желязна е, както и драйвърите.От USB вариантите, въпреки недооценяването и от някои хора от форума-TASCAM US122L,още по-добре US 144,никакви проблеми с драйвърите, фантомно,миди и т.н. разгледай ги-последните две може да се намерят за около 200 лв, че и по-малко.Споменавам неща, с които съм работил, също LINE 6 UX вариантите-тук съм имал лееееки проблеми с драйвърите (най-вероятно се дължи на моите програмни умения) , но там(line6)нещата са ориентирани в друга посока/китарни плъгини/, които на теб едва ли ще ти трябват.Айде, че се отплеснах.В резюме-по-добре 2-ра ръка(хората си ги пазят), за нещо добро, отколкото за същите пари нещо ново със съмнително качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво общо има USB-то с чистота и с изход?

 

USB e тип интерфейс (т.е. изход и вход) - каквото му пуснеш това влиза (и съответно излиза). Проблемите при USB аудио интерфейсите са свързани най-вече със стабилността и поддръжката на константен поток от данни (което идва от архитектурата на интерфейса и няма как да бъде променено), но почти всички съвременни интерфейси с последни драйвери се справят относително добре (като че ли TC се справят поне).

За мен най-стабилното решение остават PCI/PCIe аудио интерфейсите (аудио карти) и Firewire такива (макар че този стандарт май отива надолу).

Това мнение за индуцирането на шум вероятно е валидно при доста доста базови модели на китайски производители и марки.

S/PDIF е "потребителски" тип цифров вход/изход създаден за домашно кино. Да - ще работи и за музика (щото то са все битове), но нито нивата са про, а има и съображения относно дължините на кабелите и т.н.

 

В този смисъл на този начален етап предложението на sardaesox за втора ръка звучи никак не зле за TC, MAudio също върши работа.

Относно акустичното третиране - работата е сложна и изисква доста четене и познание на конкретната обстановка, която ще третираме - в този смисъл "лек" вариант няма. Този Mic Thing на първо време (или http://www.seelectronics.com/rf.html) ще свършат работа - ще намалят отраженията в стаята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

абе недей дава пари залудо - по-нататък винаги е доста по-нататък, отколкото си го мисли човек :) та ако имаш firewire контролер на дънната платка, още повече, ако е краварски (т.е. texas instruments), спокойно можеш да обмислиш и това решение - firewire е стандарт, доста по-пригоден за мултимедия от usb.

 

иначе 2496 е добра карта. беше ми минала през ръцете за известно време. ему 1212 също е готина, ама и двете са старички вече. наистина тва, че нямат предусилватели, е кофти - с микрофонния вход на берингерчето не знам дали ще постигнеш добър резултат... разгледай в раздел "продава", редовно падат добри оферти.

 

тоя flexi screen и аз го гледам, нямам впечатления от него, ама мисля да го "клонирам" от подръчни материали - кой знае, може пък и да стане донякъде.

 

иначе за българския стандарт всяко едно нещо, направено с мисъл и с желание, ще бъде на задоволително техническо равнище, дори да не си вложил 10 хилядарки в студио. друг е въпросът, че масово се харесват неща, скалъпени тъпо и надве-натри...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.