Jump to content
Българският форум за музиканти

Aвторски права!


rockfire

Recommended Posts

Ае тез малоумници само европейски стандарти гонят, ама само като трябва да даваме.

Ами що не вземат да се сетят че тези пари, които искат да дадем трябва отнякъде да ги изкараме. Ама с житейски стандарт на държава от третия свят как да стане?!

Еби му майката!!! :girl_cray2:

Струва ми се, че накрая сами ще се сритат по гъзъ, ама много лошо ще се сритат :butcher:

 

Оня ден говорих с един авер, който се премести да живее в Германия. Та той разправя, че смяната на масло струва 40 евро - само труда!!!, а аз го сменям безплатно само и само да сменят...Ебаси държавата тъпа...!!! Бесен съм :girl_cray2:

Edited by EAmechaniX
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Криворазбраната Еуропа навлиза при цървулите ;)

 

Може ли да твърди, че упражнява контрол един министър върху нещо, което се ценообразува по независими от него критерии? Нещо повече - незнайни за него. Ако пък са независими, пазарни ли са? Ако съм монополист, има ли пазарна цена? Общи приказки на равнище "министър".

 

Освен удар върху клубчетата, повечето от които и без това изнемогват, не виждам какво ще е това "превъзпитаване". Очакваме ли повишаване на цената на бирата със стойността на "дневната такса"?

 

Но ЕС идва във всички сфери на живота и трябва да се съобразяваме. Следва да се регистрираме като автори в Музикаутор, като самопродуценти и изпълнители ( какъвто е най-честият случай тук ) в Профон, да си внасяме членския внос в двете, точно калкулиран и да очакваме приходи без каквито и да я стройно изградени или изяснени критерий за формирането им. Последното да се контролира от Министъра, без да разбираме как точно и защот тогава :)

 

Българите имаме една приказка : хубава работа, ама циганска. И европейците имат подобна : хубава работа, ама българска :)

 

Да видим какво ще последва за нашето ежедневие. Аз лично го възприемам негативно, само защото не е ясно. Иначе време е практиката да се наложи и тук. Тогава, когато напълниш един клуб, ще е от истински фенове - такива, които са си платили повече, за да те гледат :greenball:

Link to comment
Share on other sites

Чудесна новина, но без контролни органи не означава нищо!

...и все пак, 2000лв през няколко месеца са по-добра "вноска" от редовното плащане...

 

Да видим, аз отдавна чакам, но да видим. Кавър групи, с хонорарчета по 50лв :thumbdown: а?

Сега ще се разбере кой прави авторска музика, как и защо я прави :) (Теоретично би трябвало така да стане...)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Членството в посочените две организации не беше досега задължително, а препоръчително..

Достатъчно е да се съберат няколко човека, за да се регистрира дружество със същите "цели и задачи". Музикант.орг е сдружение, доколкото си спомням, може да се помисли по въпроса. Трябва да има функциониращи повече от две организации от този тип, защото в този вид си е абсолютен рекет. Конкуренцията ражда качеството, затова наистина трябва да се нароят хиляди сдружения, защитници на авторското право по раздели: писатели, художници, композитори, артисти, певци, инструменталисти и т.н., в момента е едно мазало като смесен магазин "1001 стоки". :hysterical:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ае тез малоумници само европейски стандарти гонят, ама само като трябва да даваме.

Ами що не вземат да се сетят че тези пари, които искат да дадем трябва отнякъде да ги изкараме. Ама с житейски стандарт на държава от третия свят как да стане?!

 

Тези отчисления ги плащат заведенията, не музикантите и сумата не е голяма. Имам приятел, който свири в естраден трибют, последният път като свириха във "Фенс", шефа на клуба е платил към 10 лв отчисления. Аз го намирам за правилно!

Link to comment
Share on other sites

@Valitchy, идеята е чудесна и не по-малко идеалистична. Доколкото знам Сдружението не разполага с административния апарат да действа по подобно направление; аз лично се съмнявам в "членството" - мнителни сме си, ще видим политически заговор и ще заринем с пепел главите на все пак евентуално видиш ли наелите се с тежката работа да организират остроумници като нас. :greenball:

 

Stay illegal! :girl_witch:

Link to comment
Share on other sites

.... Трябва да има функциониращи повече от две организации от този тип, защото в този вид си е абсолютен рекет. ...

 

 

И кой, кого рекетира в този му вид!?

Link to comment
Share on other sites

Аз само едно не мога да разбера,защо се впечатлявате,като тия пари ще ги взимат само музиканти,като Графа,бтр и пр. На ли разбрахте по какъв начин ще се разпределят парите,тия които са най-известни в България.Те и за това вчера като ги гледах по бтв как се бяха наредили гладни,гладни за мангизи

Link to comment
Share on other sites

Ок, трябват пари за заплати на секретарки, директори и т.н., но колко хора от форума се регистрираха в някое от предложените сдружения, оказва се, че е най-добре да си член и на двете не е ли малко ...както и да е, невър майнд.

Иска ми се да имам избор, някаква алтернатива, наистина ми се иска да се появят нови лица, склонна съм да дам шанс и да подкрепя нещо различно, ще си плащам членския внос, то е ясно, че е за пари и без пари не става.

 

Полезни връзки:

ПРОФОН

Мюзикаутор

Link to comment
Share on other sites

В този закон не се споменава нищо за уличните музиканти, макар че и те(и аз) свирят на обществени места предимно кавъри и печелят пари от това. Общините засега взимат от тях някаква такса, но надали отделят процент от нея за авторски.

ok.gifВ такъв случай препоръчвам на всеки, който е решил да пусне някой жълтур или никел в мойта шапка, да не ме жали, а всеки път да ми пуска с 10% по-малко от колкото си е наумил. Връщам ресто. А с тези заделени проценти да си купи билет за концерт на някоя любима българска поп-рок-джаз група(без траш, рап и дед). Даже на "дръж ми шапката" си ще напиша, че правя пролетна отстъпка за -10%, а за членове на "мюзик и профан" - дори -10.0009999%. Вервайте ми! icon_jook.gif

Edited by Лими
Link to comment
Share on other sites

Не се плаща, не защото е много скъпо, а защото няма ясни правила. Докато подобни организации отвън приличат на черни дупки, всички ще ги гледат с подозрение. И с право.

Спомням си преди време кампанията за регистрация на оператори на лични данни. Тъмна Индия. Назначи се една комисия, дълго не се чу нищо за нея. И след време - хоп в новините, че си изхарчили бюджета за 5 Мерцедеса за членовете на комисията. И гореспоменатите организации не се споменават с добро сред музикантските среди като цяло и причината си е в тях.

А дори и да отпадне монопола с регистрацията на още 1-2 такива, най- много да стане като при профсъюзите по времето на Ал Капоне. Ако не друго, поне цирк ще има.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.