Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

а така и аз подкрепям(че няма нужда от митове)

видно е от раздела авторска музика - че някои съфорумци - Делян,Налбонтов и други - се справят сами и то с целия записен продукт

-запис- микс-мастеринг

и то доста успешно - не е само това че въртят добре жицата

за мен лично - аз се отнасям до Румен Спасов - първо щото нямам толкова вяра на себе си , второ щото му имам доверие, но когато имам забележки си ги казвам - тоест - не оставям нещата изцяло в ръцете на миксиращия-мастериращия-вслучая Румен

обаче митовете са безсмислени- особенно за балкантон

веднага давам пример

пуснете си ФСБ - нали се води за еталон - Румен Бояджиев - студиото дет се вика им е било като бащиния

пуснете например - коместа на Ю ТУ

и какво - ален делон - спукан син балон

и за да не кажете че се заяждам с ФСБ - друг пример

радио мила голд

Сбогом дано си щаслива - Сигнал - на концерт - ок(хубава песен и си я свирят добре)

но записа нещо куца(както и студийната продукция на Сигнал -не е съвсем изпипана) - щото след него вземат та пуснат Изи Ливинг на Юрая

и вече е съвсем друга бира

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 53
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Това с ФСБ-то примера не го разбрах...

Значи, според теб им е лош мастерингът, така ли?

лош е. Най-вероятно дори липсва :angry:

Но да не забравяме, че музиката е по-важна.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без това да е спор с когото и да е било - не става въпрос за митове и това което съм написал не е превод/copy-paste на нечие чуждо мнение или някакъв мит който се носи от уста на уста. Това си е моето лично мнение по въпроса към днешна дата, след време то може и да се промени.

 

Ако някой ден стигна до това мои неща да трябва да бъдат издавани, със сигурност бих платил на някого да ми направи мастеринг. Когато говорим за любителски записи е ясно, че никой не би платил за мастеринг, освен ако няма сериозни намерения тези записи да са "демо" записи - т.е. такива които ще се ползват с цел маркетинг.

 

Много хора тук пускат в раздел "авторска музика" разни парчета с въпроси като "как е звука, ама баса много ли е малко ли е и ..." и т.н. - причината е проста - всеки има нужда от външна оценка защото малко или много се е пренаситил от това което е създал, трудно му е да оцени резултата и има нужда от външно мнение като коректив.

 

Иначе за самият мастеринг - е там вече са големите митове, предания и легенди. Струва ми се безмислено да коментираме темата, защото съвсем явно има много малко обективни фактори в този процес. Винаги когато се говори за мастеринг се говори за 2 неща - човекът (идиализиран до полубожество) и техниката (толкова скъпа, че бедното простолюдие даже не е чувало за нея). Съжалявам, но аз отдавна не се кланям на божества, още по-малко на занятчии, които крият как си вършат работата, както някои китаристи свирят с гръб към публиката, за да не им открадне някой техниката на свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не разбирам от това, ама сигурен ли си, като го казваш?

За Бобев става дума.

И Тони.

Редактирано от sa6tiat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не разбирам от това, ама сигурен ли си, като го казваш?

За Бобев става дума.

И Тони.

Бобев е сигурен, още веднъж казвам - това няма отношение с качеството на музиката, нито има за цел да обиди когото и да било :angry:

Ники123 - съгласен с голяма част от казаното :angry:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така , кои са мастеринг джедаите - Румен Спасов, Румен Бояджиев, едикой си Бобев ли.

 

Аре кажете ва хора, понеже съм тъп и не познавам никого, на кога да си дам парчетата да ми ги мастерира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във връзка с мастъринга искам да ви питам какво мислите за това:

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=10234

 

Малко предизкивателно ми се видя да направя всичко толкова силно и същевременно всичко да се чува, но за разлика от предишните пъти не ползвах озона (който в миксове с толкова високи обикновенно ги скапва, особенно ако са компресирани на мп3) а yamaha final master, L3 Multimaximizer, 50 ленвот еквалайзер и дитер apogee...

 

Също така държа да отбележа че всичко е записвано в домашни условия, с аудиджи 4 звукова карта (демек боклук) като и микса и мастъра са от мене (дето може да се каже че не чувал много петеля)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OK :rolleyes:

 

БТВ като си говорите за нашите родни студийни гении... аз като съдя по това което се записва и издава тук в стила който ме вълнува специално, много одавна съм се отказал да опирам до услугите на такива хора, камо ли да им давам пари за това... последния запис, който ми правиха в студио беше повече от трагичен.

 

Чесно казано май няма метъл група която да е записала добър саунд в българия, може би на fyeld..или както се пишеше... не е крайно лош, но също има много пропуски. Според мен това се дължи най вече на факта че тук има точно 3-4 човека които по наследство от социализма се занимават с тия неща, което нямаше да е кои знае колко лошо ако и стила им на работа, и звука им не бяха соц... много са далеч от актуалния звук, поне според мене

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така , кои са мастеринг джедаите - Румен Спасов, Румен Бояджиев, едикой си Бобев ли.

 

Аре кажете ва хора, понеже съм тъп и не познавам никого, на кога да си дам парчетата да ми ги мастерира.

Дали си тъп или не си е твоя работа и не занимавай никого стова ;)

 

 

А за другото,тук във Варна има един образ ,дето ги подочува тез неща.Същия който миксира и мастерира нашите песни(можеш да ги чуеш ,в gmail са).

Та мога да поговоря с него ,или направо да ви свържа и си говорете.А и не взима никак скъпо ,за 4 песни му дадохме.....по-малко от 50 кинта.

 

 

LOE,ми няма традиции е пич,не може цял живот да си записвал естрада и после ....сещаш са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е че докато в чужбина полубоговете за които ники говори си вършат работата така че някой като им чуе нещата и си казва "тоя е баси изруда, ще отида при него" а тук понеже няма при кой да се отиде всички ходят при няколкото човека за които се знае че се занимават с това, само че те го правят за пари, не за слава, а и как го правят си е друг въпрос...

 

Е нищо ново не казах, всеки знае че липсата на конкуренция не е полезна за никой от потребителите... поне монополистите да ставаха за нещо ;)

 

В интересн на истината аз получих няколко предложения от хора които са слушали "демотата" ми да записвам техни песни... ама като се има предвид с каква "техника" и "знания" го правя ми е малко неудобно да го правя за пари...

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Sad But True- парчетата са готини като музика, ама що не си ги примесите другаде. Нищо лично към вашия човек, просто си е мое мнение. Пробвайте някъде другаде да си ги смесите, така ще си имате право на избор между парчетата за дебютен албум.

 

@LOE - сигурно поне 100-150 парчета си смесил, нали ????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.